Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће урадити све што може да Србија изгради боље односе са САД, али да то не значи да не сме да говори о томе шта мисли о НАТО агресији на Србију и односима са САД у прошлости.

"Ако Србија мисли да треба да иде у будућност, а да са САД има лоше односе, нађите другог председника и другу владу", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са Метју Палмером у Београду.

Он је додао да ће урадити све што може да градимо боље односе и другачију будућност, рекао је Вучић.

Каже и да је замолио Палмера да нам САД помогне у специфичним економским односима и да свакако не можемо да молимо за помоћ непријатеља.

"Морамо да раздвојимо то у својим главама, да умемо да поштујемо себе и своју прошлост, али да више од свега поштујемо будућност наше деце и да размишљамо о томе. Да не забораваљмо ствари, али и да је о оно што ће се догодити увек важније од оног што је било", поручио је Вучић.

Истакао је да то не значи да неће смети да каже шта мисли о прошлости и НАТО бомбардовању Србије, али, морамо, каже, да се концентришемо на будућност.

Вучић је рекао да ти разговори нису пријатни, али да је са високим званичником Стејт дипартмента Метју Палмером водио разговор "отворених карата" и "без рукавица".

"Никоме нису пријатни ти разговори, али мислим да су корисни".

Високи функционер Стејт депармента Метју Палмер је поручио да Србија може да рачуна на пријатељство САД и подршку европској будућности Србије.

Прочитајте још - У БЕОГРАДУ СКУП ПОСВЕЋЕН БОМБАРДОВАЊУ: Агресија не рађа слободу

Он је пренео да је са Вучићем разговарао о многим аспектима односа САД и Србије.

„Нашироко смо разговарали о билатералним односима, који су јаки и напредују посебно у економској области", рекао је он.
Истакао је да су САД посвећене подршци и инвестирању у Србију.

Вучић је изразио захвалност САД-у на подршци ЕУ путу Србије, као и модернизаији Србије, те истакао да су билатерални односи, политички и економски, на узлазној путањи и да верује да у будућности могу да буду само бољи, а не лошији.

Када је реч о економији, председник је истакао америчку компанију НЦР у Београду која запошљава неколико хиљада људи, а недавно је поставиљен и камен темељац за кампус те компаније.

Подсетио је и да се очекује да са америчким компанијама у Србији започну неки од најважнијих инфраструктрних пројеката.

Вучић је пренео да је замолио Палмера да каже неколико лепих речи о пословној клими у Србији и помогне долазак нових инвеститора што би било значајно за Србију, иако је свестан да у великим, на тржишту заснованим привредама држава не може да наредејује.

Додао да је Србија и САД имају добру војно-економску сарадњу, те захвалио што НАТО поштује војну неутралност Србије.

"Наши разговори никада нису лаки и једноставни, али да будем искрен, отвореност и конкретност тих разговора су нам много значајнији него то како се ко у размени аргмената осећа. Зато сам задовољан садржином разговора, без обзира што он не може да буде срећан због мојих ставова, као што ни ми не можемо да певамо од среће због њиховог става према незавнисности Косова", приметио је Вучић.

Председник Вучић је истовремено указао да је неодбрањива позиција НАТО пре 20 година и да није постојао довољан разлог за агресију на Сибију, која је уништила много људских живота, саобраћајну инсфрастуктуру, економску и политичку инфраструктуру према западним земљама у деценијама после тога.

"Мислим да за то није било никаквог оправдања и мислим да је српски народ, иако ни ми нисмо били увек анђели, нити свеци, платио цену коју нисмо заслужили. Надам се да ће за 10 година неки људи то сагладавати из неког другог угла - права и правде једног малог народа и његовог права на постојање и нормалан живот".

Председник је искористио и ову прилику да позове председника САД Доналда Трампа да посети Србију и поновио да је мало земаља у којима би могао да има подршу као у Србији.

"Знамо да не можемо да очекујемо велику или значајну промену става по питању КиМ, али се надамо, и молим вас да то пренесте Трампу, нешто балансиранијем односу, који би био нешто повољнији и водио би рачуна о будућности Србије", закључио је председник Србије.

ВУЧИЋ: СРБИЈА СПРЕМНА ЗА ПАРИЗ, АЛИ САСТАНАК НЕИЗВЕСТАН

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија спремна за састанка у Паризу о КиМ, али да није сигуран да ли ће тог састанка бити.

