Вучић: Србија у добром стању, проблем очување мира због Приштине; Избори ће бити тешки - покушаће да ослабе нашу земљу

Танјуг

четвртак, 20. 06. 2019. у 09:02

Вучић: Србија у добром стању, проблем очување мира због Приштине; Избори ће бити тешки - покушаће да ослабе нашу земљу

Александар Вучић / Фото П.Милошевић

Не бринем за протесте деце која не воле да иду у школу, већ због захтева одређених политичара и академских грађана који захтевају да се укине полагање тестова за матуру, рекао је председник Србије
Не бринем за протесте деце која не воле да иду у школу, већ због захтева одређених политичара и академских грађана који захтевају да се укине полагање тестова за матуру, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Поводом вести о томе да су тестови за малу матуре процурели и протеста поједине деце због тога, председник Вучић каже да је неко у надлежним органима морао да води рачуна о свему, али да не треба срушти одговорност на једну особу.

"Знате, они који су прихватали те тестове, они су их даље ширили. Није ту један цовек, ту је стотину њих који су то ширили. То је неодгворно према сопственом детету. Не бринем ја о протестима деце, она то воле да раде, само да не иду у школу. Брине ме подршка дела академске јавности њиховим захтевима", рекао је предесник Вучић, нагласивши да је одлагање полагања теста свакако стрена ситуација за децу и родитеље, али како је рекао, није добро што то поједни политицари користе.

Председник је нагласио да је важно да се деца школују, јер су држави потребни струцни кадорови.

"Ми данас немамо вариоце, браваре, немао никога. Шта је следеци захтев после тога. Онда се појаве политицари који кажу да деца знају шта хоце. Ми треба да радимо више и да уцимо више", додао је председник Вучић.

Он је указао да је у ери савремене технологије несхватљиво да неко може да заустави штамапарију за минут, да понесе папир, услика и направи проблем, те да је неко је у надлежним државним органима морао да води рачуна о томе.

Такође каже и да за објављивање тестова за малу матуру није одговоран само један човек, већ и сви они који су прихватили тестове и ширили их даље.

"Није само један човек крив, криво је стотите људи", каже Вучић за Пинк.

Највише га је, каже, забринуло да постоје политичари, део акадремске јавности који се залажу да се укине пријемни испит, што је како објашњава, стресна је ситуација за породице и за одговрну децу.

"Замислите да ја сада изађем и кажем да смо ми четири године радили, направили смо толико мостова, повећали смо плате и пензије, зашто онда морамо да идемо један дан на изборе", каже Вучић.

Вучић закључује да сви ти захтеви воде ка томе да ћемо једног дана доћи захтев да се плате примају, без да се ради.

"Када вам све није потаман, онда сте незадовољни. Гледао сам јутрос вести о киши као да је апокалипса, па је кренула најезда комараца, све је монструозно и хаос", приметио је председник Србије.ВУЧИЋ: НЕЋЕ МЕ ПОБЕДИТИ, А УВЕК ЋУ ПРИЗНАТИ ДЕМОКРАТСКУ ВОЉУ НАРОДА

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће увек да призна демократску вољу народа, а да је опозиција светлосним миљама далеко од победе на изборима.

"Ја цу отици, они ме неће победити. И неће бити ни близу да ме победе. Наши резултати су толико дијаметрални, да се то одмах примећује", истакао је Вучић за тв Пинк.

Истакао је и да је сит тога да док се он бори за Србију, да самопрозвана елита прича да ништа не ради.

Вучић је додао да се представници опозиције служе јефтиним триковима из деведесетих.

Коментаришуци изјаву бившег председника Бориса Тадица, да председник Вуциц неце лако отици са власти, Вуциц оцењује да је реч о “глупим трковима из 90-тих”.

Отићу ћу када будем желео, пошто он и њему слични не могу да ме победе .

"За разлику од њега који се буди у 11 сати, ја сам вец пет сати на послу. Хоце да створе атмосферу да постоје две Србије. Ја демократску вољу народа увек признајем, за разлику од њих. Када кренете да против некога водите кампању, ту краја нема", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је за разлику од њих, када је изгубио изборе у Београду, 2004. за само 4 000 гласова у 21.30 сати изашао и признао пораз и честитао победнику.

"Ма колико да ми је тешко било,јер то је најмања разлика која је икада била на неким изборима, честитао сам победнику и борио се наредне четири године", додао је Вуцицћ.

"Ја цу отици, они ме неце победити", упамтите моје реци, поновио је.

