АМЕРИЧКИ амбасадор у Приштини Филип Коснет поново је очитао буквицу влади Рамуша Харадинаја због кадрова које именује на одговорне функције. Овога пута, Коснет је поручио да за грађане Косова представља увреду постављење Љуљзима Кадријуа, осуђеног за корупцију, на место директора правног одељења министарства за иновације и предузетништво.

- У категорији "више неквалификованих именовања", Министарство за иновације недавно је именовало за правног директора појединца који је осуђен за корупцију, што је потврђено и у жалбеном поступку - написао је Коснет на свом твитер-налогу.

Америчко представништво у Приштини већ два месеца косовским политичким лидерима сугерише да треба да зауставе тренд именовања осумњичених за најтежа кривична дела или осуђених за ратне злочине. Коснет се није либио да отворено критикује одлуку да се за "амбасадора Косова у Албанији именује Сулејман Селими", кога је Основни суд у Митровици прогласио кривим за кривично дело ратног злочина против цивилног становништва и који је у јануару пуштен на условну слободу, после пет година проведених у затвору.

Прочитајте још - ПОСЛЕ ПРИТИСКА САД: Харадинај отерао из кабинета бившег команданта терористичке ОВК

Инсистирање САД на томе да људи "чистије" биографије почну да заузимају положаје у приштинској управи, према оцени Владимира Трапаре, из Института за међународну политику и привреду, класична је америчка политика повременог освежавања кадрова у државама сателитима, нарочито оним које су у процесу "изградње државе".

До сада, амбасадор САД у Приштини, критиковао је и то што је за председника секретаријата Косовске агенције за упоређивање и верификацију имовине Скупштина именовала Насера Шаљу, који је био међу оптуженима за случај Клечка.

Списак људи са мрљама у биографији, а који се налазе у извршној власти је подугачак, па је Харадинај на место министра трговине поставио Ендрита Шаљу, оптуженог за неовлашћено поседовање и употребу ватреног оружја. Иста оптужница терети и Дардана Гашија, заменика премијера. За корупцију оптужени су чланови владе Паљ Љекај, Бесим Бећај, Рустем Бериша и Фатмир Љимај.

КЛИНТОН: ТАЧИ БИО ДОБАР СА ОРУЖЈЕМ

БИВШИ амерички председник Бил Клинтон током боравка у Приштини прошле недеље, поводом обележавања 20 година од уласка НАТО на КиМ, овако је описао Тачија, некадашњег лидера ОВК:

- Био сам одушевљен њиме када је био млад и дрзак. Био је веома добар са оружјем.

Како Владимир Трапара каже, за "Новости", то што су Клинтон и Медлин Олбрајт хвалили Тачија сасвим је нормално, пошто им је он ратни друг, а они више нису на положају:

- Актуелна администрација, пак, неће деловати на основу таквих сентименталности и међу косовским Албанцима ослањаће се на оне који им у датом тренутку највише одговарају, невезано за њихове раније заслуге.