Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у разговору са послаником и портпаролом посланичке групе ЦДУ/ЦСУ у немачком Бундестагу Флоријан Ханом да је Србија, доследно водећи своју регионалну политику мира и сарадње, постала поуздан партнер Немачкој на Западном Балкану.

Вучић је нагласио посвећеност Београда да, кроз дијалог с Приштином, уз посредовање Европске уније, постигне компромисно, обострано прихватљиво решење, и тиме обезбеди стабилност у региону, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić: Srbija u dobrom stanju, problem očuvanje mira zbog Prištine; Izbori će biti teški - pokušaće da oslabe našu zemlju

Председник Вучић је, међутим, поновио да је за превазилажење застоја у дијалогу неопходно да Приштина укине таксе на производе из централне Србије.

У разговору је изражено задовољство што су односи двеју земаља, захваљујући редовном и отвореном политичком дијалогу, у последњих неколико година напредовали до највишег нивоа у заједничкој историји.

Двојица саговорника су изразили и очекивање да економска сарадња Србије и Немачке настави узлазном путањом, посебно прилив инвестиција, и да још великих компанија из Немачке искористе добро пословно окружење и отворе своје погоне у Србији, наводи се у саопштењу.

ФЛОРИЈАН ХАН:СРБИЈА КОНСТРУКТИВНА У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА КИМ

Немачка жели да подржи процес решавања косовског питања, изјавио је посланик немацког Бундестага Флоријан Хан за Тањуг и похвалио Србију што "рационално и конструктивно" приступа овом проблему, као и за напредак на путу ка ЕУ.

"Немачка жели да подржи процес решавања косовског питања и подржава га активно. Парламент Немачке жели у томе да учествује и пружи подршку", рекао је Хан након састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Разговарали смо о плитичким темама, додао и нагласио је, да, како каже, види веома конструктивну улогу коју Србија има у приступу да на рационалан начин реши питање Косова и да разговара.

"Ту обе стране морају да допринесу још више, али веома ценим начин на који Србија рационално и конструктивно приступа овом проблему", рекао је Хан.

"Само заједно можемо да размишљамо о будућности Европе и да Европу развијамо. Сама Немачка није довољна, сама Србија није довољна, желимо да у заједништву то радимо", поручио је Хан.

У складу са немачким залагањем, како је рекао, ово неће бити његова последња посета Београду.

"Бићу сигурно поново брзо овде", рекао је Хан, иначе посланик Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), и портпароли посланичке групе ЦДУ/ЦСУ у немачком Бундестагу.

Хан је рекао је да се радује што је поново у Србији и што је имао прилику да разговара са председником Вучићем.

"Оно што посебно видим је да Србија добро напредује на путу ка ЕУ. Србија је успела да отвори чак 16 поглавља у преговорима, и оно што је зависило од ње саме, она ради на јако добар начин", рекао је Хан.

Он је оценио да су европски пут и реформе које Србија спроводи довели до тога да њена економска позиција итекако јача и да све више инвеститора из Немачке долази у Србију.

"И то јако добрих инвеститора, као што је фирма МТУ из Минхена, која прави овде велику фабрику из области високе технологије. Ја веома подржавам тај процес и промовишем да немачки инвеститори долазе и више инвестирају у Србију", поручио је Хан.