"Наши резултати су толико дијаметрални. На Пинку сам видао и Шапица и Јовановица, код њих нема никога", нагласио је Вуциц.

Ми када се појави слуцај Јутка, ми кажемо да не може да буде председник општине. Њима када се појави неки силоватељ, он напредује", додао је Вуциц.

Председник Србије био је јутрос гост Новог јутра на тв Пинк, а разговор је први пут после тешке саобарћајне несреће заједно са Предрагом Сарапом водила и водитељка Деа Ђурђевић.

Она је председнику Србије захвалила на подршци коју јој је пружио током опоравка после теше повреде, а Вучић је истакао да је она показала огромну храброст, снагу и енергију.

"Она је јако сназна особа, има невероватну енергију, увек је то носила најабољи могући начин и храбрије од већине нас. Нас двојица да се постидимо пред њом", рекао је Вучић Предрагу Сарапи, уз задовољство што се Деа Ђурђевић опоравља и што се вратила на посао.


ВУЧИЋ: МИ СМО ПРЕПОЛОВИЛИ БРОЈ СИРОМАШНИХ ОДНОСУ НА 2012. ГОДИНЕ


Стопа апсолутног сиромаштва у Србији данас је двострука нижа него пре 2012. године, а број сиромашних се сваке године драматично смањује, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у одговор на критике политичких противника да ужива подршку најсиромашнијих, који верују у његова обећања.


Вучић је то рекао гостујући у Новом јутру ТВ Пинк упитан да прокоментарише изјаву професора Филозофског факултета Огњена Радоњића у емисији „Утисак недеље“ да се "обраћа" мање образованим грађанима који немају станове, ни за храну, који су уплашени за егзистенцију и да је таквих у Србији пола милиона.


Рекао је да зна да грађани још увек не живе добро, али да живе све боље и да они то знају и виде.


Председник је указао да је у време бивше власти било двоструко више сиромашних, а да се сада сваке године смањује број сиромашних, због чега је, каже, веома задовољан.


„Данас је стопа апсолутног сиромаштва двоструко нижа него што је била у време дивних елитиста и много паметних људи који су решавали све проблеме на другачији начин, не обраћајући се сиромасном светом него много паметним и умним главама као што је Радоњић“, навео је Вучић.


Поновио је да ће и ове године плате бити драматично повећане и подсетио на изјаву шефа посланичке групе ДС (Драган Шутановац) у Народној скупштини од пре четири године да ће када плате достигну 500 евра позвати све да гласају за СНС.


„Очекујем до ће краја године људи из '1 од 5 милиона' позвати све да гласају за СНС“, рекао је Вучић.


Осврнувши се на Радоњићев коментар о ријалити програму који затупљује народ, Вучић је рекао да не гледа такве програме и да га не занимају, али да на ријалитију зарађују они који говоре да су много паметни.


„Ријалити је на Б92 увео Драган Ђилас. Је л' то истина или није? Је л' он зарађивао на томе милионе евра, је л' нам оставио пацове у Пионирском парку и уништио ону дивну зелену површину? Годинама је зарађивао милионе евра на том ријалитију, а ја никада ни динара“, подвукао је Вучић.


„Они који су довели, измислили и промовисали ријалитије, данас ће да кажу да их треба укинути. Па што си зарађивао паре на њима, што си уништавао животе људима у Србији, кад већ о томе говориш? Што то радите?“, упитао је Вучић.


Приметио је да представници опозиције себе сматрају најпаметнијима, а све који мисле другачије доживљавају крезубима, болеснициима, тупавима, глупима.


Како је рекао, резултат њихове политике био је да је Косово прогласило независност 2008.године, да се Црна Гора отцепила 2006.године, да су уништили све фабрике у Србији и оставили 600.000 незапослених.


„Само Ђилас је имао 500 милиона евра, а он, Вук Јеремић и Млађо Ђорђевић су били неки од највећих тајкуна и они су своје проблеме решили. А који је добар резултат? Нема га, али нема везе“, рекао је Вучић.


Вучић је додао и да га је подржао много већи број универзитетских професора, али да то није важно.


„Не мислим да само профеосори треба да одлучују, нити спортисти, обичан народ треба да се пита“, нагласио је Вучић.


