ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ЈОШ се не зна да ли ће у Паризу 1. јула бити организован састанак ком би домаћин требало да буде француски председник Емануел Макрон у покушају да се настави дијалог између Београда и Приштине, саопштила је у среду председница Владе Србије Ана Брнабић после разговора са француским премијером Едуаром Филипом у Матињонској палати.

- Тај састанак би после оног у Берлину требало да донесе неки резултат. Тај резултат може бити само да се дијалог између Београда и Приштине настави. А дијалог не може да се настави док Приштина не пристане да укине таксе. И то не каже само Београд, већ сви међународни партнери, од САД, преко земаља чланица ЕУ до канцеларке Ангеле Меркел и председника Емануела Макрона, који су иницирали састанак у Берлину и Паризу. Уколико Приштина не жели да укине таксе, онда не видим да постоји разлог за одржавање тог састанка - поручила је премијерка.

ПРОЧИТАЈТЕ И: МТУ гради фабрику у Новој Пазови, почетак производње 2022.

Брнабићева је нагласила да је Београд увек спреман да с канцеларком Меркел, председником Макроном и представницима из региона разговара о проблемима и о њиховом решавању.

Председница Владе је казала да је од Француске још једном добила апсолутну подршку за то да Приштина укине таксе и за наставак дијалога:

- Они препознају све напоре председника Александра Вучића да се проблем између Београда и Приштине реши дијалогом и компромисом. Било ми је задовољство да чујем да су препознали у коликој мери је Србија била конструктивна последњих месеци, што није узвратила ниједном истом мером на све провокације Приштине.


Она је истакла да се у Матињонској палати много више разговарало о билатералној, политичкој и економској сарадњи:

- Наше узајамно задовољство је што је након деценија паузе однос између Француске и Србије поново на добром путу блиске сарадње, што показују и наш састанак у Паризу и посета председника Макрона Београду за месец дана.

Председница Владе је истакла да је важно то што су француске компаније све присутније у Србији:

- После неколико деценија паузе имамо велике француске инвеститоре у Србији. "Венси" је победио на тендеру за концесију за Аеродром "Никола Тесла", конзорцијум који предводи франуски "Суез" на позиву за јавно-приватно партнерство за депонију у Винчи, а имамо и куповину девет "Ербасових" хеликоптера и разговоре с нашом наменском индустријом. Водимо и разговоре за београдски метро са француским компанијама "Алстом" и "Ежис".

ИЗЛОЖБА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БРНАБИЋЕВА је синоћ посетила и Културни центар Србије у Паризу, а поводом изложбе "Сава Шумановић, тајна под куполом" којом се обележава 180 година успостављања дипломатских односа Србије и Француске. Представила је и платформу "Србија ствара" с циљем да се промовишу креативност, уметност и иновативност.

Брнабићева се у среду срела и са председником француског Сената Жераром Ларшеом, који је изразио жељу да дође у Београд, након посете председника Макрона.


ЦЕНТАР МТУ ОД ОКТОБРА, СТИЖЕ ХЕЛИКОПТЕР

ПАРТНЕРСТВО с немачком компанијом МТУ почеће у октобру, отварањем центра за обуку у Србији - најавила је премијерка Ана Брнабић, после састанка са чланом Управног одбора МТУ Михаелом Шрајегом, на ваздухопловном сајму Бурже.

Ова компанија, која се бави производњом и сервисирањем авио-мотора, како је рекла Брнабићева, у нашу земљу ће инвестирати у високе технологије. Она је још једном изразила задовољство и захвалност због будуће сарадње и Шрајегу уручила писмо којим потврђује подршку партнерству.

- Реч је о толико кредибилној компанији да кад она инвестира у Србију, онда цела авио-индустрија обрати пажњу на то шта се у Србији дешава. Желим да захвалим на поверењу и одлуци МТУ да, у јакој конкуренцији, изабере Србију. На доласку ове компаније радили су сви, а посебно тим председника Александра Вучића заједно с Владом - додала је премијерка.

Брнабићева је обишла и штанд "Ербаса", где је изложен хеликоптер Х145. Србија је крајем 2016. наручила девет таквих летелица, четири за МУП, а пет за Министарство одбране:

- Данас овде видимо један са српском заставом. Званична примопредаја првог "Ербасовог" хеликоптера обавиће се следеће недеље. Осталих осам ће стићи до краја године.

Како је додала, потписан је и договор о сарадњи са ваздухопловним заводом "Мома Станојловић" који ће радити заједно са "Ербасом". На сајму је могло да се види и српско наоружање после много година.