Поповић Ивковић: Пријем тзв. Косова у Интерпол био би озбиљан преседан

Танјуг

понедељак, 24. 06. 2019. у 15:44

Поповић Ивковић: Пријем тзв. Косова у Интерпол био би озбиљан преседан

Фото: МУП

Биљана Поповић Ивковић разговарала је у понедељак у Бакуу са Орујом Заловим и пренела аргументе Србије против поновног разматрања захтева такозваног Косова за пријем у Интерпол
БАКУ - Државна секретарка у МУП-у Биљана Поповић Ивковић разговарала је у понедељак у Бакуу са замеником министра унутрашњих послова Азербејџан Орујом Заловим и пренела аргументе Србије против поновног разматрања захтева такозваног Косова за пријем у Интерпол.

Залов је истакао да Азербејџан подржава територијални интегритет Србије и да ће МУП те земље наставити да пружа подршку Србији у међународним организацијама.

"Два министарства и наше државе су стратешки партнери и такав је однос и наших министара унутрашњих послова, али и председника наших земаља и са таквом сарадњом ћемо наставити и у будућности", рекао је Залов, а наводи се у саопштењу МУП-а.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Харадинај: Меркелова снажно подржала Косово у Интерполу

Поповић Ивковић је захвалила Азербејџану на подршци Србији на прошлогодишњој Генералној скупштини Интерпола у Дубаију у очувању поштовања међународног права, али и спречавању политизације те професионалне полицијске организације.

Истакла је да би пријем такозваног Косова у Интерпол представљао озбиљан преседан, који би довео до политизације те организације и отворио проблеме и за све друге земље које се суочавају са сепаратистичким тежњама на својим територијама.

Она је подсетила и да би пријем представљао најгрубље кршење међународног права, почев од Резолуције 1244, али и кршења Корелове резолуције самог Интерпола, која јасно прописује да чланице ове организације могу бити само државе чланице УН или посматрачи у УН, што такозвано Косово свакако није.

Поповић Ивковић и Залов су разговарали и о наставку сарадње полиција двеју земаља, са акцентом на борбу против наркотика, трговине људима и ирегуларних миграција.

Размотрили су и конкретне кораке у унапређењу сарадње, укључујући размену искустава и заједничке обуке припадника два министарства, нарочито у области борбе против сајбер криминала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације