Гујон: Србија била гађана бомбама, а Француска лажима

Танјуг

уторак, 18. 06. 2019. у 22:18

Гујон: Србија била гађана бомбама, а Француска лажима

Арно Гујон, Фото: RTS screenshot

Арно Гујон изјавио је поводом репортаже "Српски дух отпора" у магазину "Фигаро" да је било време да Французи сазнају како људи живе на Косову и Метохији
БЕОГРАД - Француски хуманитарац Арно Гујон изјавио је у уторак увече, поводом репортаже "Српски дух отпора" у магазину "Фигаро", која је изазвала претње аутору и уреднику тог листа, али и самом Гујону, да је било време да Французи сазнају како људи живе на Косову и Метохији, а не да формирају слику из угла прошлог времена.

Он је у емисији "Око" РТС изјавио да је аутор репортаже у "Фигароу" Жан Витон Бле био отворен и да није имао предрасуде према Србима.

Гујон, који је интервјуисан у тој репотражи и коме је потом прећено, навео је да је Жан Витон Блеа упознао пре десет година, када му је причао о Косову и Метохији.


"Било је време да Французи сазнају како људи живе на КиМ, а не да формирају слику из угла прошлог времена", рекао је Гујон. Он је истакао да је Србија пре 20 година била гађана бомбама, а Француска лажима.

"Обележава се 20 година мира, а занемарује погром који се за време те годишњице десио над Србима 2004. године, у којем је срушено 150 цркава и манастира. Хвала Богу што Албанци могу да живе у миру, али шта је са Србима, Горанцима, Ромима и националним мањинама. Ако нема мира за све, онда га нема ни за кога", указао је Гујон.

Хуманитарац, којем је 2018. године забрањен улазак на КиМ, каже да не представља званичну Француску, али да поред званичне постоји и народна дипломатија. "Најбољи доказ да то функционише је и да Срби имају пријатеље у Француској", истакао је Гујон.

Његова хуманитирна организација ради на приближавању народа, навео је он и оценио да између држава не постоји пријатељство, већ само интереси, али да, ипак, пријатељство између народа постоји.

"Ми смо ту да покажемо да пријатељство између Србије и Француске није ствар прошлости, већ садашњости и будућности", закључио је Гујон.

Коментари (6)

Vatro Marx

19.06.2019. 11:36

Ne da si Srbin vec Srbenda nad Srbima,Zasluzijes veliko postovanje, divim ti se tvogneumornog zalaganja. Zasluzijes Nobelovunagradu.

Klimt-Bec

19.06.2019. 20:08

Ti si dokazao da si veliki prijatelj Srbskog Naroda i Srbije, bices upamcen bar u Narodu kao i svi Francuzi Srbski prijatelji!!! Hvala ti u ime svih nas, sto si prepoznao pravu istinu...