Председник Србије Александар Вучић река је данас да Србија има пет поглавља спремних за отварање у преговорима са ЕУ, можда и седам, а да ли ће она бити отворена - то, истакао је, зависи од политичке воље ЕУ.

"Што се тиче поглавља, никада их за то нисам молио, никад нећу ни молити - ако хоће нека отворе... Имамо пет спремних поглавља, можда и седам, али то је њихова политичка воља и ништа друго. То је питање њиховог политичког односа према Србији и другим земљама Западног Балкана", рекао је Вучић на седници Конвента о ЕУ.

Додао је да разуме политичке интересе унутар ЕУ.

"Један од председника једне земље ЕУ рекао ми је - ''ја сада имам изборе, морам да победим, ако вам кажем да ћете ишта да добијете, онда нећу победити''. Рекао сам:''Шапо!'' Човек је био искрен", рекао је Вучић.

Прочитајте још - Вучић: Ако мислите у будућност уз лоше односе са САД, нађите другог председника и владу; Палмер: Окренимо се будућности (ВИДЕО ФОТО)


Он је додао да су разговори са ЕУ сада искренији него што су били, као и са Американцима.

"Све је кристално јасно. Они кажу све што мисле, ми кажемо шта мислимо", закључио је Вучић.
ИЗВЕШТАЈ ЕК ГЕНЕРАЛНО ПОЗИТИВАН

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је извештај Европске комисије о напретку наше земље генерално гледано позитиван, а да је од посебног значаја позитивна оцена напретка у области добросуседских односа.

Вучић је, на пленаралној седници Националног конвента о ЕУ, истакао је да извештај није неважан, али да не сматра и да је свака реч "библијска".

Указао је на замерке у вези јавних набавки, додајући да је написано да нема напретка, а реч је о провођењу међудржавних споразума, односно то што идемо на скраћење поступака.

„Ако има неко у ЕУ да нас научи да убрзамо, да јавне набавке буду транспаретне, а да постоје гаранције да неће бити корупције, нека нам то покажу. Не можемо да чекамо пар месеци на два дела која су потребна ЕПС-у, а да немамо пад производње струје. Потребан нам је флексибилан систем јавних набавки, који ће да гарантује транспарентност и спречи корупцију“, објаснио је Вучић.

Поновио је да је важно да смо добили позитивну оцену добросуседских односа.

„Мислим да је битно да те односе унапређујемо. Са Хрватском нећу то да ограничавам на пола године или две. Сигуран сам да ће у будућност односи бити бољи. То неће бити лако због резултата избора за Евроспки парламент, где су две највеће странке освојиле заједно само 40 одсто гласова, а остатак антисистемске и екстремно националистичке партије. Гласови ХДЗ-а отишли су екстремним националистичким странкама“, објаснио је он.

Прочитајте још - ПУТ СРБИЈЕ КА ЕУ: Нови услови за поглавља?


Вучић је рекао да верује у боље односе са Хрватском, те да са БиХ можемо и морамо да градимо добре односе.

Са Албанијом, како је казао, постоје пристојни односи, али Србија не може да учествује у дневној терминологији тзв. Велике Албаније.

Односи са Северном Македонијом су, истиче, све бољи и поред различитих гафова из прошлости.

„Очекујемо да ћемо до септембра имати ''оне стоп схоп'' на граници, што ће упола да смањи задржавање робног промета и камиона на прелазима“, рекао је он.

За нас је, како је подвукао, од огромног значаја што је ЕУ констатовала огроман напредак, а то су учиниле и САД, у испуњавању услова за скиданеј са сиве листе ФАТФ-а.

Србија је, како је пренео, прошле године имала 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција, више него цео Западни Балкан и Хрватска заједно, а двоструко више него Бугарска, која је успешна земља у ЕУ.

Указао је да у области економије нема никаквих проблема, а то, како је навео, није само констација само ЕУ, већ свих међународних финансијских институција.
ВУЧИЋ: ОЦЕНЕ О СЛОБОДИ ИЗРАЖАВАЊА СУ ПОЛИТИЧКЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је извештај ЕУ о напретку Србије констатовао важне позитивне ствари по питању слободе изражавања, али да су опет навели да нема напретка, што, истиче, указује да је то политичка оцена.

Вучић је на Седмој пленарној седници Националног конвента о ЕУ у скупштини рекао да никако да чује некога у Србији ко ће да каже да нема слободу изражавања, већ да то стално чује од оних који имају највећу слободу изражавају.

