ДЕО опозиције тражи власт на улици, присећајући се неких ранијих времена и надајући се да ће неко са стране да им помогне. Протести немају интензитет с почетка. Види се недостатак идеја и аргуметације.

Овако за "Новости" говори министарка без портфеља, за популациону политику и потпредседница СПС, Славица Ђукић Дејановић. Опозиционарима предлаже да се њихови посланици врате у Скупштину и покрену иницијативу за промену изборних закона.

* Сматрате ли да је реално мењати изборна правила, а ускоро ће избори?

- Изборна правила се не мењају у изборној години. Али, покретање процедуре за промене је једини начин да се оне догоде. Све друго је кршење правила.

* Део опозиције најавио је бојкот избора, што може да доведе у питање њихов легитимитет...

- Заиста не могу да замислим да опозиција бојкотује изборе.

* Клупе резервисане за посланике неких опозиционих партија празне су месецима...

- Та слика није лепа. И ја бих упутила апел посланицима који не учествују, да се врате. Подсетила бих их да се најјачи ставови износе у парламенту. Разговор на улици не може, али дијалог у парламенту може. Демократија је парламентаризам.

* Опозиционари тврде да им је укинуто право да износе ставове у законодавном дому...

- У парламенту се надмећемо. Они су били део власти када је донет Пословник на основу којег сада напуштају седнице. Мислим да је у корену свега недостатак аргументације и идеја. Да сам опозиција никада не бих конципирала протесте на начин на који то они раде.

* Председник Вучић испунио је жељу социјалиста да избори буду по завршетку пуног мандата. Најавио их је за пролеће следеће године. Јесте ли спремни?

- Наш став је познат. Власт треба да има пун мандат да реализује предизборне планове и оствари резултате. Некада ситуација изискује другачије, да се на гласање иде раније. Сада се, одлуком председника државе, иде на то да власт оствари пун мандат. Грађани ће имати прилику да оцене наш рад. Социјалисти су увек спремни за изборе.

Прочитајте још - ПОЗАДИНА ТАЈНОГ РУЧКА: Американци окупљају бојкотаре

* Председница Скупштине Маја Гојковић често говори да има министара који не раде добро свој посао и да их треба променити. Да ли се осећате прозваном?

- Можда је претенциозно, али заиста не. Посвећена сам раду са својим сарадницима. Било би боље питати Мају да каже на кога је мислила.

Фото Ж. Кнежевић


* Хоће ли мере Владе у борби против беле куге дати резултате?

- Председница Владе Ана Брнабић је и на челу Савета за популациону политику како би се пронашле максималне финансијске могућности за помоћ. Ту су и бесповратна средства за општине. На влади смо усвојили Добровољни национални извештај о циљевима одрживог развоја до 2030. и представићемо га у УН 17. јула. Агенда 2030. садржи шта смо учинили у борби против сиромаштва, за боље здравство и образовање, на пољу јачања мира и безбедности и шта су нам планови.

ДАЧИЋ ПРИМЕРЕНО РЕАГОВАО

* КАКО коментаришете наступ шефа дипломатије Ивице Дачића у УН и дуел са представницима тзв. Косова када им је поручио да су "глупи колико су тешки"?

- У дипломатији постоји правило егал дипломатије. Ако неко баци сенку на суверенитет и територијални интегритет Србије и прогласи је колонијалном силом, ако неко негира да смо се родили на Косову и Метохији, онда је реакција министра спољних послова адекватна. Поготово, ако се узме у обзир да је један од најобразованијих људи, а гаји и велике емоције према својој земљи.