Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас, на крају дводневне посете Лондону, да се мало по мало мења слика Србије, која је много позитивнија и слика једне стабилне и економски све јаче државе, која улаже много политичког капитала, времена и енергије у регионалну стабилност.

Брнабић је истакла да су и у Лондону била многа питања у вези са питањем КиМ, али и односа у региону, ширем него само на релацији Београд-Приштина.

"Мени је, такође, било изузетно занчајно да сам имала времена да представим људима који овде углавном не разумеју шта значе те таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, да не значи само да је то диркетно кршење ЦЕФТА споразума", рекла је премијерка.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Brnabić: Srbija napreduje iz godine u godinu

Подсетила је да је тај споразума потписан 2006.

"То не значи само да кршите споразум који нико од тада није кршио па чак ни Србија, када је 2008. једнострано проглашена независност Косова од стране привремених инсититуција у Приштини. Нисмо ни потезали тако нешто ни када је наш главни преговарач Марко Ðурић био практично киднапован, мучен и понижаван у Приштини“, указала је Брнабић.

Она је подсетила да је дан после тога у Приштини био велики сајам и да је председник Србије Александар Вучић рекао да наше компаније морају бити тамо јер, у најтежим временима мора да буде рационалности да се одржи ниво комуникације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PUT SRBIJE U EU: Još bez dogovora oko poglavlja

А, трговински односи су били нешто што никада није престајало, додала је.

"Таксе треба да се гледају кроз једну другу перспективу - не само да браните трзиште на Косову и Метохији, већ ви практично укидате последњи канал комуникације, који је увек био отворен и у најтежим временима. Мислим да су људи сада то разумели и да ћемо имати, надам се, још већу подршку да се те таксе укину и да се дијалог настави“, нагласила је Брнабић.

Што се тиче регионалне сарадње, подвлачи да нема стабилне Србије без стабилног региона, те истакла да Србија мора и да ће наставити да улаже у регионалну стабилност.

"Причала сам са премијером Албаније Едијом Рамом око неких изјава које су биле у последње време и замолила да седнемо поново заједно да видимо где смо, да подвучемо црту и каземо да не води ничему да имамо све нестабилнији региона. То ће се обити свима о главу. Ајде да видимо како можемо да се вратимо уназад и видимо како можемо да јачамо регионалну стабилност и повезаност, да наставимо да радимо заједно. На крају то је и моја обавеза“, објаснила је она.

Брнабић је указала да је председник Вучић када је био премијер оставио много боље регионалне односе него што имамо данас када је она председник владе.

Морам да видим како сви заједно можемо поново да разговарамо о томе да се вратимо тамо где смо били, а пре свега због потеза Приштине ми смо у горој ситуацији него што смо били“, подвукла је она.

БРНАБИЋ: У ПАРИЗУ О ОДНОСИМА ФРАНЦУСКЕ И СРБИЈЕ, АЛИ И О ТАКСАМА ПРИШТИНЕ

Председница Владе Ана Брнабић најавила је да ће током посете Паризу разговарати и о таксама Приштине, али пре свега о пријатељском односу Француске и Србије.

Брнабић је у Лондону, одакле путује за Париз, рекла да ће таксе свакако бити тема разговора које ће имати у главном граду Француске, који би требало за мање од две недеље да буде домаћин самита о Западном Балкану, јер је, како наглашава, потпуно јасно да таксе морају бити укинуте.

То, како истиче, јасно је и након самита у Берлину.

Жао ми је што је у овом тренутку Париз упитан, јер мислим да дијалог нема алтернативу. Нажалост, чини ми се да Приштина у овом тренутку не разуме то, али уз подршку свих међуанродних партнера надам се да ћемо доћи до тога“, рекла је Брнабић.

Навела је да је добро што Србија има све ближе односе са Француском, одакле долази и све већи број инвеститора, најавивши да ће се са некима од њих и видети.

Брнабић ће у Паризу имати разговоре са председником Владе Француске, председником Сената, и посетити „Париз ер шоу“.

Рекла је да се нада да ће њена посета, а и посета председника Француске Емануела Макрона Београду средином јула, најава много ближих односа Србије и Францускекоје су традиционално били јако блиски.

Ми смо имали бртске односе који су се последњих деценија пореметили. Јако смо се удаљили, али чини ми се да смо сада на правом путу да успоставимо поново ту блискост.Нама је то у интересу и трудићемо се да то постигнемо“, нагласила је Брнабић.

БРНАБИЋ: СРБИЈА НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ, БРИНЕ МЕ САМО СТАБИЛНОСТ

Председница Владе Ана Брнабић истакла је данас у Лондону да се Србија налази на европском путу, да је не брине време када ће бити примљена у чланство ЕУ, јер имамо још доста домаћих задатака које морамо обавити, али да је брине регионална стабилност, на чему премијери региона морају имати сав свој фокус.

Брнабић је, на крају посете Лондону говорила на престижном Краљевском институту за међународне послове (Royal Institute of International Affairs, Chatham House) на тему „Србија, Балкан и Европска унија", подсетила да су два кључна приоритета спољне политике Србије - чланство у ЕУ и стабилан регион.

Прво питање које ми људи постављају јесте ''зашто у ЕУ''. ЕУ се суочава са унутрашњим изазовима, Велика Британија је напушта, људи виде да Унија пролаз кроз тешке изазове. Мислим да је одговор да је за мене ЕУ најпре мировни пројекат. Пуно људи у Европи су то заборавили. Захваљујући Унији Европа је имала најдужи период мира“, подвукла је она.

