БРОЈ посланика дела опозиције, који су започели бојкот седница парламента, смањује се из дана у дан, а и у појединим странкама Савеза за Србију, који је био највећи заговорник ове идеје, све су гласнији захтеви да се поново врате у скупштинске клупе.

Како сазнајемо, највеће незадовољство је у клубу демократа, где велики број посланика, међу којима су и Гордана Чомић, Александра Јерков, Наташа Вучковић, Драгољуб Мићуновић, Балша Божовић, Маја Виденовић и Радослав Милојичић Кена траже да странка "укине" одлуку о бојкоту. Поједини посланици ДС почели су да учествују у раду скупштинских одбора и наши извори кажу да би то могао да буде корак до повратка на пленарне седнице.

Наводно, део демократа не гледа благонаклоно на утицај који Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде, има на лидера ДС Зорана Лутовца. Они сматрају да највише користи, али и најмање штете од бојкота има управо Ђилас, јер његова странка и није у парламенту, док је ДС овом стратегијом још невидљивија у јавности.

Посланик Ђорђе Вукадиновић јавно се заложио за преиспитивање бојкота:

- Поштено је констатовати да постоје позитивне промене у функционисању парламента - седнице се заказују седам дана унапред, нема обједињавања тачака које немају везе једна с другом и мноштва амандмана власти. Лично ћу применити "селективни бојкот", односно присуствоваћу тачкама дневног реда које су важне и где имам шта да кажем. И остатак опозиције могао би да размисли да се врати условно, да тестирамо да ли су промене трајне или маркетинг.

И лидер Нове странке Зоран Живковић мисли да су посланици опозиције већа опасност по власт када су у парламенту, него када су ван њега:

Прочитајте још - ПОЗАДИНА ТАЈНОГ РУЧКА: Американци окупљају бојкотаре

- За то су, наравно, потребни нормални услови за рад парламента. Симбол промена, по мени, био би избор новог председника парламента и заказивање посебне седнице на којој би се разматрало искључиво око 200 законских предлога опозиције, предложених у последње две године.

Шеф демократа у Скупштини Србије Горан Ћирић каже, за "Новости", да је тачно да неког помака има, али да он није довољан:

- Став посланичког клуба ДС је да се не враћамо док се не испуне сви наши захтеви у вези за слободом изражавања и фер и демократским изборима, укључујући и смену председнице парламента Маје Гојковић.

Санда Рашковић Ивић каже да у Народној странци нису размишљали о повратку јер су помаци у раду Скупштине минорни:

- У СзС влада расположење да не треба трчати у салу јер "мрвице" које баца власт нису довољне за време и обим кршења пословника.