ПОСТАВИТИ у Загребу споменик жртвама Холокауста, а "заборавити" монструозну усташку машинерију у НДХ, где је у име расних закона поубијано стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома, не само да је ругање историји већ и увреда потомцима жртава Павелићевог режима.

Роналд Лаудер, председник Светског јеврејског конгреса, потпуно је јасан када поручује хрватској власти да континуирано покушава да измени историју и ослободи усташки режим умешаности у окрутна убиства. Овај утицајни први човек кровне организације Јевреја из стотинак држава света тврди да власт улаже све напоре да се прикрију монструозни злочини усташа, јер се овим спомеником жели створити лажни утисак да је само нацистичка Немачка одговорна за ужас Холокауста. А историјска је истина да је прогон Срба и Јевреја у Загребу почео првог дана када је разуларена Павелићева солдатеска умарширала у град, да би ужас Холокауста у режији усташа убрзо осетили Јевреји и Срби широм Хрватске.

Прочитајте још - УПОЗОРЕЊЕ ХРВАТИМА: Лажете о Јасеновцу

Зато загребачки споменик, ако се подиже са истинском жељом пијетета према жртвама, треба да буде управо за оне страдале у НДХ.

Из најновијег извештаја Стејт департмента може се ишчитати како данас расте и верска нетолеранција у Хрватској, па се Јевреји оптужују за поткопавање демократије, а православне Србе, грађане Хрватске, многи виде као реметилачки фактор.

Однос према историји увек одређује и понашање у данашњем времену, а сваки покушај поновног писања историје осуђен је на пропаст. Готово је невероватно да се Хрватска годинама труди да се пресели из круга победника међу поражене. Наравно да то не жели већина грађана, али је и очито да су све јачи они који убице из историје желе да промовишу у победнике, а антифашисте прикажу као злочинце.