Дачић: Није реално да се само САД укључе у дијалог Београда и Приштине; Србија против заоштравања односа са Црном Гором

Агенције

24. 06. 2019. у 12:41

Ивица Дачић изјавио је у Београду да није реално да се само САД укључе у дијалог Београда и Приштине, али и да он не може да подразумева да Србија призна Косово на целој његовој територији

Дачић: Није реално да се само САД укључе у дијалог Београда и Приштине; Србија против заоштравања односа са Црном Гором

Ивица Дачић ,Фото Танјуг

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Београду да није реално да се само САД укључе у дијалог Београда и Приштине, али и да он не може да подразумева да Србија призна Косово на целој његовој територији.

"За сада нема најаве било какве промене формата и није предвиђено укључивање других земаља у дијалог. Тешко да могу само САД да се укључе а не и још неко, то није реално", рекао је Дачић на конференцији за новинаре са шефицом норвешке дипломатије Ином Ериксен Сореиде.

Он је казао да је за Београд од кључне важности да се дође до компромисног решења косовског питања али да оно не може да подразумева да Србија призна Косово на целој његовој територији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тачи: Ако ове године не буде споразума Косово - Србија улазимо у опасну зону

"Србија не представља препреку за наставак дијалога, ми само тражимо да се уклоне постојеће препреке како би он био настављен", навео је Дачић.

Шеф српске дипломатије је оценио да је одлагањем састанка лидера Србије и Косова у Паризу пропуштена прилика да се одблокира дијалог.

ДАЧИЋ: СРБИЈА ПРОТИВ ЗАОШТРАВАЊА ОДНОСА СА ЦРНОМ ГОРОМ

Србија је апсолутно против заоштравања одоса са Црном Гором, као и заоштравања односа између српског и црногорског народа, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и изразио очекивање да ће Црна Гора поштовати права српског народа који живи на њеној територији.

Дачић, упитан какво мишљење Венецијанске комисије очекује по питању предлога закона о слободи вероисповести у Црној Гори, рекао је да не зна какво ће мишљење бити и да се нада да ће оно бити такво да спречи могуће проблеме.


"Имајући у виду да ту није реч о неким увезеним Србима, него о Србима који живе вековима у Црној Гори и којих по попису има више од 30 одсто, очекујемо да држава Црна Гора има у виду ту чињеницу и права српског народа који тамо живи", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са норвешком министарком спољних послова Ином Ериксен Сорајде.

Додао је да Србија очекује и да се избегавају ствари које могу да изазову велике сукобе.

"Зато се и надамо да ће и мишљење Венецијанске комисије бити такво да спречи могуће проблеме поводом тог закона", рекао је Дачић.

Фото Танјуг

ДАЧИЋ: У ЕУ НЕМА ПРЕВИШЕ ПОЗИТИВНЕ КЛИМЕ ЗА ПОЛИТИКУ ПРОШИРЕЊА

Очигледно је да ово није време у којем постоји превише позитивна клима за политику проширења у ЕУ, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић, додајући да Србија сматра да би проширење било добро и за саму Унију.

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са норвешком министарком спољних послова Ине Ериксен Сорајде, казао да је можда ЕУ и популарнија у земљама региона које би да постану чланице, него у земљама које су већ чланице.

Према његовим речима, кадровски проблеми са којима се тренутно након избора за Европски парламент суочава ЕУ, постојали су и приликом формирања органа ЕУ након прошлих избора, али сада постоје и друге кризе, као што је излазак Велике Британије, расправа о овлашћењима, као и то у ком ће се правцу развијати процес проширења и сама ЕУ.

"Сада није баш прави моменат да може да се каже да је проширење тема број један. Ми мислимо да би то било добро и за само ЕУ, да је то плус који ЕУ можда нема у неким другим сегментима, односно да је политика проширења најделотворнија политика ЕУ", рекао је шеф српске дипломатије.

Упитан да ли Србији недостаје пажња из Брисела, Дачић је казао да нам "понекад не недостаје пажња, као и да бисмо "понекад волели да нас мало мање помињу".

"Дође време када молите Бога да не будете међу топ вестима ЦНН-а или неких других телевизијских канала, што значи да је добро, јер обично нас спомињу само по лошем", казао је Дачић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације