Дипломата Зоран Миливојевић сматра да евентуална промена преамбуле Устава, која би се односила на прецизирање о четири општине на северу КиМ као саставном делу Србије, не би допринела јачању наше међународне и преговорачке позиције.

Такав предлог би, према његовом мишљењу, значио да Србија унапред признаје Косово и Метохију, одступа од сопственог Устава и резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

"Нисам сигуран како би кључни играчи у међународној заједници прихватили такав једнострани став, имајући у виду њихов однос према питању граница и статусу Косова и Метохије који је дефинисан у СБ УН уз ослањање на Резолуцију 1244", рекао је Миливојевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Odbor usvojio Predlog Vlade Srbije za promenu Ustava

Он је додао да свака промена статуса Косова и Метохије мора проћи кроз Савет безбедности Уједињених нација, те да није сигуран како би уступак Србије везано за територију у било ком смислу наишао на разумевање међународне заједнице, самих Албанаца, али првенствено грађана Србије.

"Када се врши промена уставног положаја државе, онда је неоходно да то прође кроз неки референдум. Мислим да таква промена преамбуле не би могла да прође једним једностраним актом или једном политичком одлуком", навео је Миливојевић.

Миливојевић закључује да не подржава предлог који би доводио у питање статус Косова и Метохије у саставу Србије.

На сталне притиске Приштине и једностране одлуке којима је сама дефинисала своју преговарачку позицију и "закуцала" дијалог, Београд, по мишљењу председнице Центра за евроатланске студије Јелене Милић, треба да одговори одлуком Владе Србије о промени преамбуле Устава, у формулацију: "Четири општине на северу КиМ су саставни део Србије".

"Тиме би Србија ојачала своју позицију. Ми бисмо направили проактиван став, ненасилан. Не бисмо никога провоцирали безбедносно, направили бисмо многућности за више нових опција и актера у новом формату", објаснила је предлог ЦЕАС-а влади Јелена Милић за Танјуг.