"Никако да то чујемо од оних који немају слободу изражавања. Па бих волео само да нам ЕУ то поткрепи следећи пут неким примером. Сваки дан слушам те придике од оних који се на најслободнији начин изражавају и воде 24/7 кампању против свих који им се не свиђају. Али, они то не тврде за себе, већ за неког другог да нема слободу изражавања".

Прочитајте још - Вучић за “ЕУ обзервер”: Србија поштује медијске слободе

Вучић каже да је донета важна пресуда, коју неки називају и историјском, за случај Ћурувија и констатовао да они који за то нису били критиковани од ЕУ, а водили су кампање тим поводом, нису успели да донесу пресуду за 12 година своје власти.

"Сваки пут када су права новинара била угрожена на друштвенм мрежама увредама или претњама, као и када је реч о физичком нападу, као у случају председника општине Гроцке, не само да смо обавили свој посао, већ смо и на најбржи и најтранспарентнији начин урадили. Све је то консатовано у извештају, а оцена је ипак да нема напретка", навео је Вучић.

Истакао је да му зато то више личи на политичку оцену.

Председник је додао да и поред тога није разочаран нити љут, као и да ћемо то прихватити и радити на томе да ствари мењамо и покушамо да унпаредимо амбијент како би се сви осећали слободно и могли да раде на професионалан и одговоран начин.
ВУЧИЋ: СРБИЈА РАДИ НА РЕШЕЊУ ПИТАЊА КиМ ЗБОГ СЕБЕ, А НЕ ЕУ

Србија ради на решавању питања КиМ и односа Срба и Албанаца због себе и своје будућности, а не због ЕУ, поручио је данас председник Србије Александар Вучић на Седмој пленарној седници Националног конвента о ЕУ.

"Ако хоће (ЕУ) нешто да ураде са нама, у реду, а ако неће - неће. Ми ћемо због себе да радимо на КиМ због односа између Срба и Албанаца, јер је то важно због нас за будућност насе деце, ако то Европа препозна хвала им, ако не - ником ништа", рекао је Вучић.

Он је казао да данас више није таква ситуација да од нас све зависи, као што је било пре две, три или четири године, када је била нешто повољниија клима за проширење ЕУ.

Додаје да је најповољнија клима за проширење била пре 10 и 15 година, док је данас много тежа ситуација.

"Лично сам присуствовао бројним састанцима кад су лидери најмоћнијих земаља ЕУ недвосмсилено говорили људима са Западног Балакана да се не надају и да не очекују да ће да добију било визну либерализаицју, као што је тражила Пришитна или отварање преговоре, као што је тражила Албанија. Ми нисмо ништа ни тражили, рекао је Вучић.
ПРИШТИНА НИЈЕ СПРЕМНА ДА СУШТИНСКИ РАЗГОВАРА О ЕНЕРГЕТИЦИ

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да приштинске власти нису спремне да суштински разговарају о енергетици, пре свега о Газиводама и Валачу, већ су желели уз немачку подршку да завладају Валачом, што нисмо спремни да дамо.

Вучић је, на пленаралној седници Националног конвента о ЕУ, на питање Лидије Радуловић из Фонда за политичку изузетност о енергетском споразуму, и консатацију да је енергетика област која би могла да допринесе дијалогу, универзално средство за превазилажење баријера, рекао да се у тачки 13 Бриселског споразума поиње да питање телекомуникација и енергетике треба у најкраћем року да буду расправљана, али без директне обавезе.

„Тачно је да смо направили акционе планове и имплементацију Бриселског споразума кроз чије оквире постоји више мањих договора из области енергетике. Безброј пута само тражили формирање две српске компаније“, навео је он.

Вучић је рекао да Србија на северу Косова губи између 120 и 150 милиона евра, а Немци, због актуелног стања, губе око 40 милиона евра годишње.

„Када су наше паре у питању то није важно, али када се ради о њиховим парама то питање постаје битно“, констатовао је он.

Суштина сукоба у енергетици, како је објаснио, јесте да су одједном у Приштини рекло да могу предузећа бити ретроактивно формирана, у намери да се нађе нешто што Срби наводно нису испунили.

„Међутим суштина је у томе ко ће да управља Газиводама и Валачом. Није само питање цене, већ се ради о статусном питању“, река је он.

Према његовим речима комплетан енергетски аранжман је један од најкомпликованијих, један од лошије преговараних.
ПЛАТФОРМА ПРЕ БИЛО КАКВОГ РЕШЕЊА НЕМА СМИСЛА

Било какву платформу о КиМ можемо да имамо тек када будемо близу некаквог решења, јер би обрнуто значило откривање позиције Београда и заправо би нашу позицију у разговорима уништило и само бисмо себи наштетили, изјавио је председник Александар Вучић.

Председника, који учествује на седници Националног конвента о ЕУ, модератор Драгиша Мијачић је упитао - када ће бити платформе о решењу косовоског питања и да ли је разграничење једина и званична патформа за решење или се разматрају и друге могуће опције?.

“Коју год платформу да направите, као што је приштинска страна правила платформу и као што смо имали предлоге за прављење платформе овде - није проблем, али онда знате да никада никакав договор нећете постићи. Само то кажите свима - ако хоћете да правите платформу, да прође у Скупштини, кажите народу да не желите договор”, рекао је Вучић.

Како је навео, била би обмана ако неко каже да ће да направи платформу, коју ће после тога да "добије" у разговору са Албанцима и међународном заједницом. “Неће нико, јер не постоји то решење”, приметио је Вучић.

“Покажите ми шта је то што треба да изгласамо у парламенту, да посланици хоће за то да гласају, а да ми после то можемо да добијемо и да нам Албанци одмах после тога не траже двоструко више. То је немогуће, а тиме бисмо уништили позицију у потенцијалним разговорима и тиме бисмо само себи штетили”, истакао је председник Вучић.

Председник је указао да свакако не може да се дође до решења без одобрења парламента и да би, уколико би долазило до озбиљних промена државно-правног систем,а морало да се иде референдум, како би се добила подршка већине грађана.

“Зато и не разумем, а увек сам слушао од оних који су били склони томе да критикују - реците шта је то што бисте радили, а да је то реално да се договори са Албанцима? Шта је то, а да није - ''признај независно Косово'' или, друго - ''немој никад да признаш ништа''. Јер, неће бити ни једно, ни друго и таквог договора неће бити”, подвукао је председник Србије.

Све остало ће, истичце, морати да прође надлежне органе и институције и на крају ће грађани одлучити. А, код нас ће резултати референдума, када и ако га буде, да важе, за разлику од других земаља, где резултати референдума не значе ништа, поручио је Вучић.

Он је истакао да ће грађани да кажу желе ли компромис или не, ако до тога икада дође, те додао да у овом тренутку то не изгелда реално. “Али, верујем да одговорни политичари, који нису само на власти, желе да се то решење пронађе. А, наравно да би већина желела да било какво решење пронађе Вучић и да онда то искористе као мотку у главу и реше своје политичке проблем. Са тим немам проблем, него се плашим да су опет погрешно израчунали, као и сваки пут до сад”, рекао је Вучић.

“Тако да платформе можете да видите када будемо близу нечега, било чега, а пре тога да своју позицију откривамо и да добијамо мање него што бисмо могли да додбијемо - то нема смисла”, подвукао је председник Србије.

На питање када ће бити доступан јавности аналитички извештај проистекао из дискусија у оквиру унутрашњег дијалога, Вучић је рекао да су на сајту владе и Канцеларије за КиМ све дискусује, свих који су учествовали у дијалогу о КиМ, без цензуре.

Што се тиче аналитичког извештаја, председник је приметио да би у случају да је такав извештај направљен, неко могао да изнесе замерку да су појединци или групе украћени за суштину или зашто је неко преводио садржај њихових речи…
РАЗГРАНИЧЕЊЕ ЋЕ ЈЕДНОГ ДАНА МОРАТИ ДА БУДЕ НА СТОЛУ

Онај ко се суочава са тим шта се стварно дешава на Косову и Метохији мора да буде реалан ако жели да буде озбиљан и одговаран, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, истакавши да за његову идеју разграничења није било подршке ни у земљи ни на Западу.

"Ако мислите да се праве неки дугорочни договори свакако ће једног дана то морати да буде на столу. И неки паметни људи ће то морати да реше. Жао ми је што у томе нисам могао да учествујем, био бих радостан да за добар део јавности будем кривац, јер знам да бих тиме обезбедио слободу, сигурност и безбедност за највећи део Србије, чак и за наше грађане на КиМ", рекао је Вучић на седници Конвента о ЕУ.

Нико, готово нико, то није желео да подржи, рекао је Вучић и додао да је то добро разумео.

