ДР КОНСТАНТИН НИКИФОРОВ: Ђукановић се прерачунао у сукобу са СПЦ

Б. ВЛАХОВИЋ

23. 06. 2019. у 22:02

ДР КОНСТАНТИН НИКИФОРОВ: Ђукановић се прерачунао у сукобу са СПЦ

Константин Никифоров / Фото Б. Влаховић

Директор Института за изучавање Балкана Руске академије наука за “Новости”: Србија је могла да узме већи део КиМ да је послушала Добрицу Ћосића. Распоп Мираш Дедеић има премало присталица да би могао да буде поглавар такозване црногорске цркве

О ЧЕМУ може да се уопште разговара са косовским Албанцима, кад они стално показују да нису спремни ни на какав компромис? Они су успели да добију далеко више него што су сањали захваљујући својим заштитницима, пре свега Американцима. И сада кад би требало да се постигне компромис са Београдом, они то не желе, јер је логика приштинских политичара "што да дајемо нешто што смо већ добили". Кад би искрено хтели да помогну Србији, Американци и западна Европа би могли да натерају руководство у Приштини да буде разумно у својим амбицијама. Они који су косовским Албанцима дали државу могу и да их "васпитавају", односно да их доведу на пут компромиса.

Овако, у ексклузивном интервјуу за "Новости", говори др Константин Никифоров, директор Института за изучавање Балкана и словенских народа Руске академије наука. Најауторитативнији руски експерт за Балкан врстан је познавалац постјугословенског простора, написао је више књига о значајним српским политичарима, као и о историји Балкана. Одлично познаје и новију историју јер је једно време радио као писац говора и материјала за председника Бориса Јељцина.

- Српско руководство је заиста у врло тешкој ситуацији што се тиче преговора са косовским Албанцима. У праву је председник Александар Вучић кад каже да Албанци нису спремни да разговарају ни о чему важном - истиче др Никифоров.

* Много се говорило о могућем разграничењу са Приштином. Црква и део грађана Србије су против тога. Колико је уопште та идеја реална?

- У Србији се често може чути тврдња како је Слободан Милошевић изгубио Косово. Али, то није сасвим тачно. И пре него што је Милошевић дошао на власт, косовски Албанци су "испод жита" остваривали своје сепаратистичке планове. Сталним притисцима на Србе утицали су на исељавање, а они су великим наталитетом мењали демографску структуру покрајине. Некадашње руководство Југославије је веровало да ће подизањем стандарда и давањем разних права косовским Албанцима ослабити сепаратистичке тенденције. А догодило се супротно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕДСЕДНИК МАТИЦЕ ЦРНОГОРСКЕ ПОРУЧИО: СПЦ је брутално оружје и реликт из 1918. године

* Да ли је постојао тренутак у прошлости у којем би подела Косова и Метохије ишла наруку Србији?

- Мудри људи су већ тада говорили да се мора поделити покрајина. Сећам се кад је о подели Косова и Метохије говорио Добрица Ћосић. Да је то својевремено урађено, Србија је могла да добије већи део Косова и Метохије. Нажалост, Срби су кроз историју често каснили са доношењем правовремених важних одлука. Подржавао сам Ћосићеву идеју, а људи са којима сам тада разговарао говорили су ми да је то издаја. Сада је за то касно јер су Албанци у бољој ситуацији. Очекивати великодушност од Тачија и ратних злочинаца који су на власти у Приштини апсолутно је нереално.

ГОРБАЧОВ И ЈЕЉЦИН * Јељцин и Горбачов направили су исту грешку: одбацили су мале народе као савезнике науштрб "љубави" са САД. - Та им се грешка касније осветила јер је настајао вакуум у односима са некадашњим савезницима. До отрежњења је дошло тек кад је Путин постао председник Русије. У чувеном говору на Минхенској конференцији за безбедност, Путин је јасно рекао да Русија не жели да буде само посматрач међународних односа и да се њена реч мора поштовати. Време је показало да стабилног мира без Русије не може бити.