ВУЧИЋ: СРБИЈА У ДОБРОМ СТАЊУ, ПРОБЛЕМ ОЧУВАЊЕ МИРА ЗБОГ ПРИШТИНЕ

Србија је у веома добром стању, наш највећи проблем је очување мира и стабилности због неодговорне политике Албанаца на КиМ, али сам сигуран да то сада све европске силе виде, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"То све европске земље виде, што нама неће превише помоћи, али је добро да свакоме буде јасно да Србија за то није одговорна", рекао је Вучић за Пинк.

Он је додао да ће Србија наставити убрзано да се развија.

"Градићемо све аутопутеве о којима смо говорили, ускоро ћемо за мање авионе, за АТР-ове и за Боингове авионе 737 и све мале авионе, отворити аеродром Лађевце, за годину дана ће моћи да слећу Ербасови 319 и 320. То ће бити нова важна ствар за централну и западну Србију", рекао је Вучић.

Истовремено, како је навео, радиће се све пруге, аутопутеви, повећаваће се плате и пензије.

"Људи ће видети значајан напредак свог стандарда, градимо болнице, клиничке центре свуда по Србији", рекао је Вучић.

Он је додао да финансијска стабилност Србије никада није била боља.

"Четврту годину за редом имамо суфицит у буџету, тиме могу да се похвале само три земље ЕУ што говори да ако будемо могли да чувамо мир, уколико будемо успели, уколико не будемо приморани ни на шта друго, имамо одличну будућност и наше је да радимо", поручио је Вучић.

Он је позвао људе да се посвете раду, жељи и борби за другачију, бољу и успешнију Србију.

"Што се тиче политике, то је у реду, демократија, ви кажете једно, други кажу друго, на народу да процени ко је у праву, а ко није, али морамо да се ујединимо око интереса земље", рекао је Вучић.

Он је нагласио да говори о уједињењу грађана, а не политичких партија.

"Да се грађани уједине да видимо како да земљу подигнемо да буде још стабилнија, да будемо још успешнији, конкуретнији, да привлачимо још инвестиција", рекао је Вучић.ВУЧИЋ: НЕ УПЛИЋИТЕ НЕДУЖНЕ У ПОЛИТИЧКЕ ОБРАЧУНЕ

Председник Александар Вучић истакао је да је сит тога да се бори за Србију, а да самозвана елита прича да ништа не ради и још прети "грдним батинама".

"Хајде да добијем већ једном те грдне батине, обећавам да ћу бити сам без обезбеђења. Сит сам тога да радиш по цео дан и борис се за земљу, а да ти најгори говоре како су елита", рекао је Вучић.

"Један научник који се појавио на насловној страни једног листа рекао је да чезне за тим када ћемо добити грдне батине. Грдне батине којима прете и револуција су само зло у Србији донеле и тога неће бити", рекао је Вуцицћ на ТВ Пинк, поводом изјаве социолога Јове Бакића да би требало да "добије грдне батине", и поновио да њега те изјаве не плаше, али да не уплићу недужне људе.
Подсетио је на осветољубивост бивших власти, која се није зауставила на политичким противницима, већ је обухватила и њихове породице, па чак и децу, као у случају ћерке Милована Бојића, после 5. октобра.

"Да неко моју Милицу шиса, скида косу, ја вам кажем мени живот после тога више не значи или да малретира мог малог сина Вукана, мени зивот после не треба..", рекао је Вучић.

"Дођите вас петорица, колико вас има да ја добијем те грдне батине, оно сто ви хоћете да ја добијем јер они знају да њих петорица не могу ништа и онда кажу да сам ја њима претио.. Ви то урадите, немојте уплитати децу, немојте шишати девојчице.." рекао је Вучић.


ВУЧИЋ: ИЗБОРИ ЋЕ БИТИ ТЕШКИ - ПОКУШАЋЕ ДА ОСЛАБЕ СРБИЈУ

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић истакао је данас да ће наредни парламентарни избори у Србији бити тешки, јер ће постојати притисци споља и изнутра са циљем да се ослаби Србија и његова странка.

Вучић је, на ТВ Пинк, казао да ће избори бити одржани у марту или почетком априла.

„За оне који побеђују избори су увек тешки. Тежак је посао увек за оног ко њему приступа озбиљно и одговорно, а лак је онима који траже да испита нема“, поручио је он.

Председник Вучић је казао да је стрепео пред сваки испит на факултету, али и као клинац док је био дрзак и безобразан стрепео је пред сваки час у школи и контролни.

“За нас ће избори бити ужасно тешки, биће притисака споља јер желе слабију позицију Србије И СНС, да могу поново да управљају нашом земљом. Биће притисака и изнутра јер неки желе да поново могу да пљачкају“, рекао је Вучић.

