НЕСВАКИДАШЊА фудбалска утакмица између мањинских заједница двеју суседних земаља биће реванш меча од пре три године, који се одиграо на стадиону "Слобода" у Вуковару и који је завршен резултатом 4:0 у корист хрватске националне мањине из Србије.

Међутим, овај спортски догађај је попримио шире димензије од самог такмичења у фудбалу и резултата који ће бити на крају утакмице. Иако се очекује занимљив дуел, резултат је у другом плану. Важнија од њега је порука добросуседских односа коју представници мањинских заједница обе земље желе да пошаљу.

- На овај начин представници хрватске заједнице у Србији желе да пошаљу јасну поруку да желе да буду конкструктиван мост у побољшању хрватско-српских односа. Свесни смо свих сложености и околности, али имамо зрелост и одговорност да у домену властитих моћи пошаљемо поруке - поручио је Томислав Жигманов, лидер ДСХВ. - Желимо да позитивно допринесемо развоју хрватско-српских односа, као и односа између две републике. Да покажемо да се мањине издижу изнад напетости.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Представници Хрвата у Србији позвали сународнике да гласују


По речима Петра Кунтића, сарадња је почела 2004. када су представници Хрвата добили позив да дођу на прославу Нове године у Загребу по јулијанском календару.

- Од тада се сарадња само продубљивала и ширила и на пољу спорта - подсетио је Петар Кунтић. - На једном од европских првенстава у Немачкој код Лужичких Срба смо видели да спорт афирмативно утиче на мањинску заједницу. То сам пренео Милораду Пуповцу, да то може да буде нов начин анимирања унутар заједнице, те смо одиграли утакмицу у Вуковару. Сада желимо да будемо добри домаћини...

Фудбалској утакмици поред политичких лидера, присуствоваће и високи званичници Фудбалског савеза Србије и Ногометног савеза Хрватске.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SRPSKI ĐACI ZABLISTALI NA TAKMIČENjU: Hrvatski jezik znaju više od svih

ТЕРМИН ОДЛАГАН ВИШЕ ПУТА

ТАВАНКУТ смо изабрали као културно-политички центар Храта у Србији и надам се да ће се гости осећати као код куће - истиче Кунтић. - Термин је неколико пута је одлаган јер фудбалери Срба из Хрватске не долазе само из Вуковарско-сењске и Осјечко-барањске жупаније, већ и са простора Лике, Далмације, те је због пута најбоље да се одигра када се заврши првенство у обе земље.