Председник Србије Александар Вучић примио је данас ректора Азербејџанског универзитета за језике Камала Абдулајева и захвалио му за допринос културно-просветној сарадњи двеју земаља.

Председник Вучић је рекао да, као почасни доктор Азербејџанског универзитета за језике, свесрдно подржава блиску сарадњу тог Универзитета и Универзитета у Београду, која се одвија кроз размену студената и наставника, као и кроз различите семинаре и друге академске програме.

С тим у вези је изразио задовољство што је данас први студент из Азербејџана докторирао на Филолошком факултету у Београду на тему "Култура на Путу свиле", саопштила је Служба за сарадну с медијима председника Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Azerbejdžana

Председник Вучић је истакао да је отварање Центра азербејџанског језика и културе у Београду, односно Центра српског језика, књижевности и културе у Бакуу, од великог значаја за међусобно упознавање и ближе повезивање двају народа, а тиме и за развој укупних односа Србије и Азербејџана.

Ректор Абдулајев је рекао да студенти Азербејџанског универзитета за језике у Бакуу веома активно учествују у раду Центра српског језика, књижевности и културе и да је тај Центар побудио међу Азербејџанцима велики интерес за Србију и српску књижевност и културу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - VUČIĆ U POSETI AZERBEJDžANU: Pokazano ogromno poštovanje prema Srbiji

Он је предложио оснивање заједничке стручне комисије за унапређење универзитетске сарадње двеју земаља. Такође је истакао да су председници Вучић и Алијев својом добром сарадњом дали подстрек развоју сарадње Србије и Азербејџана у свим областима.

Председник Вучић је захвалио државном врху Азербејџана на континуираној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, која посебно долази до изражаја у међународним организацијама, противљењем пријему Косова у њихово чланство.

Он је замолио ректора Абдулајева да пренесе поздраве председнику Алијеву, изразивши наду да ће га ускоро угостити у Београду.