Према његовим речима због тога ће сигурно бити много позива на "грдне батине, дуге цеве И тестере".

„У тим тешким изборима народ ће правити прави избор. Направиће искорак ка будућности, сигурности Србије. Ако посао будемо добро радили уверен сам да ћемо изборити тешку, неизвесну, али свакако победу“, истакао је он.


ВУЧИЋ: СРБИЈА ШТИТИ СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ И САРАЂУЈЕ СА СВИМА
Председник Србије Александар Вучић истакао је да Србија мора да штити своје интересе и своју земљу, али да мора и да брани добре односе са свим светским силама.

"Толико смо мали да морамо да водимо рачуна о интересима наше земље, да пронађемо најбољи угао да чувамо своју независност, штитимо своју земљу и бранимо односе са светским силиама", поручио је Вучић у "Новом јутру" на ТВ Пинк.

Коментаришући долазак нових амбасадора Русије и САД , Александра Боцан-Харченка и Ентони Годфрија казао да су то људи експерти и да је њихов долазак доказ да је ово важан простор.

Додао је да и број два у амбасади САД јесте личност позната из периода 2001. године, и да се различите ствари везују за њега.

„У неком смислу то јесу специјалци. Харченко је био део тројке која је покушала пре Мартија Ахтисарија да решава ствари на КиМ. Човек је од поверења Владимира Путина и њиховог министарства спољних послова", објаснио је он.

Вучић је рекао да је долазак тих људи доказ да је ово важан простор.

Међутим, како истиче, морамо да знамо колико смо мали, да морамо да имамо добре односе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић с министром одбране Белорусије

Указао је да Русија није признала Косово, а САД јесте и да морамо то да имамо у виоду.

Он је поновио да нема никаквих рокова око решења косовског проблема и додао да упућивање експерата у амбасаде САД и Русије у Београд показује колико је наша земља важна.

Вучић је рекао да приче о наводним роковима слушао од 2013. када је дошао на власт, слушао да ће САД пустити да дође на власт да би предао Косово.

"Као да они пре мене нису предали Косово, није проглашена независност, да нису правили најгоре ствари у корист Албанаца“, рекао је председник.

Вучић је истакао да је џабе што је говорио да нема никаквих рокова и да је прошло толико година и да је сваки пут било "само да Вучић заврши тај посао и онда је готов, срушиће га“.

„Сада има нова терорија да ће, када донесем одлуку о Косову, онда да ме чувају. Сви ти који говоре то полазе од себе, а то је присутно и код дела политичара и у странци коју водим" истакао је Вучић оцењујући да је СНС најбоља странка сачињена од најбољих људи.

Он је међутим напоменуо да постоји део оних који мисле да када се уђе на врата појединих амбасада "да ће неко да их чува“.

Вучић је казао да су то такве глупости, које долазе из периода 1990-тих и 2000-тих, када су видели да, ако се замере неком у некој амбасади да не могу да дођу на функцију.

“Заборављају да је Србија постала земља која је по смислу и суштини независна, и да народ мора да доноси одлуку о томе ко је на власти“, казао је он.

СКУПА У ПАРИЗУ НАЈВЕРОВАТНИЈЕ НЕЋЕ БИТИ

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да са 99 одсто сигурности може да каже да састанка у Паризу неће бити.

„Мислим да Албанци нису спремни да разговарају ни о чему важном, да су на посебан начин желели да пошаљу поруку Немцима и Французима да нису Европљани ти који треба да решавају косовски проблем“, рекао је он гостујући на ТВ Пинк.

Вучић је, у "Новом јутру" казао да се Србија понашала конструктувно, озбиљно и да жели дијалог и конструктивно решеје, али не жели да улази у разговоре у којима мора рећи унапред да ће потписати независност, а да о таксама не може да се прича.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Нисам оптимиста по питању Косова

Он је казао да су то све ствари које показују да Приштина не жели дијалог и да жели да свим у потпуности управљају САД и нико више.

То, према његовим речима, није реално, а Немци и Французи су поруку добро разумели.

„Мислим да је њихова одлука да састанка неће бити", додао је Вучић указујући да су шансе мање од један одсто да Албанци прихвате да се разговара о таксама и да састанка ипак буде.

"Париза ће бити само уколико Албанци буду рекли да ће се понашати озбиљно, а тога неће бити, нагласио је председник.

Он је рекао да ће француски председник Емануел Макрон за мање од месец дана доћи у Београд и да ћемо га "дочекати како треба".

