Јевтић: Двадесет година од расељеништва, морамо још много тога да урадимо

Д. Зечевић

среда, 26. 06. 2019. у 13:43

Јевтић: Двадесет година од расељеништва, морамо још много тога да урадимо

Фото: Д. Зечевић

Заменик косовског премијера и министар за повратак у оставци истакао да је пракса показала да се често не примењује оно што је договорено када је у питању процес повратка

ПРИШТИНА - Указујући на чињенице да је прошло двадесет година од када је велики број људи расељен са Косова, Далибор Јевтић, заменик косовског премијера и министар за повратак у оставци истако је данас да и даље није довољно урађено по овом питању. Он је истакао да још увек постоји велики број оних који су расељени и ван својих домова и да постоје средине на Косову у којима расељени не могу да се врате, министар Јевтић је поновио да би требало још пуно урадити како би се ово питање решило на бољи и квалитетнији начин.

Прочитајте још: ПРЕДСЕДНИК О СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ: Помоћи ћемо нашем народу колико год можемо, а од међународне заједнице не очекујемо ништа!


- И данас ћу рећи да је највећи проблем у процесу повратка и решавању питања интерно расељених лица питање имовине. Ово питање је једно од већих препрека на путу повратка расељених, а и ово питање није само питање повратка него и основних људских права - рекао је Јевтић на конференцији ”Двадесетогодишњица водећих принципа о интерној расељености”, која је данас одржана у Приштини.

Јевтић је истакао да је пракса показала да се често не примењује оно што је договорено када је у питању процес повратка и да би имплементација постојећих закона и договорених процеса била кључ за успех када је у питању овај процес. Истовремено, Јевтић је учеснике конференције упознао да је покренуто више иницијатива када је у питању повратак од којих је је посебно истакао ”Скопски процес”, како би се овом иницијативом кренуло у решавање одрећених проблема чије решавање захтева ангажованост на регионалном нивоу.

Прочитајте још: Пацоли и Шаља оптужују Београд да изазива хуманитарну кризу

- Кроз ”Скопски процес” смо усвојили и неке од њих су реализоване, неке су остале неимплеметиране и у том смислу нисмо успели да их до краја спроведемо у дело – додао је Јевтић и изразио очекивање да се на Косову затворе сви колективни центри, а као почетак успешне реализације овог пројекта је навео затварање колективних центара у општини Штрпце.

На самој конференцији присутинима су се обратили представници међународних организација и амбасада на Косову – УНХЦР, УНДП, ИОМ, ДРЦ, ОЕБС, амбасада Велике Британије, Италије и Шведске, као и представници локалних самоуправа. У главном делу дискусије прилику да се обрате имала су интерно расељена лица. Они су овом приликом изнели чињенице њиховог тешког положаја, живота у нехуманим условима и немогућности да се врате у своје домове.

Конференција је организована уз помоћ и иницијативу УНДП-а, УНХЦР-а и ИОМ-а, уз подршку Министарства за заједнице и повратак.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације