ЦИЉ прислушкивања новинара "Вечерњих новости" и још девет медија из региона јесте намера Обавештајно-безбедносне агенције БиХ да припреми терен за евентуалну дискредитацију или уцене медија и новинара, чије писање не иде у прилог бошњачким структурама у Сарајеву - наводе извори "Новости".

Из више извора у среду нам је потврђено да постоји листа медија који су на мерама ОБА, као и да су "Новости" на том списку, што је и објавио председавајући Председништва БиХ Милорад Додик. На листи медија који се прислушкују су и "Дневни аваз", РТРС, "Дневни лист", поскок.инфо, дневно.ба, "Национал", "Вечерњи лист", "Курир" и "Информер".

Могући разлог зашто су се "Новости" нашле на радару Сарајеву јесте и писање о аферама у које је умешана ова безбедносна агенција. Обавештајна агенција БиХ у последње време неколико пута је била у жижи јавности због прислушкивања. У неколико наврата цуриле су информације о прислушкивању руководства РС, на чијем је челу тада био Додик, као и о праћењу њихових контаката са председником Александром Вучићем и другим званичницима Србије.

О тој акцији, под кодним именом "Ушће", а коју према нашим информацијама логистички подржавају обавештајци британске тајне службе МИ6, писали смо у више наврата. Таква сазнања својевремено је потврдио и Додик, који сматра да је главна мотивација за такве потезе уверење западних служби да је РС део мреже руског утицаја на Балкану. Он је тада тврдио и да западне службе користе сарајевску ОБА да не би непосредно "ровариле" по Србији. Делове документа о акцији "Ушће" тада смо и објавили.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДОДИК ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ПОДАТКЕ: Сарајевска Обавештајно-безбедносна агенција прати и "Новости"


Пензионисани официр КОС Љубан Каран каже да ОБА већ дуго не функционише као обавештајна служба БиХ, већ као бошњачка агенција која ради против српских интереса. У последње време, због сукоба око избора хрватског члана Председништва, наводи Каран, на њиховој мети су и представници Хрвата и њихови медији.

- ОБА прати новинаре медија за које сматрају да раде против интереса центара моћи у Сарајеву. На тај начин желе да прикупе информације за дискриминацију, уцену, врбовање, претње, како би ограничили њихов рад или их натерали да раде у њиховом интересу.

Реаговао је и Управни одбор Савета за штампу и онлајн медије у БиХ:

- Захтевамо хитну истрагу и проверу ове информације од Тужилаштва БиХ, као и јавно изјашњавање ОБА о наведеном документу и његовом наводном садржају. Чак и у овом моменту, када је изречена изјава о прислушкивању и намери стављања медија под контролу у сврхе политичке манипулације још непроверена, превелики је притисак и узнемирење, не само на прозване медије, већ и на целокупну медијску заједницу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДОДИК ПОРУЧИО: Прихватите Републику Српску са свим њеним правима или неће бити БиХ


Наводе да је прислушкивање и надзирање медија, с намером манипулисања новинарима, тешко угрожавање слободе медијског извештавања, гушење слободе речи и застрашивање новинара:

- Те су методе недопустиве у демократији и зато се информације о наводној злоупотреби моћи ОБА у односу на медије морају хитно проверити и испитати.

Бакир Изетбеговић

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука Универзитета у Бањалуци, каже за "Новости", да ОБА БиХ већ деценију надлежни нису контролисали и да су многе ствари урадили противзаконито, али да тако настављају да раде јер нема никавих санкција.

Он наводи да деловање ОБА увек има исту матрицу:

- Снимају и прислушкују одређене особе, онда сакупљену документацију достављају својим новинарима или порталима који даље те људе дискредитују.

Џевад Галијашевић, експерт за безбедност и бебедносне службе, каже, да је ОБА по начину деловања "политички Гестапо у БиХ".


МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ, ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК "НОВОСТИ": ПРЕСТУП ЗА МЕЂУНАРОДНУ ИСТРАГУ

ГЛАВНИ и одговорни уредник "Вечерњих новости" Милорад Вучелић каже да има веродостојна сазнања о прислушкивању медија, као и да то коинцидира са претходним сазнањима о прислушкивању највиших српских политичара.

Он не верује да је циљ прислушкивања придобијање људи, него да се проналазе људи које треба компромитовати, пратити и нешто учинити против њих, да не пишу и не мисле онако како мисле:

- Проблем је што се на овај начин злоупотребљавају приватне информације и слушају и приватни разговори. Све то може да послужи у једном тренутку за познате обавештајне трикове и компромитацију личности. Прислушкивање новинара и уопште неовлашћено прислушкивање је озбиљан цивилизацијски преступ и у свим другим околностима би дошло и до међународне истраге.

Вучелић сматра да медији у Србији могу да траже заштиту једино путем обраћања међународним организацијама, али и да могу да се обрате безбедносним службама у земљи јер су оне задужене за безбедност њиховог рада.

Према његовим речима, новинари и уредници "Новости" пишу оно што мисле, што види свако ко чита наш лист или сајт.

УНС: СУДСКА ВЛАСТ ДА СЕ ОГЛАСИ

УДРУЖЕЊЕ новинара Србије тражи да судска власт у БиХ без одлагања саопшти јавности да ли је, ко и зашто издао налог Обавештајно-безбедносној агенцији Босне и Херцеговине за прислушкивање медија, међу којима су и два српска листа, "Вечерње новости" и "Информер".

УНС истиче да је прислушкивање, посебно овако великог броја медија, тежак облик угрожавања њихове слободе и независности, што је неприхватљиво у цивилизованим и демократским земљама.ДУГАЧКА ЛИСТА АФЕРА ОБА

* Откривено да у акцији "Ушће" прислушкују званичнике Србије и Републике Српске
* Разоткривено прислушкивање званичника Хрватске
* Више од 5.000 телефонских бројева у БиХ прислушкивали без налога судова и тужилаштва
* Директор ОБА Осман Мехмедагић Осмица одбија да достави своју факултетску диплому, за коју се сумња да је незаконито стечена
* Оптужили Хрватску да наоружава исламисте у БиХ, како би ту земљу представили као језгро екстремиста