ДУГОВАЊА РТС-У: Партије у историји, рачуни неплаћени

С. С. Р. - С. Ј. М.

17. 06. 2019. у 16:02

Део странака није измирио дуговања јавном сервису из ранијих кампања, иако су на прагу нови избори. РТС не може да намири 100 милиона од УРС и ЈУЛ. Процеси на суду због радикала и ЛДП

ДУГОВАЊА РТС-У: Партије у историји, рачуни неплаћени

Фото Принтскрин РТС

НОВА изборна кампања је на прагу, а поједине странке још вуку дугове за рекламе и спотове из претходних избора. Неке, попут Уједињених региона Србије и ЈУЛ-а, одавно су отишле у политичку историју неплаћених рачуна.

Како нам је речено у Радио-телевизији Србије, та медијска кућа, иако има правоснажне пресуде, није успела да наплати новац од странака Мирјане Марковић и Млађана Динкића.

- Један поступак против Либерално-демократске партије је добијен и стекли су се услови за покретање извршног поступка, а други је у току. Парнични поступак са Српском радикалном странком траје. Са Социјалистичком партијом Србије је закључено поравнање и по њему је СПС измирио дуг - речено је, за "Новости", у пи-ар служби Јавног сервиса.

Према незваничним подацима, дуг ЈУЛ и УРС према РТС је око сто милиона динара, либерали нису платили 87, а радикали 15 милиона.

У овој медијској кући додају и да од 2015. године примењују правило да се све политичке кампање наплаћују унапред, пре емитовања, и да од тада немају ненаплаћена потраживања. Исто ће важити и за најављене спојене изборе за пролеће следеће године.

Немања Ненадић, из "Транспарентности Србија", каже, за "Новости", да медијима нико не гарантује да ће после избора од странака наплатити новац за огласе и рекламе које су им објављивали:

- Медији треба да уговоре услуге плаћањем унапред или да узму гаранцију коју могу да активирају ако се појави проблем у наплати. Битно је да се у том проблему према свим странкама једнако односе, а не да од једних траже наплату, док другима толеришу и прихватају одлагање.

Нанадић каже да се законски може боље уредити ова област ако се повећа увид јавности, па да се још током кампање зна у којој вредности су странке уговориле рекламе.

ДИНКИЋЕВИ У БЛОКАДИ 184 МИЛИОНА

СЛУЧАЈ УРС показао је да повериоци никада неће моћи да наплате дуговања од ове партије. Рачун им је, према подацима НБС, у блокади због дуга од чак 184,1 милион динара. Странка нема имовину, па самим тим ни могућности да се на тај начин наплате потраживања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Мр Радомир Шћепановић

17.06.2019. 16:17

Што сте их пуштали? Били сте алави или сте веровали политичарима?