* Како вам звучи Пацолијева изјава да ће и Срби и Албанци ући у ЕУ, па да зато треба укинути граничне пунктове?

- То је трик помоћу којег Пацоли хоће да умири Србе. Без јасне границе са Косовом, они ће и даље заузимати простор у јужним деловима Србије и кретати се ка северу.

* Може ли Ангела Меркел, која је много пута казала да је против стварања "велике Албаније", да заустави тај процес?

- Западу је тешко да призна да је створио државу на чијем челу су људи са криминалним досијеима. Наравно да уценама Тачија и Раме Косово и Албанија не могу да уђу у Европску унију. Већ сада су у западној Европи осетили шта значи албанска мафија, која се бави продајом дроге и проституцијом. Иако албанска мафија већ прави велике проблеме Западу и о томе све чешће пишу тамошњи листови, политичари ћуте, а полиција у неким земљама то гласније, а негде тише говори.

* Амерички амбасадор у Приштини критикује своје домаћине што на високе функције постављају људе осуђене за злочине. Истовремено, Клинтон и Олбрајтова хвале косовско руководство.

- Они који су поклонили Албанцима државу и касније од тога имали материјалне користи, наравно, хвале руководство у Приштини. Што се тиче критика америчког амбасадора, то се ради како би оставили утисак како су правични. Знали су и раније у Белој кући и Пентагону ко су Тачи, Харадинај и њихово друштво, јер су били на америчкој листи терориста. Међутим, скинули су их са листе и сарађивали кад им је ОВК био потребан као савезник. И сада би могли да их смене јер су чиновници у Вашингтону праве газде Косова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђукановић: СПЦ чувар Велике Србије

* Европа ће и даље притискати Србе. Признавање Косова ће, страхује се, бити услов за улазак у ЕУ...

- И до сада је Брисел стално притискао Србе, а попуштали су политичари који су били на власти. Београд мора да одлучи - хоће ли се одрећи Косова зарад уласка у ЕУ. Наравно да је то тешка одлука. Било би добро да се види шта су добили суседи, Бугари и Румуни, од уласка у ЕУ. Чак и ако не уђе у ЕУ, Србија не треба да страхује од изолације, јер она не намерава да ратује већ да развија своју привреду и што више сарађује са Русијом.

* У Подгорици и Скопљу као да не виде да Албанци желе да направе "велику Албанију" и на рачун Македоније и Црне Горе?

- У великој су заблуди руководства у Македонији и Црној Гори ако мисле да ће их чланство у НАТО заштитити од албанских амбиција за отимање простора. Албанци ће ићи истим путем као на Косову. Због тога што имају већи наталитет него Македонци и Црногорци, они ће полако постајати већинско становништво у граничним општинама, па ће се наставити експанзија.


* Како видите напад власти у Подгорици на СПЦ? Ђукановић примењује Порошенков "сценарио" да би добио томос од Цариградске патријаршије...

- Мислим да је Ђукановић у тешкој ситуацији и да га хвата паника. Ђукановићу се заљуљала фотеља кад су црногорски и други медији објавили снимке како његов блиски сарадник узима новац за странку за тамошње изборе. Протести у Црној Гори показују да му многи више не верују. Што се тиче сукоба са митрополитом Амфилохијем и СПЦ, мислим да се Ђукановић прерачунао. Распоп Дедеић има премало присталица да би могао да буде поглавар црногорске цркве. У Истанбулу (Цариграду) су схватили да су се већ обрукали у Украјини кад су подржали расколнике у Кијеву и да им не треба нова срамота у Црној Гори. Верујем да је из те лакрдије и патријарх Вартоломеј извукао поуку и да му нова бламажа пред целим православним светом не треба.

