У ДАНУ када је јавност запљуснула нова, страшна увреда на рачун Срба и СПЦ, у црногорском Министарству спољних послова решили су да се дипломатских каналима пожале на - Београд?! Амбасадор Србије у Подгорици Зоран Бингулац позван је на разговор у тамошње министарство због "континуираних, негативних изјава србијанских државних и других званичника о унутрашњим питањима Црне Горе". Како је објашњено, кулминација је порука члана Владе Србије, министра Ненада Поповића.

Том приликом, како се наводи, црногорски државни секретар Зоран Јанковић оценио је забрињавајућим и непримереним изјаве министра у Влади Србије и пренео очекивање да ће се званични Београд оградити од поменутих изјава:

Прочитајте још - ВРЕЂАЛА ВЕРНИКЕ, ПА ЈОЈ СКРАТИЛИ МАНДАТ: Мирна Никчевић суспендована до окончања дисциплинског поступка

- Тешке квалификације изнесене на рачун председника Црне Горе неприхватљиве су, нису на линији добросуседских односа и не доприносе укупној сарадњи двеју држава.

Министар Поповић, коментаришући атак Црне Горе на СПЦ и планирано усвајање закона чији је циљ отимање црквене имовине, пре два дана је навео да то представља непријатељски чин према Србији, иза кога стоји Ђукановић, "уцењен због својих криминалних радњи". Поповић је у четвртак, за "Новости", поручио да стоји иза сваке своје речи:

- Ђукановићев режим је непријатељски према Србији и српском народу. Њихов и циљ њихових ментора је да униште СПЦ и српски народ у Црној Гори. Такође, остајем при ставу да је то криминални режим, за шта постоје докази који су у поседу међународних безбедносних агенција. Неки поступци против Ђукановића и појединих грађана Црне Горе за криминал и шверц се већ воде, што је добро познато.

Поповић наводи и за шта ће се залагати уколико буде усвојен штетан закон о слободи вероисповести:

- Ако на основу њега крену да нам отму Острог и Цетињски манастир, а и све друге храмове СПЦ у Црној Гори, залагаћу се да Србија предузме најоштрије мере против представника тог режима, као што су протеривање њиховог амбасадора из Србије, забрана уласка Ђукановићу и представницима црногорске владе у Србију, као и предузимање економских мера, али и блокада имовине и других пословних активности у Србији. Острог и српске светиње у Црној Гори морамо бранити одлучним и чврстим мерама. Овде узмицања нема!

Ненад Поповић

Из црногорског министарства, међутим, поручују да се неоправдано и без аргумената у Србији води интензивна и непримерена негативна кампања против закона. А апели из Србије и једногласни став с недавног Тројичинданског сабора - да се одустане од отимања храмова - у Црној Гори су изавали лавину увреда на рачун српског народа и свештенства СПЦ.

Преко друштвених мрежа у вређању се најпре "прославила" Мирна Никчевић, прва саветница у дипломатско-конзуларном представништву Црне Горе у Анкари. На то се у четвртак надовезао глумац Црногорског народног позоришта Зоран Вујовић, који је, такође, на свом фејсбук-профилу, осуо паљбу по Србима, које је етикетирао као издајнике, потурице, смећаре... Од те изјаве оградило се Позориште, наводећи да је реч о приватном ставу, а Вујовић се касније извинио због "монолога".

Став глумца Зорана Вујовића

Из Нове српске демократије позвали су амбасадора Зорана Бингулца "да пред МВП настави да буде на фону одбране српског народа од антисрпске политике коју спроводи Ђукановић":

- Овај потез Министарства представља класичну замену теза, где се они који прогоне српски народ и раде годинама против интереса Србије и подржавају сепаратистичке власти у Приштини налазе увређени када им неко каже истину о ономе што раде. Амбасадор Бингулац би могао да тражи објашњења како су из државног и културног апарата режима настали усташоиди, попут Мирне Никчевић и Зорана Вујовића.

Мило Ђукановић

У ПЕТАК РАСПРАВА О ДОКУМЕНТУ ЦРНОГОРСКЕ ВЛАДЕ: ЗАКОН ПРЕД ВЕНЕЦИЈАНСКОМ КОМИСИЈОМ

МИТРОПОЛИЈА црногорско-приморска оформила је правни тим који намерава да спречи усвајање Закона о слободи вероисповести, којим се покушава отимачина имовине СПЦ у Црној Гори.

Члан тима, др Владимир Лепосавић, каже, за Спутњик, да је предлог усвојен без јавне дебате и да је све око овог закона било закулисно:

- Закон је касно увече објављен на сајту Владе, а већ ујутро објавила га је, преведеног на енглески, на свом сајту Венецијанска комисија, која је једно од тела Савета Европе. Ово сведочи о томе да су свему претходиле припреме, а можда и неки синхронизовани рад. Ипак, верујем да они не могу дати позитивно мишљење о целом тексту Закона, а сличан предлог одбили су 2015.

Мишљење Венецијанске комисије биће познато у петак. И ако буде негативно, рад на одбрани вредности које су нападнуте ће се наставити. Митрополија има и могућност да тужи државу пред Европским судом за људска права, јер је прекршила међународно право.

- Чак су и комунистичке уредбе о национализацији биле праведније, јер су се односиле на све, а овај закон погађа искључиво СПЦ, која треба да докаже да је пре 1918. била власник своје имовине, али нам из њега није јасно ни како то доказати. Не помиње се поступак, не помиње се суд, не помиње се процедура доказивања. Овај закон би заправо требало да омогући управном органу да, не у судском, већ у управном поступку, омогући органу управе, дакле Министарству, а не суду, да попише имовину и изврши препис права власништва - објашњава Лепосавић.

(В. Н.)