СВЕОБУХВАТНИ правно обавезујући споразум Београда и Приштине треба да обухвати сва отворена питања у складу са међународним правом и правним тековинама ЕУ и да допринесе регионалној стабилности. Закључивање таквог споразума без даљег одлагања, уз посредовање високе представнице, од кључног је значаја да би Београд и Приштина могли да напредују на европском путу - стоји, између осталог, у нацрту закључака за седницу Савета министара ЕУ за опште послове која ће у уторак бити одржана у Луксембургу.

У нацрту, у који су "Новости" имале увид, изражава се жаљење што није било напретка у изради статута Заједнице српских општина, али ни у пуној примени заједничког управљања прелазима и у енергетском споразуму, и констатује се да није дошло до отварања за саобраћај моста у Косовској Митровици.

Прочитајте још - ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Могеринијева остаје једини посредник

Од Београда се очекује да "допринесе успостављању повољног окружења, укључујући и оно у међународном и регионалном ангажовању, као и да се уздржи од сваког акта који може да се сматра провокацијом". Напредак у поглављима о владавини права и основним правима и даље је кључан и одредиће укупну брзину приступних преговора. Наглашава се и важност пуне сарадње са Хашким трибуналом, уз напомену да треба спречити било какво величање ратних злочинаца.

Министри су позитивно оценили континуирани напредак Србије у економским реформама, а наводи се да недостатак напретка у области слободе изражавања и даље изазива озбиљну забринутост и тражи се интензивирање напора у истраживању напада на новинаре.