Брнабић је казала да многи Европљани сматрају да је мир нешто што се не може променити и фокусирају се на друга питања, али да ће за њу ЕУ бити увек успешан пројекат због мира који је донела континенту.

Указала је да је такав мировни пројекат потребан Западном Балкану, јер ће пријемом у чланство донети мир и стабилност региону.

Такође ради се о породици које деле исте вредности и верујем да је Србији природно место у европској породици нација, јер делимо те исте вредности. Више од 70 одсто инвестиција је из земаља чланице ЕУ, а око 70 одсто наше трговине је са тим земљаама. Економски том простору припадамо. Политички ми немамо План Б, као што неки мисле“, нагласила је премијерка.

Брнабић је истакла да се спољна политика у том погледу неће мењати и да ће приступање ЕУ остати стратешки циљ.

Приступни процес је, према њеним речима, административни процес.

То је као видео игрица у којој отварате и затварате поглавља, а шампион је ко свих 35 нивоа испуни. Сва поглавља су део 35-ог који је лак за остале, јер је његов назив ''остала питања'', а за Србију најтезе политичко јер се тиче Косова и Метохије“, подвукла је она.

Брнабић је рекла да је према њој Поглавље 23 о владавини права најкомплексније, најскупље је поглавље о заштити животне средине, а најтезе политичко за Србију је поглавље 35.

Истовремено она указује да би најгори сценарио био када се би се у чланство ЕУ примила неспремна земља.

Грађани би се радовали када би постали чланица, али ако не будемо спремни, то би било пре свега због лакше могућности да се напусти земља. То не желим. Мислим да је највећа претња Србији да, ако прерано приступи ЕУ, одлив мозгова, што с евиди у случају Хрватске“, нагласила је председница владе.

Тада, како каже, губе се „мозгови“ који су потребни за спровођење потребних реформи, промену у друштву и за све остало.

Као премијер привржена сам чланству Србије у ЕУ, али нисам за прерано чланство. Отварање поглавља сада зависи од спремности земаља чланице ЕУ да ли желе да упуте сигнал да су за или против проширења, а има много оних које су против. Не зависи то више од реформи спроведених у земљи кандидата“, рекла је она.

Брнабић је истакла да је не брину рокови када ће Србија постати чланица, већ је њен посао да Србија што пре постане „европска Србија".

Србија у ЕУ је ван моје контроле, то је на чланицама ЕУ. Мој посао је да Србија постане што пре европска земља“, подвукла је премијерка.

Навела је да и нас погађа Брегзит, јер је ЕУ фокусирана на то питање.

Истакла је да је регионална стабилност данас много важнија од европске интеграције, јер без стабилног и предвидивог региона нећемо бити у могућности да мислимо о европској интеграцији, бољем зивоту, бољој привреди.

Србија је највећа земља и највећа економија у региону, али са само седам милиона није довољно велика да не осети последице ако се било шта догоди у региону“, објаснила је Брнабић.

Србија је, према њеним речима, пуно урадила по питању регионалне стабилности.

Упитана о опозицији, Брнабић је указала да грађани подржавају актуелну власт, јер виде да је отворила велики број радних места, поспешила привреду, живот.

Навела је да раније „демократске власти“ нису учиниле ништа по питању нормализације односа са Приштином, иако је то кључно за нашу пуну стабилност и напредак.

Видим да људи знају и осећају да су председник и владајућа коалиција спремни да се баве како питањем Косова, тако и јачањем економије“, додала је премијерка.

Брнабић је казала да, што се протеста тиче, има их широм Европе, а није видела да се у Паризу доводи у питање владавина права, те одбацила све тврдње опозиције да у Србији нема слободе медија, људских права и слично.

Говору је присуствовала Кетрин Ештон, некадашња висока представница ЕУ за спољну и безбендосну политику, која је рекла да постоје многа економска питања око којих морају да се брину прмеијери региона и питала да ли заједнички могу да се суоче са тим изазовима.

Брнабић је указала да је Ештонова била та која је изборила први споразум Београда и Приштине, да би без тог споразума било много теже стање на Косову.

Додала је да све земље региона и даље имају проблем са великом незапосленошћу, посебно младих, те навела да је Берлински процес добра иницијатива која је појачала сарадњу Западног Балкана и донела важне пројекте.

Међутим, после тога уследиле су таксе, које је увела Приштина, и које су све довеле у питање, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, читав регион се обавезао ЦЕФТА споразумом и поштовали су га сви и у најтежим временима, а кршење од стране Приштине показује да се жели ићи у доба пре 2006. када је потписан.

Увођењем таксе они су прекинули сву комуникацију. То је водило ка сталном погоршању ситуације“, објаснила је премијерка.

Најавила је да ће покушати да види шта може да се учини да се обнови комуникација и упути јасан сигнал да се економска сарадња не сме прекидати.

Приштина мора да разуме, а не видим да је то случај, да без комрпомиса са Србијом друге земље неће их пустити у ЕУ, неће их признати пет чланица Уније које то нису учиниле, указала је она.

Статус кво нас све успорава, али зауставља у потпуности Приштину, рекла је Брнабић, наглашавајући да због тога не разуме што само Беогард моли за компромис, а Приштини је потребнији него нама.