Брнабић: Отварамо једно, а близу смо затварања три поглавља у преговорима са ЕУ

Танјуг

среда, 26. 06. 2019. у 10:49

Брнабић: Отварамо једно, а близу смо затварања три поглавља у преговорима са ЕУ

Ана Брнабић,Фото: Танјуг

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да у четвртак очекује отварање поглавља 9, о финансијским услугама, а да смо близу затварања најмање три поглавља у преговорима са ЕУ
БЕОГРАД - Премијерка Ана Брнабић изјавила је да у четвртак очекује отварање поглавља 9, о финансијским услугама, а да смо близу затварања најмање три поглавља у преговорима са ЕУ.

На питање новинара да ли ће бити отворена још нека поглавља, Брнабићева је рекла да још нема званичног обавештења о томе или неке одлуке.

"Очекујем да се отвори поглавље 9, тако да настављамо даље. Видећу с министарком (Јадранком) Јоксимовић да ставимо у наредном периоду много већи фокус на затварање поглавља", рекла је Брнабић.

Како је рекла, то је добар резултат ако се има у виду да је Србија близу затварања најмање три поглавља, да има17 отворених поглавља и више од два привремено затворена. "То је доста добар успех тренутно када се Европа суочава са својим интернима проблемима", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је прилично извесно да ће сутра бити отворено једно поглавље, 9, и да треба имати у виду да је ЕУ у специфичној ситуацији и зато што нису формирани ни Европска комисија, ни Европски парламент.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ВУЧИЋ ПОРУЧУЈЕ: Ана одлучује о учлањењу у СНС

Бранабић каже да је свакако добра вест за Србију отварање тог поглавља и то што наставља да ради даље на реформама. Подсетила је да је Србију скинута са листе ФАТФ-а. На Међувладиној конференцији заказаној за четвртак, 27. јун, у Бриселу, Србија ће отворити поглавље 9 у приступним преговорима са ЕУ и потписати Инструмент претприступне помоћи (ИПА) за 2018. годину у износу од 179,1 милион евра, сазнаје Тањуг у Бриселу.

Делегацију Србије предводиће министарка за евроинтеграције Јандранка Јоксимовић. Међувладина конференција заказана је за 17 часова у згради Савета у Бриселу, после чега се очекује и конференција за новинаре на којој ће учествовати министарка Јадранка Јоксимовић, европски комесар за приступне преговоре Јоханес Хан и румунски министар за европске послове Георг Ћамба.

Током боравка у Бриселу, министарка Јоксимовић ће с комесаром Ханом потписати и споразум претприступне помоћи (ИПА) за 2018. годину, који износи 179,1 милион евра.

Преко ИПА фондова, ЕУ помаже и подржава земље које су кандидати или су на путу да постану кандидати за чланство у Унији. ЕУ је у ту сврху за Србију, за период од 2014. до 2020. године, издвојила 1,5 милијарди евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

evromafijasi

26.06.2019. 11:03

Koga vi vucete za nos?"Pomoc EU" je pomoc isto koliko je bombardovanje humanitarna intervencija. Sve ste pricaju briselske birokrate su ciste lazi. A za to dobijaju platu od 20 000 evra mesecno, da lazu.

Патриота

26.06.2019. 11:07

Близу смо отворања још једне рупе на броду Србија, да што пре потоне.

Taj sam

26.06.2019. 13:00

Jedan samo što nismo otvorili a tri samo što nismo zatvorili...al je vest ! Pa to znamo i bez nje DA NIŠTA NIJE NI OTVORENO NI ZATVORENO.

Taj sam

26.06.2019. 13:03

A gle šta je ovih što im se ne dopada samo tipkaju minuse ,svaki minus 10 dindži pa ti gledaj.

realist.

26.06.2019. 13:31

Sta ste zapeli ko Mutavi na Telefonu za EU, jer ne vidite sta vam rade g. Brnabic ili otvorite oci ili ce da vam zatvore oba dva od lazi.

Nikola Kostić

26.06.2019. 14:06

Ana sve i da ovog trenutka zatvorimo sva poglavlja tražiće Kosovo a onda Vojvodinu a onda Rašku pa onda da se svi likvidiramo sami. Neće nas EU i mi to moramo da prihvatimo. Treba se okrenuti prijateljima! Vojno ući u savez sa Rusijom i Kinom.