* Добро познајете и стање у Босни и Херцеговини. Каква је перспектива сарадње БиХ са Русијом?

- Формално су односи са Сарајевом коректни, али су у суштини далеко бољи са Републиком Српском. Својевремено сам као директор Института боравио у Сарајеву и нудио сарадњу, али отворено ми је речено да нису заинтересовани јер, наводно, имамо просрпску позицију. За Србију и Србе је сада важно што тешње повезивање са РС. Осим тога, Србија мора да подржава везе са Црном Гором, у којој живи знатан број оних који се осећају Србима. Од сукоба Србије и Црне Горе штету ће имати обе стране.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЦРНОГОРСКИ ПРЕМИЈЕР: Цркве припадају народу, односно држави! Позитивно мишљење Венецијанске комисије о нацрту закона о слободи вероисповести

СРБОМРЗАЦ КОД ПАНИЋА * Руски политичари су у време Милошевића углавном понављали ставове Запада о његовој кривици? - Тај исти Андреј Козирјев, кога су у Београду сматрали великим србомрсцем, касније је радио код Милана Панића у његовој компанији Ај-Си-Ен. Јељцин, објективно, и није могао да заштити Србе. Уверен сам, да је Русија била економски моћнија, и Јељцин би се другачије понашао и био би тврђи у преговорима. Јељцин је видео спас у западним кредитима.

* Како ви тумачите приче о руској опасности и Русима као "реметилачком фактору" на Балкану?

- То су старе приче. Запад на тај начин покушава да прикрије своју присутност и притиске на руководства земаља на простору бивше Југославије. Приче о руској опасности на Балкану су пре Првог светског рата понављали Аустрија и Немачка. Затим су у Аустроугарској измислили "теорију" како Срби желе да створе "велику Србију". И ту лаж о стварању "велике Србије" слушамо до данас. Али, ко зна историју, јасно му је да је Запад стално нечим уцењивао Србе и тако се и стигло до одвајања Косова и даривања државе Албанцима.

* Руски званичници су више пута изјављивали да немају намеру да се мешају у унутрашње ствари балканских држава.

- Мислим да је Русија доста пасивна и премало присутна на Балкану. Она нема велике инвестиције, осим НИС. Са тако скромном економском сарадњом, неозбиљно је говорити о неком значајнијем њеном утицају. Наравно да је добро што се шири културна сарадња, али ако Русија жели заиста да буде утицајнија на Балкану, њене инвестиције морају бити знатно веће у бившим југословенским републикама. Поред тога, морало би више да се улаже у "народну дипломатију". Многи грађани Русије имају велике симпатије према Србима, али и другим народима на Балкану. Због тога се морају организовати путовања деце и младих људи, да једни друге боље упознамо.

МИЛОШЕВИЋ БИО ТЕЖАК ПРЕГОВАРАЧ

* Козирјева, али и Иванова, иритирао је Слободан Милошевић. Зашто?

- Тачно је да Милошевић није био лак преговарач. Али он је заиста био у тешкој ситуацији јер иза себе није имао моћног савезника који би га штитио, као што су га имали они које су подржавали Американци и Немци. Милошевићу је сигурно импоновало то што га је у време "Дејтона" Клинтон називао гарантом договора на Балкану. Тог истог "гаранта мира" су касније стрпали у Хаг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ma Ja sam

24.06.2019. 04:21

Covek je 100% za sve u pravu. Jos kad bi svi u Srbiji to shvatili, mozda bi se ujedinili oko Kosovskog pitanja u realnim okvirima.

Marks

24.06.2019. 10:07

Šta to znači realno stanje, dali smo trebali da prihvatimo tursko ropstvo za sva vremena ili nemačko u Prvom i Drugom svetskom ratu. Realno stanje sa menja i zatoKiM treba da zauvek ostane sastavni deo Srbije. Ne smemo da se odreknemo 800 godia istorije KiM u sastavu Srbije za 20godina otimanja