Далибор Јевтић,потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак у оставци састао се данас са шефовима ОЕБС иУНХЦР мисија на Косову,Еролом Ардуком и Јаном Братуом. На састанку који је одржан у Приштини констатовано је да и остале институције, сем Министарства за заједнице и повратак морају озбиљно да схвате позив да помогну и учине корак напред да процес повратка крене да даје жељене резулатате.


- Оно што желимо да постигнемо, јесте да имамо искрену комуникацију и координацију са институцијама које треба да помогну процес повратка и да ствари које договоримо буду и рeализоване на ефикаснији начин - казао је Јевтић. Он је истакао да је важно да се заједничким снагама учини све да се породице које желе на Косово и врате као и да је практичан начин решавања питања је од суштинске важности како би ствари кренуле у позитивнијем правцу.


Прочитајте још: Јевтић са представницима ОЕБС-а: Дати шансу дијалогу


Осим о процесу повратка на састанку се говорило и о положају српске и осталих невећинских заједница на Косову и остваривању њихових права. Јевтић је опоменуо да се јуче у селу Петрич код Клине, у близини Пећи, десио немили догађај када је Србима полиција забранила прославу славе поводом празника Св. Тројице и истакао да је и прошле године у том месту поводом обележавања празника било проблема.


- Ако желимо успех и када је у питању повратак и када је у питању бољи живот Срба али и Албанаца овакви и слични случајеви се морају елиминисати јер живимо у периоду када на један другачији начин треба да градимо међусобно поверење и разумевање - истакао је министар Јевтић.Иначе, по његовим речима, ОЕБС и УНХЦР су веома важни партнери Министарства за заједнице и повратак и управо са овим институцијама је пре неколико година покренута иницијатива названа"Скопски процес",док су у будућности у плану иницијативе које треба да поспеше процес повратка.