КО ЈЕ НОВИ РУСКИ АМБАСАДОР У СРБИЈИ: Путин нам шаље експерта за КиМ

Б. ВЛАХОВИЋ

среда, 12. 06. 2019. у 18:00

КО ЈЕ НОВИ РУСКИ АМБАСАДОР У СРБИЈИ: Путин нам шаље експерта за КиМ

Александар Боцан Харченко, фото Ап

Озбиљност актуелне ситуације на Балкану захтевала је и да Русија у Србију пошаље најбољег познаваоца бившег југословенског простора међу руским дипломатама

МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ИМЕНОВАЊЕМ Александра Боцана-Харченка (61) за новог руског амбасадора у Београду највише руководство Русије, пре свега председник Владимир Путин и министар спољних послова Сергеј Лавров, показали су да Србију сматрају, не само пријатељском земљом, већ и врло важним спољнополитичким партнером.

Уз то, озбиљност актуелне ситуације на Балкану захтевала је и да Русија у Србију пошаље најбољег познаваоца бившег југословенског простора међу руским дипломатама.

Боцан-Харченко долази уместо Александра Чепурина (67), који је у Београду од 2012. и након ове службе одлази у пензију. Нови амбасадор говори српски, који је уз енглески учио од раних дана, а важи за одличног аналитичара и преговарача, па је био у делегацији Москве на разним преговорима о Балкану.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Путин именовао новог амбасадора Русије у Србији

Он је био дугогодишњи представник Русије у Контакт групи и уз дипломате САД и ЕУ, представник у посредничкој тројки за решавање питања статуса КиМ. Био је на преговорима и на мировној конференцији о БиХ у Паризу, као и члан руске делегације на дејтонским мировним преговорима.

Пошто је завршио Московски институт међународних односа, Боцан-Харченко је 1979. још за време СССР-а послат у Загреб, где је до 2002. радио као саветник у Амбасади Русије. По повратку из Хрватске именован је за заменика директора Трећег европског одељења МИП Русије и ту функцију је обављао шест година. Истовремено је био и специјални представник Министарства за Балкан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЧЕПУРИН ПОСЛЕ СЕДАМ ГОДИНА НАПУШТА НАШУ ЗЕМЉУ: Србију ћу памтити као храбру и срдачну, а Београд као град са душом


Амбасадор у БиХ је био од 2009. до 2014, а по повратку из Сарајева именован је за директора Четвртог европског одељења МИП које прати цео Балкан, као и Турску.

ОРДЕН И ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ЗА дугогодишњи рад и за допринос реализацији спољнополитичког курса Русије Боцан-Харченко је награђен 2007. медаљом "За заслуге пред домовином", 2012. је примио Орден пријатељства, а пет година касније Орден заслуга. У БиХ је од Републике Српске награђен 2013. Орденом заставе РС са круном. Ожењен је и има одраслог сина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Мања

12.06.2019. 18:54

Био је одличан као амбасадор у БиХ, вешт дипломата али и човек у кога ми Срби можемо да имамо поверење, Руси увек шаљу упечатљиве људе у Србију!

Шумадинац

12.06.2019. 19:45

Руси увек слали праве амбасадоре у Србију. Добродошао нам господине Харченко.