Министри спољних и европских послова ЕУ усвојили су данас закључке о Србији и другим земљама у процесу проширења.

Савет ЕУ у својим закључцима о Србији наглашава да тренутни стаус кво у дијалогу Београда и Приштине није одржив и да је "неопходно да се дијалог настави што пре".


Од Београда се очекује да направи даљи напоре и допринесе успостављању "погодног окружења за вођење дијалога" што, према тексту документа, укључује "међународно и регионално ангажовање" и "уздржавање од потеза који могу бити протумачени као провокација".


Министри ЕУ наглашавају да свеобухватни правнообавезујући споразум мора да реши "сва отворна питања у складу са међународним правом, ЕУ стандардима и да допринесе регионалној стабилности".


Савет изражава жаљење што није било напретка на првом месту у изради статута Заједнице српских општина, али ни и у пуној примени заједничког управљања прелазима, енергетском споразуму, а констатује се да није дошло ни до отварања за саобраћај моста у Косовској Митровици.


Прочитајте још: ПУТ СРБИЈЕ КА ЕУ: Још два корака ближе Унији


У усвојеним закључцима министри су похвалили, али охрабрили Србију да настави са предузимањем даљих евроинетграционих корака, настави постигнути напредак у области економских ререформи, као и јачања сарадње у региону.


"Србија је наставила да ради на усклађивању свог законодавства са стандардима (ЕУ) у многим областима. Напредак у области владавине права, основних права као и норамлизација ондоса Србије са Косовом остају основа и одредиће темпо притупних преговора", наводи се у закључцима.


Србија се кроз министаркске закључке позива да се фокусира на убрзање реформе у области владавине права са посебним фокусом на независност и ефиканост судства и борбу против корупције и прања новца.


Истовремено, власти у Србији су позване да обезбеде услове за слободу изражавања и независност медија.


Министарски закључци позивају и на пуно поштовање фундаменталних права у Србији, уклучујући права најрањивијих групација и националних мањина.


Кроз закључке се подсећа и на важност решавања случајева ратних злочина пред домаћим судовима, као и на пуну сарадњу са Трибуналом у Хагу.


Прочитајте још: У јуну отварамо само два поглавља?


Београд је и овом приликом похваљен због наставка свог ангажовања у регионалним иницијативама и позван да настави досадашње напоре на јачању добросуседских односа.


Позитивно је оцењен и даљи напредак Србије у области економских реформи.


Министри ЕУ позвају Србију да усклади своју трговиснку и енергетску политику са ЕУ стандардима, са посебним фокусом на тржиште гаса.


И ове године Савета ЕУ понавља потребу да Србија током свог процеса приступња ЕУ настави усклађивање спољне и безбедносне политике, али и визне политике са ЕУ.


Истовремено, Савет ЕУ поздравља активно учешеће Србије у операцијама и мисијама у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике.