Министар одбране Александар Вулин рекао је да оно што је започето злочиначком акцијом Олуја, настављено бомбардовањем РС, па НАТО агресијом на СРЈ и окончано битком на Кошарама и битком на Паштрику Србија и српски народ нису ничим изазвали.


"Управо зато ми можемо и морамо да будемо поносни на јунаке са Кошара, Паштрика, Коридора, на страдалнике из Олује, на све оне који су српски народ бранили", изјавио је Вулин уочи премијере филма "Ратне приче са Кошара" у препуној сали Банских двора у Бањалуци, а којој су присуствовали и учесници једне од одлучујућих битака 1999. године.


Истакавши да српски народ ратове није тражио ни изазвао, министар је рекао да ми можемо и морамо да будемо поносни на оне који су нас бранили, али исто тако морамо да разумемо да је напад на један део српског народа напад на све Србе без обзира на то где они живе.


Како је навео, морамо да разумемо да српски народ, чије национално питање још није решено, мора о себи да размишља као о јединственом народу који има јединствене интересе и потребе, и који има потребу да одлучује сам о себи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулин: 1999. - најтежи тренутак наше историје


"Сви ми треба и морамо да се поносимо нашим ратницима, нашим јунацима, а Србија коју води Александар Вучић није Србија која признаје туђе кривице, није Србија која признаје лажне симетрије и није Србија која ће повући и један једини потез а да не мисли о свим Србима без обзира на то где они живе. Само јединствени можемо да се надамо да ће наша деца живети у миру, а тамо где Срби не одлучују сами о себи за њих нема ни истине, за њих нема ни правде", поручио је министар.


Зато, додао је, морамо да се сећамо и Кошара и Коридора и морамо да знамо да српски народ само јединствен може да реши своје национално питање.


Пуковник Војске Србије Душко Шљиванчанин, командант 53. граничног батаљона који је био на првој линији одбране земље у бици на Кошарама, рекао је да је велика част приказивати овај филм пред борцима Републике Српске, пред потомцима бораца Војске Републике Српске.


Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица казао је да је на Кошарама одбрањена Србија, а ако је одбрањена Србија онда је, додао је, одбрањена и Република Српска и читав српски народ.


"Не смемо да заборавимо да је НАТО бомбардовао Србе са обе стране Дрине", подсетио је Којић, који је иначе организовао премијеру филма "Ратне приче са Кошара" у РС.


Он је захвалио Министарству одбране, министру, Застава филму и ауторки Слађани Зарић што је у филму приказано херојство српских војника које су они заиста показали на Кошарама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулин обишао кадете на броду „Козара“: Војска спремна да брани копно, ваздух и воду


Ауторка филма Слађана Зарић је рекла да смо филмовима "Ратне приче са Кошара" и "Ратне приче са Паштрика", који су у Србији имали невероватну гледаност, после двадесет година, желели да се захвалимо свим учесницима битака за све што су они тада дали.


Битка на Кошарама постала је симбол одбране државне границе и борбе за одбрану отаџбине. Једна од тежих и битнијих борби у новијој историји српске војске. Започела је 9. априла и трајала све до 14. јуна 1999. године када се Војска Југославије, после потписивања Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.


У бици на Кошарама учествовало је 1.500 припадника Војске Југославије. Погинуло је 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаца.


Документарни филм "Ратне приче са Кошара" рађен је у продукцији Министарства одбране - Војно филмског центра Застава филм и Радио телевизије Србије.