ПРОСЛАВА која се организује у Приштини ружан је и циничан бал вампира, који приређују Весли Кларк, Бил Клинтон и Медлин Олбрајт, као и остали злочинци криви за агресију на нашу земљу без одобрења Савета безбедности УН - рекао је у среду Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ.

Он се обратио окупљенима на скупу који је поводом 20 година егзодуса организовало Удружење Срба с Косова и Метохије, као одговор на церемонију у Приштини.

- Навршава се 20 година терора, злочина, протеривања и сатирања целог једног народа, док неки у Приштини славе то што су протерали 56 одсто неалбанаца и очистили више од 300 насеља. Ни две деценије касније нису кажњени најодговорнији за ратне злочине над Србима и другим неалбанцима - рекао је Ђурић, и подсетио да неки команданти, одговорни зато што у Приштини и Ђаковици нема Срба, седе у привременим органима.

Историчар Предраг Марковић приметио је да је чудно то што су савезници издали њима лојалну Србију, и изабрали Албанце, познате као лоше партнере.

Прочитајте још - ЦЕРЕМОНИЈА У ПРИШТИНИ: Олбрајтовој биста и орден слободе, Клинтону клицали (ФОТО/ВИДЕО)

- Они су чак и Немцима били најгори могући савезник, па је њихова СС јединица једина расформирана! Прогнали су не само живе, него и мртве, а чак ни Немци у Београду нису дирали два јеврејска гробља. Став да не треба пристати на било какав компромис са Албанцима ипак је - издаја. Лако је туђом децом бранити Косово. Изгибија понекад јесте решење, али последње, када се исцрпе сва друга. Било је још тренутака када Срба једва да је било на КиМ, али се 1912. ипак чула српска труба. Ако будемо стабилна држава, томе можемо да се надамо.

На трибини су говориле и Драгица Божанић из Оперуше и Драгана Мајсторовић из Приштине, чији су синови Немања (16) и Иван (17) киднаповани и нестали, као и студенткиња права Јефимија Ђиновић из Ђаковице, која је као четворогодишњакиња два пута једва извукла живу главу од ракетених пројектила.

ЗЛОЧИНЦИ СЕ ВРАЋАЈУ НА МЕСТО ЗЛОЧИНА

Обележавање 20. годишњице од уласка НАТО снага на косовску територију и долазак некадашњег председника САД Била Клинтона и осталих званичника тадашње америчке администрације потврђују да се "злочинци враћају на место злочина", изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

"То што имају неки бал вампира у Приштини... ако мене питате, то је бал вампира и по мени злочинци се враћају на место злочина, и Весли Кларк и Бил Клинтон", рекао је Ђурић. Он је гостујући на ТВ Пинк показао мапу на којој се види етничка структура у Гњланама и Приштини пре 1999. године и после, када тамо више практично нема Срба. "То данас славе представници који кажу за себе да су представници демократије и борци за људска права", рекао је Ђурић.

фото Танјуг

Упитан о недавној седници Савета безбедности УН, он је рекао да је то била важна прилика за изношење аргумената и подсетио да је залагањем руководства Србије 13 земаља повукло одлуку о признању тзв. независности Косова. "У седници Савета безбедности и широм света одвија се непрекидна борба да аргументе изнесемо, и наши представници скрешу у брк шта треба да им се каже", рекао је Ђурић.

Прочитајте још - КЛИНТОН И ОЛБРАЈТОВА У ПРИШТИНИ: Тачи одликовао бившег америчког председника; Блер: Спречили смо масовна убиства

Он је навео да Албанци без икаквог срама износе најгоре лажи о Мисији УН, и додао да им та седница СБ УН није помогла да се у широј јавности афирмишу и препоруче као кандидат за чланство у светској организацији.

Када је реч о изнетим тврдњама да су Србиј колонизатори, директор Канцеларије за КиМ је рекао да су албански сеператисти и њихови политичари шампиони света у пропаганди и лажи. "То је једна црно бела слика коју пројектују у свет и Србе приказују као колонизаторе, иако сва доступна историјска документа и видео записи показују сасвим другачије и да су Срби ту од искона" рекао је Ђурић.

Он је рекао да представници Србије разговоре воде "без рукавица". "Нема разлога прећутати некоме ко тако огољено лаже, као што је представница Приштине Вљора Читаку то урадила, она је вређала интелигенцију свих сушалаца", рекао је Ђурић.

Он је навео да је на КиМ до јуна 1999. годино било 372. 444 неалбанаца, од чега несто више од 239. 000 Срба, а да је после НАТО интервенције покрајину напустило напустило 56 одсто припадника неалбанских заједница. "Да ли је то колонизација? Сви ти који причају о колонизацији школовани су на српским универзитетима, а неку су школовани у Београду. Те речи њима служе за остваривање политичких циљева, макијавелистичких и људима који познају ситуацију, то је јасно", рекао је Ђурић.

Прочитајте још - КЛИНТОН ДОЛАЗИ У ПРИШТИНУ: Некадашњи председник САД прославља 20 година од уласка НАТО трупа на територију Космета

Он је навео да да је проблем и то што део западних држава 20 година након агресије на Србију, слепо подржава политику коју су водили и тада. Албанци на КиМ без обзира шта ураде, уведу таксе (на српску робу) противно свим принципима, они издају једно или два саопштења, то осуде и даље ништа. Срби би били најгори преговарачи на свету, ако би понудили принцип да кад Албанци ураде нешто лоше, понуде уступак да би они повукли лоше одлуке... Зашто они не повуку таксе и не престану с провокацијама", упитао је Ђурић.

Он је додао да је међу албанским политичарима и сепаратистима завладало болесно такмичење у томе ко ће бити гори према Србима. Ђурић је истакао и да ЕУ нема снагу да спроведе и гарантује потписане договоре у Бриселу, као и да је прошло шест година а да није формирана Заједница српских општина (ЗСО).