БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је у среду, поводом несташице хране на северу КиМ, да је на делу сценарио Приштине да се Срби са КиМ протерају тихом, али агресивном методом.

"Седам месеци након увођења такси на робу из централне Србије, албански медији се чуде откуд хуманитарна катастрофа на северу КиМ", указао је Ђурић. Он је рекао да ће држава наћи начин да заштити своје грађане на северу КиМ, те да неће остати ни гладни ни жедни.

"Нећемо препустити да на силу заузму север КиМ. Бићемо сложни и јединствени. Ни ЕУ, ни остала међународна заједница нису применили све механизме да притисну Приштину да укине таксе и ја их позивам да реагују пре него што ситуација ескалира", подвукао је Ђурић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Патња је данас међу Србима на Косову!

Према његовим речима, поседњих недеља је приштинска гранична полиција почела да напада привреднике који су увозили и довозили робу из централне Србије. "Људи су преко разних алтернативних прелаза достављали храну, Албанци су то блокирали, нападали људе, чак је и пуцано на камион који је превозио основне намирнице. Сада први пут имамо озбиљне несташице хране", рекао је Ђурић за ТВ Хепи.

Истиче да Албанци заустављају камионе и отимају робу позивајући се на документ који је потписан 23. фебруара 2012. године, који је, како је рекао, потписао Борко Стефановић, којим је успостављена граница на Јарињу и Брњаку и распоређена гранична полиција. "Сада је та гранична полиција послата на основу договора који је наша тадашња власт парафирала", указао је Ђурић.

Нарочито му је, каже, интересантно што сви приштински медији криве Србе и Београд за несташицу хране, а заправо је на делу другачији сценарио - сценарио Приштине да се Срби са КиМ протерају тихим, али агресивном методом, да им се живот учини несношљивим.

Говорећи о разговорима у Берлину, који је требало да претходе састанку у Паризу, до кога ипак неће доћи, Ђурић је рекао да је то био припремни састанак, да се види да ли има предуслова да се одржи самит у Паризу. Он је истакао да је за Београд први и основни предуслов да се укину таксе, јер без тога нема дијалога, али да су представници Приштине показали да нису спремни ни на шта, и да су се понашали бахато и арогантно.

Ђурић је подсетио да је председник Александар Вучић константно упозоравао на неодговоран став Приштина, док се Београд понашао одговорно, уз поруку Србима на КиМ да никоме неће дозволити да их напада.

ЧИМЕ СЕ ПРИШТИНА ХВАЛИ!?

Шокиран сам тиме што се у Приштини хвале чињеницом да због њихове акције нема млека у болницама и Студентском центру и на рафовима радњи на северу Косова и Метохије- изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић у саопштењу за јавност оцењујући да оптуживање Београда од стране власти у Приштини подсећа на ону народну "држ'те лопова", а заправо је све време кривац онај који то узвикује“.Он истиче да Приштину посебну треба да буде срамота због лажних вести о загађености воде у језеру Газиводе, коју вероватно пласирају из очаја, јер ће од петка Срби добити нови извор водоснабдевања и већу сигурност, да више, како истиче, не зависе од прекидача у Приштини.

-Шта још треба да се деси да би такозвани цивилизовани свет устао и зауставио таксе и насилне мере које их прате, а које се спроводе са искључивим циљем протеривања српског становништва-закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију у данашњем саопштењу за јавост.

(Д.З.)