Претњама смрћу главном уреднику француског Фигароа Жану Кристофу Бисону после објављене истине о животу Срба у енклавама на Косову и Метрохији Албанци настављају с терористичким начином деловања, оценио је председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.


Он је у интервјуу за ТВ Пинк, упитао у чему је проблем када је Фигаро објавио истину о животу Срба и приказао у правом светлу Албанце на Косову, и оценио да је борба за истину сада тежа од борбе 1999. године против НАТО-а.

"Нису у већини они који хоће да сакривају истину, али само су гласнији, људима који се боре за истину морамо да помогнемо", рекао је Дрецун.

Он је оценио да Приштина не жели друге народе на Косову и Метохији и да се "жели потпуно етнички чист простор", па се свима другима отежава живот и угрожавају људска права.

"Они желе да се уједине са Албанијом, а ако они то желе, онда не може Србима да се оспори изјашњавање где хоће да живе, што би преко заједнице српских општина лако могло да се организује и зато Албанци осећају опасност од те заједнице", рекао је Дрецун.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УГЛЕДНИ "ФИГАРО" О ПАТЊАМА СРБА НА КиМ: Трпе насиље угледајући се на богату прошлост (ФОТО)

Он је констатовао и да после 20 године већи део западне јавности и даље није спреман да се суочи са чињеницама о крсењу људских права Срба на Косову и Метохији и највећем етничком чишћењу у Европи.

Они који желе да једнострано прикажу догађаје, највећи су непријатељи помирења између Срба и Албанаца, оценио је Дрецун и додао да се не сме дозволити да у 21. веку Срби и Албанци буду архинепријатељи, јер то није добро ни за једне ни за друге.

Дрецун је најавио да ће на кампању Албанаца да пласирају своју верзију истине по свету, Србија одговорити кампањом истине о догађајима која ће бити усмерена не на власти, које имају информације, него на јавно мњење, односно грађане.

"Сада сам ја припремио кампању о злочинима над Србима по извештају Дика Мартија, да свуда у свету покажемо доказе, документацију, изјаве о злочинима ОВК", рекао је Дрецун и додао да је важно да до западне јавности стигне истина и да на то нико неће моћи да остане нем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дрецун: Бериша и Рама одговорни бар за 1.000 злочина

Он је истакао да постоји извештај УН о злочинима Албанаца на Косову у коме се откривају везе са исламским фундаменталистима и Ал Каидом, али је он скривен од јавности.

"Сада је време за истину и да чињеницама разбијамо ту лазну причу Албанаца који сада хоће да праве и музеј геноцида на Косову", поручио је Дрецун.

Претње због текста у Фигароу добио је и француски хуманитарац Анри Гујон, који је на ТВ Пинк рекао да се води и кампања дисквалификација у којој је главни уредник Фигароа Жан Кристоф Бисон српски националиста, а он сам фашиста.

"Нећемо одустати од истине, није свеједно Бисону што су запретилии њему и породици, ни мени није свеједно, али наставићемо јер истина мора да исплива на поврсину", рекао Гујон и оценио да време када ће се сазнати истина полако долази али да мора да се ради да би дошла још брже.