ДВЕ деценије касније злочинци су се вратили на место злочина. Да се увере колико је испуњено од њиховог зацртаног плана, да чују аплаузе и пријатељске поруке, да се диве својим бистама... Потпуно оправдано, бивши амерички председник Бил Клинтон, некадашња државна секретарка САД Медлин Олбрајт и командант напада на СРЈ Весли Кларк, на обележавању 20 година од уласка НАТО трупа на територију Косова, дочекани су бурним аплаузима и клицањем и уз третман холивудских звезда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђурић: Злочинци се враћају на место злочина

- Осећам се као код куће - поручила је Олбрајтова у Приштини, у којој захваљујући и њеном деловању Срба скоро нема.

За све што је урадила да се на територији суверене Србије удари темељ лажне државе, а урадила је много, бивша државна секретарка САД у среду је награђена орденом и бистом, постављеном испред некадашњег здања "Боро и Рамиз" у булевару који сад носи њено име. Бронзана Олбрајтова, ипак, многе је подсетила на бисте Јосипа Броза, па је све постало хит на друштвеним мрежама. Приштина се одавно споменицима одужила Клинтону, као и тадашњем шефу верификационе мисије Вилијаму Вокеру, аутору лажи о Рачку, што је био повод за бомбардовање СРЈ.

Церемонија је одржана на централном приштинском тргу Скендербег, а названа је "За нашу слободу". На шеталишту испред зграда косовске владе и скупштине интонирана је химна, а потом је одржан и минут ћутања за "све страдале током ратних дешавања".

Средина главне улице била је ограђена док су на сваком кораку дежурали полицајци.

Председник привремених институција Хашим Тачи је поручио да је "12. јун датум који уједињује све грађане Косова":

- Данас грађани Косова славе слободу. Док код буде Косова бићемо захвални САД на цивилизованом ставу који су заузеле у пролеће 1999. године. Био је то праведан став, и данас, као председник, у име институција и грађана са највећим и најдужнијим поштовањем кажем вам - хвала.

Клинтон, чији је говор прекидан френетичним аплаузима, рекао је "да воли ову земљу" и да је за "њега највећа част што је био уз грађане Косова у борби за слободу":

- Америка доследно подржава Косово у протекле две деценије, без обзира на то која странка води Белу кућу или Конгрес. Народ Косова треба да буде захвалан због чињенице да су током 20 година после рата живели у миру и хармонији.


И наступ Олбрајтове дочекан је аплаузима, а посебно је бурно било кад је изговорила да је "НАТО интервенција на Косову 1999. године била исправна":

- Косово је независна држава и заслужује да је сви признају. Никада вас нећемо заборавити!Окупљенима се обратио и премијер привремених институција Рамуш Харадинај, који је рекао да жели да се "помири са Србијом" и позвао грађане Србије и Вучића да признају Косово.


Окупљени грађани су носили косовске и америчке заставе, али се није окупило људи колико се очекивало. Осим Олбрајтове и Клинтона, велику пажњу изазвао је долазак албанског премијера Едија Раме, као и некадашњег председника Хрватске Стјепана Месића. У првом реду били су и заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер, као и албански председник Иљир Мета. Међу званицама смо уочили и Наталију Апостолову, шефицу ЕУ на КиМ.

На улицама Приштине било је грађана који су носили албанску традиционалну ношњу и обележја, као и америчке и албанске заставице које су делили организатори. Ипак, није било масовнијег истицања "косовске независности". На згради приштинске владе, на бројним језицима, биле су исписане поруке захвалности земљама које су признале једнострану независност.ХОНОРАРИ ОД ПАЦОЛИЈА

ГОСТИ из Америке, Олбрајтова и Клинтон, према наводима приштинских медија на албанском језику, током боравка у Приштини одсели су у хотелу тзв. министра иностраних послова Косова Беџета Пацолија. Према истим изворима, он им је платио велику суму новца за долазак и говоре које су одржали.


Док је говор Олбрајтове оцењен као "инспиративан", јер се са бине добро и јасно чула, чини се да је Клинтон имао проблема, пошто је често застајкивао и тише говорио. Због тога је и његов говор трајао више од 20 минута.