БЕОГРАД - Председник Србије Александар Вучић разговарао је у среду у Београду са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем о предстојећој посети француског председника Емануела Макрона Србији, ситуацији у региону и европском путу Србије.

"С обзиром на то да је предстојећа посета прва посета председника Француске Србији после осамнаест година, она ће представљати велики напредак у односима двеју земаља", оценио је председник Вучић и нагласио да ће, након француске стратегије о Западном Балкану, то значити изузетну прилику и за разговор о европским интеграцијама Србије.

Како је саопштено из његовог кабинета, председник је најавио да ће током посете председника Макрона бити потписани многи важни уговори и споразуми о економској сарадњи, војнотехнички уговори и споразуми о сарадњи у области културе и спорта, као и многи инвестициони пројекти.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Макрон хоће кључну улогу у дијалогу

Вучић је нагласио и да је Београд спреман за наставак дијалога, чим Приштина укине антицивилизацијске и противправно уведене таксе, и додао да су једнострани потези Приштине, којим ризикују ескалацију сукоба и доводе у опасност мир и стабилност у региону, неприхватљиви.

Амбасадор Мондолони поздравио је приступ Србије у актуелној кризи у односима с Приштином, истакавши да Француска поздравља мирну реакцију српске стране. Он је нагласио да ће посета председника Макрона носити три поруке: унапређење економске сарадње, подршку реформама Србије и подршку нормализацији односа Београда и Приштине кроз дијалог, додаје се у саопштењу.