ЕКСТРЕМНИ захтеви председника СДА Сулејмана Угљанина о стварању "аутономије Санџака", што често понавља у последње време, унели су немире и поделе у Национални савет Бошњака.

Представници листе "Вакат је", која је добила подршку потпредседника Владе Расима Љајића, противе се сецесионистичким намерама, а на њих благонаклоно не гледају чак ни појединци из "Самоопредељења", опције иза које је на изборима за савете националних мањина, стао управо Угљанинов СДА. Међу њима је и председник Бошњачког савета Есад Џуџо, коме за викенд није допуштено да уђе у просторије. Он сумња да против њега ради албанска струја у СДА.

Прочитајте још - Угљанин: Српска војска ће отићи како је дошла

"Вакат" и "Самоопредељење" потписали су коалициони споразум који се темељи на десет принципа. Међу њима су и они којима се забрањује уплив политике у рад савета чије су надлежности из области образовања, културе, информисања и језика. Међутим, СДА константно крши договор по којем је веће формирано. Трећа струја у савету има подршку председника Странке правде и помирења Муамера Зукорлића, која се такође противи Угљаниновим ставовима.

Због екстремистичких ставова Угљанина, Министарство државне управе и локалне самоуправе упутило је пре десетак дана инспекцију у Нови Пазар. Предмет њихове контроле је како је и ко донео документ о покретању иницијативе за решавање статуса Бошњака и статуса регије Санџак, што свакако не спада у надлежности рада националног савета.

Иначе, 27. јуна истиче рок од шест месеци од последње седнице савета Бошњака. Уколико до тада не буде сазвана, биће уведене привремене мере.