Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је да је Приштина увођењем нецивилизацијских такси на српске произвоиде и низом других једностраних потеза протеклих месеци затворила врата дијалогу и уништила сваку могућност да се седне за преговарачки сто.


Како се наводи у саопштењу из Канцеларије, Ђурић је то изјавио у разговору са замеником генералног директора за политичка питања Министарства спољних послова Италије Дијегом Брасолијем и италијанским амбасадором у Београду Карлом Ло Кашом, које је упознао и са тешким положајем српског народа на КиМ.


"Неодговорно понашање Приштине стални је извор нестабилности у региону а напади на Србе и њихову имовину готово су свакодневна појава на коју већ уобичајено изостају осуде и реакције и привремених институција у Приштини и међународних инситутција на КиМ", рекао је Ђурић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђурић: Тачијево понашање представља шамар Србији и Европи


Он је нагласио да је наставак дијалога Београда и Приштине у интересу и Срба и Албанаца и да је потребно што пре обновити напоре како би се ситуација на терену нормализовала и створили услови за поправљање међунационалних односа. "Укидање противправних и антицивилизацијских такси на робу из централне Србије минималан је услов за наставак разговора", закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.