ПРИШТИНА - Председник тзв. Косова Хашим Тачи оценио је да уколико ове године не буде постигнут правно обавезујући споразум између Косова и Србије може доћи до опасне зоне и дестабилизације целог региона.

"Желимо да једном за свагда појаснимо наш однос као државе са државом Србијом, што се може постићи само кроз дијалог који ће имати јасне рокове, прецизне циљеве, гаранције и међународну подршку САД и ЕУ. Не сумњам да ако ове године не направимо правно обавезујући споразум између Косова и Србије, ући ћемо у опасну зону односа који би могли да дестабилизују цео регион", рекао је Тачи на отварању конференције "Глас народа".

Он је нагласио да ситуација и недавни догађаји уопште нису обећавајући и да се ствари уопште не крећу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тачи открива шта га је изненадило на сусрету у Берлину

"Упркос недавним иницијативама за отварање дијалога, резултат је нула. Недостатак дијалога и могућност постизања споразума за нормализацију односа између Косова и Србије је највећи могући ризик за безбедност и стабилност Косова", рекао је он. Председник тзв. Косова је рекао да је задовољан што сценарио "корекције граница" у истраживању има највећу грађанску подршку.

"Сви ми овде смо свесни да не можемо да чекамо још двадесет година да једном за свагда окончамо односе између нас и Србије. Време није наш савезник. Статус кво у овим извештајима са Србијом је нестабилан. То је јасно доказано у вашем истраживању, према којем је више од 91 одсто испитаника против статуса кво", рекао је Тачи.

Он је навео да као председник тзв. Косова има моралну дужност да учини све да помогне да се Албанци који живе у Прешевској долини придруже Косову на потпуно миран и демократски начин.