НЕ ПОСТОЈИ НИКАКВО ПОВЕРЕЊЕ, ВЕЋ ФОРСИРАЊЕ ЛАЖИ

Председник Србије Александар Вучић каже да је опозиција створила такву атмосферу у друштву да више не постоји никакво поверење већ стално форсирање лажи упркос чињеницама.

"У нашој земљи шта год да изговорите људи ће да кажу да то не мора да буде истина... само је потребан тзв. емоционални приступ да морате да лажете", рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Каже да то не раде само "теоретичари завере" и да се то у савременом свету зове "форсирање лажи" и да је најбољи пример случај Зорана Бабића за кога је објављено око 84.500 постова и објава да је он као директор Коридора Србије возио аутомобил који је на наплатној рампи Дољевац изазвао несрећу због чега је страдала једна жена.

"ДЕЦА НЕ ЗНАЈУ ИСТОРИЈУ" "Само је потребан тзв. емоционал приступ морате да лажете и не смете да изговорите ниједном речју чувену српску синтагму - не знам, јер то не постоји код Срба". Додаје да томе сведочи управо "Контравизија" на Пинку где се може видети феномен како деца не знају историју и одговарају на разна питања и оптужују њега и актуелну власт. "Причају шта стигну, јер не смеју да кажу не знам", додао је председник.

Навео је Вучић да је свега око 300 објава било да је то лаж и да не вреди ништа што је као председник рекао пет пута да Бабић није возио и да снимци то потврђују.

"Али, не желимо и немамо обавезу према Бошку Обрадовићу, Јеремићу, али државни органи имају обавезу да обавесте јавност. Када то кажете они кажу - аха лаже, замислите председник лаже и врши кривично дело прикривиња кривичног дела или пружање помоћи после учињеног кривичног дела. Па, да ли је то нормално, зашто сам вам ово рекао, шта год да кажете и урадите не постоји никакво поверење већ стално форсирање лажи".

Истакао је да више никог не интересују бројеви и да више нису важне ни бројке које говоре о успесима наше економије, привредни раст, километри аутопутева, нових болница и домова здравља, освојених медаља, музеја...

СРБИЈА СИГУРНА ЕКОНОМИЈА,ИНВЕСТИТОРИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ

Србија је објавила понуду еврообвезница и на своју понуђену милијарду евра обвезница добила понуду од 6,2 милијарде од потенцијалних финансијских инвеститора што показује колико су инвеститори, како европски, тако и амерички, заинтересовани за наше финансијско тржиште, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

СРБИЈА НА МЕЂУНАРОДНОМ ТРЖИШТУ КАПИТАЛА На сајту Министарства финансија објављена је необавезујућа намера државе за превремени откуп дела раније издатих еврообвезница деноминованих у доларима, а који ће бити финансиран емисијом нове еврообвезнице деноминоване у еврима. Наводи да је ово први пут од 2013. године да Србија разматра укључивање на међународно тржиште капитала, али не како би се задужила за буџетске сврхе већ како би искористила предности тренутних услова на међународном финансијском тржишту за рефинансирање скупљег дуга емисијом евро-деноминоване обвезнице по историјски ниској каматној стопи.

Он је гостујући на ТВ Пинк рекао да је Србија добила камату на десетогодишње кредите од 1, 65 одсто.

"Ми смо били најсрећнији када уз помоћ кинеске државе добијемо два посто, а ово говори колико је Србија стабилна и то је страшно велики и важан сигнал за све инвеститоре и не постоји бољи сигнал који можете послати инвеститорима. То значи да ћемо имати више инвестиција и да је Србија не само сигурна, већ предвидива економија", рекао је председник.

Говорећи о томе шта то значи за грађане он је рекао да ће се камате плаћати неколико милиона евра мање на годишњем нивоу, а на десет година то ће бити 80 милиона евра уштеђених на овај начин.

Он је навео да се Србија у време ДОС, власти Ђиласа, Јеремића и осталих задуживала по каматним стопама и до 7, 5 одсто на дугорочне кредите на 10 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Marko

20.06.2019. 18:23

Narod podrzava predsednika maksimalno i nece dozvoliti da prodane duse poput opozicije uniste Srbiju.

Goran

20.06.2019. 19:43

Albanci će se ponašati neodgovorno dok iza njih stoji Amerika koja im to toleriše.

milena

20.06.2019. 20:27

Srbija je stabilna na svom putu, Pristina je tezak pregovarac, sve radi kako bi otezala dijalog.