"Људи хоће у 90 одсто случајева оно што им је срцу мило, у 10 одсто случајева оно што Запад тражи, а оних који би желели нешто што је стварни компромис нема уопште. И кад сам ја почео о томе јавно да причам појавило се нешто таквих али у толико мало проценту да је било илизурно покушавати да то спроведете у дело", истакао је Вучић.

С друге стране, додао је, био је тако жесток отпор западних сила које, како каже, сваки дан пита шта је њихово решење.

"И још га нисам добио и дуго га нећу добити. Појма немају шта ће са Косовом, ни са Косовом ни са било чим другим што се тиче Западног Балкана. Нешто би да предлажу али не знају шта ће. То говорим пред њима, не могу међу собом да се договоре", каже Вучић.

Једно говоре Немци и Американци, друго Американци и Французи.

"Мени је ближе ово што говере Американци и Французи. Сами не могу да се договоре ни око чега. Салвини (Италија) има своје решење, а Руси опет своје, а то је замрзнути конфликт", навео је он.

Вучић је рекао да се залагао за разграничење и имао довољно смелости да јавно говори о томе, прихватајући, како каже, гнев јавности, посебно "нежних српских ушују" која не воле да чују оно што је реалност и другог дела јавности који увек жели да буде у сагласју са оним што Запад тражи хоће.

"Нисам се никоме додворавао, ни српаском националном кору ни опредељућем западном ставу - већ ономе што сам сматрао реалним, озбиљним, одговорним и најбољим за грађане Србије. О томе сам говорио више пута, иако ми то није био основни наратив", казао је он.

Основни наратив, рекао је он, био је да уредимо да између нас суштински не постоје границе, да имамо слободан проток роба, услуга, капитала, људи, да људи буду безбедни, да ми имамо не само надзор већ и управљање и финансирање и образовања и здравственог система.

"То је увек била суштина, али она ником није била интересантна зато што су многи осетили као прилику за политичку победу, односно за мој политички пораз. Онда сам ја то прихватио желећи да покажем колико је све то лицемерно", каже Вучић.

Ово што сам рекао је једино реално и једино могуће, истакао је он и подсетио на ситуацију када се са убијеним премијером Зораном Ðинђићем свађао због слања Шешеља у Хаг када су се дотакли и Косова.

"Он је имао врло рационалан став и добро је разумео шта нам се дешава. Данас многи не разумеју да смо сада у много тежој позицији него тада а покушавамао да извичемо исто што и он тада", истакао је Вучић.

Говорећи о ЗСО, и регионалној полицији за север он каже:

"То смо мукотрпно преговарали јер су они желели да им буде седам општина на северу као регион, као у Брозово доба. То су четири општине насељене претежно Србима и три албанске са већим бројем људи. У тим односима 66 и по одсто су Албанци а 32 и по одсто су Срби и једна и по одсто су Бошњаци и остали. То би значи да бисмо на север Косова имали 32 одсто српске полиције а ми их данас имамо 98 одсто", рекао је Вучић.

Додао је да мисли да Београд о томе добро преговарао.

Што се тиче ЗСО, она јесте била суштина, јер Срби, чак и да им дате мања овлашћења, то би нашли као једну "своју капу под небеским сводом да се покрију и осећају безбедније".

"У то немам никаве сумње, али то неки други нису желели. Сваку пут смо у Бриселу о томе говорили, покретали тему, никада нису хтели даље о томе да разговарају , чак је и Тачи пре неколико дана рекао да не жели да учествује у спровођењу оног што је сам потписао јер му се то што је сам потписао не свиђа", каже Вучић.

Он истиче да Приштина неће ићи у спровођење ЗСО, јер ће увек да се бране тиме што сматрају да Америкаци и остали са Запада могу лако д апрогутају - а то је прича о новој Републици Српској.

"То је као црвену мараму да ставите многима на Западу и то је нешто чега се држе као пијан плота и стално то понављају - нема нове РС - и то је то", закључио је Вучић.
ВУЧИЋ: СРБИМА НА КИМ НИЈЕ СВЕЈЕДНО У КОЈОЈ ДРЖАВИ ЖИВЕ

Председник Александар Вучић поручио је данас да ће дати све од себе да се постигне компромис у дијалогу Београда и Приштине и да ће јавности саопштити то решења, чим и сам буде сазнао његов садржај.

Вучић је тако одговорио на питање Изабеле Кисић из Хелсиншког одбора за људска права да ли је одустао од поделе Косова или је та могућност још увек на столу.

