ВАШИНГТОН подиже ниво дипломатске и обавештајне активности на Западном Балкану како би појачао своје присуство и контролу над регионом и боље се позиционирао за предстојеће "сударе" на овом простору са другим великим светским играчима, пре свега Русијом, Кином, али и ЕУ.

У склопу ових планова САД треба посматрати и последњу одлуку америчког председника Доналда Трампа да продужи важење повишеног степена упозорења у вези са Западним Балканом, које је на снази од 2001. године.

- Претња која се огледа у поступцима особа које су укључене, помажу, финансирају или подржавају екстремистичко насиље у Северној Македонији и другим државама Западног Балкана, као и опструкције имплементације Дејтонског споразума у БиХ или Резолуције УН 1244 на Косову, није отклоњена и даље представља неуобичајену и велику претњу националној безбедности и спољној политици САД - наведено је у одлуци, коју је потписао Трамп и проследио је Конгресу.

Прочитајте још - Трамп ратује с Кином, Европа највише стрепи

Дејан С. Милетић, председник Центра за проучавање глобализације, каже, за "Новости", да САД не желе да испусте регион, јер то може да буде сигнал њиховог слабљења, и да у оквиру тога треба посматрати и промене у америчкој амбасади у Београду, где не стиже само нови амбасадор, већ и низ других службеника:

- Трамп сматра да Западни Балкан и убудуће треба да буде интересена сфера САД. Упозорења Вашингтона у вези са регионом нису упућена због Србије и Срба, него баш због оних који су организовано наступили против свега што Трампова администрација покушава како би се обезебедили мир и стабилност у региону - опструкција формирања заједничких органа БиХ, сложена ситуација у Северној Македонији и агресивно понашање Албанаца на КиМ који се оглушују на позиве САД да укину таксе.

У дипломатско представништво САД у Београду стиже експерт за регион / Фото И. Маринковић


И спољнополитички аналитичар Немања Старовић верује да ће се ангажман САД у нашем региону извесно појачати:

- На то указују и писма које је Трамп упутио председнику Србије Александру Вучићу и Хашиму Тачију 14. децембра прошле године. Повратак Америке на Балкан за нас може представљати прилику за промену парадигме и излазак из улоге вечитог антагонисте Запада. Чак и најмања корекција политике САД према Западном Балкану, која је по речима Трамповог саветника за националну безбедност Џона Болтона "последњих 30 година била на аутопилоту", отвара простор за реализацију дела националних интереса Србије, што је до пре само годину или две било тешко замисливо.

СЛУЖБЕ У ПРИПРАВНОСТИ, А ВЕЋЕ ПЛАТЕ

ЗА неку земљу или регион "повишен степен упозорења", пре свега, значи да све службе САД буду у приправности и додатно на опрезу у очувању америчких интереса. Такође, у амбасадама САД у земљама "са ризиком" појачане су безбедносне процедуре, а чак и дипломате на овим дестинацијама добијају веће плате и специјалне бонусе.