ПОСЛЕ објављивања чланка у последњем броју француског "Фигаро магазина" о страдању Срба на Косову, у светлу 20 година од завршетка НАТО бомбардовања, помоћник директора овог недељника Жан-Кристоф Бијисон и хуманитарац Арно Гујон, који се помиње у репортажи, добили су претње смрћу преко друштвене мреже "Твитер".

- Послао сам преко "Твитера" поруку да треба прочитати чланак мог колеге који је изашао у "Фигаро магазину" и одмах после тога сам као одговор добио више претећих порука. У некима од њих ми се прети смрћу. Претње су изречене и његовој породици. Све је сигнализирано властима, а ја се понашам нормално, као да се ништа није догодило - каже Бијисон за "Новости", који није ни аутор поменуте репортаже.

Прочитајте још: УГЛЕДНИ "ФИГАРО" О ПАТЊАМА СРБА НА КиМ: Трпе насиље угледајући се на богату прошлост (ФОТО)

Писац, новинар и уредник овог угледног недељника истиче да ово није први пут да му прете.

- Често када нешто објавимо о Косову, добијам поруке сличне садржине. Навикао сам већ - наглашава наш саговорник.

Претње су, каже, анонимне, а на њих је одговорио тако што је још једном позвао да се прочита чланак у "Фигаро магазину". Наводи да су чак и власти из Приштине због једног од чланака желеле да покрену судски поступак против њега, али је захтев оцењен као неоснован. Због тога више и не иде на Косово, али зато иду други новинари, с циљем, како истиче, да се Французи информишу о томе шта се догађа.

Жан-Кристоф Бијисон

Бијисон преноси да му они који прете преко "Твитера" замерају да је просрпски оријентисан, али да он само настоји да саопшти истину, као и да је умео да буде и критичан према Србима у бившем југословенском конфликту.

- Сада су Срби угрожени и то треба истаћи - поручује Бијисон.

Помоћник директора "Фигаро магазина" истиче да ће наставити да ради свој посао као досад.

- У следећем броју ћемо поводом овога објавити да тема о тешком положају Срба, очигледно, смета, као да сви желе да затворе очи пред оним што се тамо догађа. Многи се сигурно стиде због актуелног стања на Косову и не желе да се то сазна - закључује Бијисон.

Арно Гујон

ГУЈОН: НЕЋЕМО ОДУСТАТИ ОД ИСТИНЕ

ОСНИВАЧ хуманитарне организације "Солидарност за Косово" Арно Гујон, после репортаже о положају Срба на КиМ, засут је свакојаким увредама.

"Проалбански француски новинари су побеснели након чланка о Косову у 'Фигароу'. Последице: Кристоф Бијисон је добио претње смрћу док мене развлаче по интернету називајући ме француским Милошевићем, фашистом и руским шпијуном. Није лако бити на страни истине. Али нећемо одустати", написао је Гујон на "Твитеру".