"Даћу све од себе експицитно да постигнемо компромис. Не знам какав ће компромис да буде, чим будем сазнао какав може да буде, изаћи ћу пред вас да вам саопштим његов садржај", рекао је Вучић Изабели Кисић која се, како је сама рекла на седници, залаже за независно Косово у постојећим границама.

"Само бих да се изборим за више од онога што бисте ви узели", рекао је Вучић.

Он је додао и да му је драго што је Кисићева рекла да је за независно Косово јер, како је додао, само тако може фер да се разговара.

"Да људи знају да, кад сте против поделе, да сте за независно Косово. Ако имате, нађите неког другог ко ће да објасни да је боље цело независно Косово", рекао је Вучић.

Кисић је на седници између осталог рекла и да, према истраживањима Хелсиншког одбора , Срби на КиМ веома прагматично гледају на то како решити проблеме на КиМ и да их, према њеним речима, више занима примена косовских закона него формирање ЗСО, те да Срби на КиМ не верују Српској листи јер се у парламенту није залагала за примену закона.

Одговарајући, Вучић је истакао да Србима није свеједно у којој држави живе и да ће велика већина Срба рећи да живе у Србији.

Он је навео да Српска листа по косовским законима осваја висе од 90 одсто гласова и да је на овогодишњим изборима добила више него прошле године.

Он је истакао да, кад је реч о добрим комшијским односима, Београд радио на томе да се смањи број злочина и инцидената и да се и зато и ишло у Брисел на дијалог.

"Није сада већи број инцидената него пре десет година, а желео бих да буде и мање", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, по званичној статистици косовске полиције, најмање криминала има на северу Косова.

"Не говорим да је тамо стање дивно, али није ни дивљи запад као што многи хоће да представе и као што већина чезне да представи Приштину као анђела који воде рачуна о поштовању људских права, а север као легло криминалаца који раде шта хоће уз подршку државе Србије, то је тотална неистина", рекао је Вучић.

Он је навео да потреба да се север КиМ криминализује произилази из потребе да се сачува независно Косово у границама које признаје већина западних земаља.
ВУЧИЋ НАЈАВИО ПОМОЋ ОЧУВАЊУ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас спремност да лично помогне очувању винчанске културе и археолошком налазишту Винча.

Вучић је то рекао у одговору на питање једног од учесника Седме пленарне седнице Националног конвента о ЕУ у скупштини, Слободана Добрића који није био на списку за постављање питања, али се "изборио" за то гласно се обративши Вучићу, а председник је, након објашњења организатора Добрићу, исказао спремност да одговори на сва питања, па и његово.

Добрић је, иначе, председник Удружења за очување и неговање винчанске културе, а позвао се на изјаву премијера Израела Бењамина Нетањахуа, пре неколико година током посете Вучића тој земљи, да су јеврејски и српски народи пријатељски народи још од пре Исуса Христа.

Такође, Добрић је указао да је археолошко налазиште Винча откривено пре 110 година, а да је наука доказала да је старо више од 7.500 година.

Његово питање било је заправо замерка председнику што прошле године није присуствовао обележавању 110 година од почетка истраживања Винче и истакао да је Винча највредније културно налазиште у Европи и једно од најважнијих у свету, пошто је центар европске цивилизације.

Вучић је на то одговорио:

"Ако на било који начин могу да допринесем унапређењу знања, а чак и лично морам да научим много више о Винчи и винчанској култури, спреман сам ако мислите да на било који начин могу да помогнем и доћи ћу када ме будете звали".

Добрић је, такође, критиковао бившег председника општине Гроцка како је био против те манифестације и како је покушао да омаловажи и спречи тај догађај, као и да и сада ради против тог пројекта.

Вучић је рекао да је Симоновић био ухапшен, да је имао мере задржавања и притвора, да је у току процес и да не треба прејудицирати пресуду.

После одговора, координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић је захвалила председнику на времену и стрпљењу да одговори на сва питања.

Изразила је очекивање да та дискусија у скупштини није крај него почетак истинског дијалога и истакла да су сви који су данас говорили показали да имамо као друштво капацитет за истински дијалог и да кључни партнери у ЕУ интеграцијама могу нормално да разговарају и воде дијалог.

"Да можемо да се чујемо и укрстимо аргументе, свако из свог угла".

Драгојловић је додала да у наставку најтеже теме чекају министарку правде Нелу Кубуровића и представнике МУП о борби против корупције и оргнаизовног криминала.