ПРЕ него што покрене поступак против државног функционера који ужива имунитет, суд подноси захтев Народној скупштини која доноси коначну одлуку да ли заштита остаје или ће бити укинута.

Ово правило важи и за председника Србије Александра Вучића. Њему је Уставом гарантован имунитет попут оног који имају посланици. Он је пре два дана рекао да се одриче имунитета у процесу поводом тужбе лидера Народне партије Вука Јеремића, који је навео да га је први човек Србије назвао "шефом међународне банде лопова". Председник је позвао парламент да изгласа укидање ове заштите како би ишао на суд. Одлука ће бити донета када на Трг Николе Пашића и званично стигне захтев суда.

Прочитајте још - ВУЧИЋ ПОВОДОМ ТУЖБЕ ЛИДЕРА НАРОДНЕ СТРАНКЕ: Нека одем у затвор, али ћу понављати - Јеремић је лопужа

Пословник Скупштине предвиђа да надлежна институција подноси захтев о имунитету председнику парламента, који га затим прослеђује Одбору за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања. Ово радно тело извештај с предлогом одлуке шаље на пленум, а посланици се на седници изјашњавају о њој.

Иначе, Скупштина је 2012, на захтев Тужилаштва за организовани криминал, укинула имунитет тадашњем посланику Оливеру Дулићу, који се теретио за злоупотребу службеног положаја у време док је био министар животне средине. То је један од ретких случајева да је парламент некоме укинуо заштиту. Осим Дулићу, без заштите су остале и неке судије које су процесуиране.