"Ми смо увек спремни, жељни разговора, дијалога и компромиса, али постоје ствари које искључују сваку могућност нормалног односа", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара да ли и шта очекује од састанка у Паризу, који је предвиђен за почетак јула.

Прочитајте још - Вучић се састао са Палмером

"Не мислим да ико жели да још једном чује како неко неће да укида таксе. Али, најважније је да сви, заједно са немачким и француским партнерима, учинимо да се сачувају мир и стабилност. Ипак, ствари су увек много важније од једног, два или пет састанака и суштина је увек испред форме", казао је Вучић.

Вуцић се нада, како је рекао, да ће Србија, и њени западни партнери, умети и успети да ураде нешто, ако не сада у Паризу, онда у некој блиској будућности, да дође до суштинског наставка дијалога".

ТАКСЕ НА СРПСКУ РОБУ ПРЕПРЕКА ДИЈАЛОГУ


Председник Србије Александар Вучић и високи функционер Стејт департмента Метју Палмер сагласили су се данас у Београду да су таксе на српску робу препрека дијалогу Београда и Приштине.

Председник Вучић пренео је новинарима да је указао свом америчком саговорнику да су неистините приче, ,у делу западне јавности, како је Србија искористила то што је Приштина увела таксе да "затвори" дијалог Београда и Приштине.

"Рекао сам му да је суштина у томе - како да разговарате са неким ко спречава проток роба и услуга у 21. веку", рекао је Вучић.

"Ако нисте у ситуацији да пребаците кекс са једне на другу територију, а о чему онда другом да разговарате, а треба да говоримо о много компликованијим и важнијим питањима", запитао је Вучић.
Истакао је да је са Палмером имао веома отворен и конкретан дијалог и да су пре свега разговарали о односима Београда и Приштине, застоју у дијлоагу и разлозима за тај застој и како и на који начин да Србија и САД уложе напор да се сачувају мир и стабилност у реигону.

Вучић подсећа да су позиције две земље различите, пошто су САД признале независност Косова, али да су апсолутно сагласне да се само разговорима и преговорима и уз очувањем мира и стабилности и поштовањем интереса и Срба и Албанаца може доћи до неког решења.

"Замолио сам Палмера да разуме потребу Србије да се нађе компромисно решење. Као и да нам САД, иако не мислим да је могуће да било ко има апсолутни утицај, нити бих да сваљујем на некога кривицу зато што се то не дешава... али захвалан сам Американцима што су говорили о потреби укидања такси", навео је Вучић.

Додао је да су разговарали и о томе како да се успостави за Србе на КиМ нормалан свакодневни живот и другим темама.


ПАЛМЕР: ВЕРУЈЕМО ДА ЋЕ ПАРИЗ ПОВЕСТИ ОБЕ СТРАНЕ КА СПОРАЗУМУ


Високи функционер Стејт департмента Метју Палмер изразио је данас уверење да ће састанак у Паризу о Косову, 1. јула, бити конструктиван и да ће "повести Београд и Приштину ка споразуму, који би донео нормализацију односа".

Ма питање да ли ће се САД активније укључити у те преговоре, како би помогле да се убрза процес решавања односа Беоргада и Приштине, Палмер је истакао да САД у потпуности подржавају оно што њихови европски партнери и савезници раде на олакшавању дијалога Београда и Приштине.

"Не могу да вам кажем какав ће бити исход разговора у Паризу, али смо сигурни да је заједнички циљ и заједничка борба да се нађе решење, које доноси споразум са циљем нормализације односа Београда и Приштине. Верујемо да ће састанак у јулу бити конструктиван и да ће повести обе стране ка споразуму", рекао је Палмер, на заједничкој прес конференцији за медије након састанка са председником Александром Вучићем.
ПАЛМЕР: ОКРЕНИМО СЕ БУДУЋНОСТИ, УМЕСТО ДА ГЛЕДАМО УНАЗАД

Уместо да стално гледамо уназад, треба да се окренемо будућности, рекао је данас високи функционер Стејт департмента Метју Палмер, упитан шта данас мисли о НАТО агресији 1999. године, те изразио жаљење због губитака живота.

Он је у Београду, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, рекао са САД схватају колико је осетљиво питање "НАТО интервенције на Косову за грађане Србије".

"Наравно, нама је јако жао због губитака живота, али таква је одлука донета...Уместо да стално гледамо уназад треба да охрабримо све да гледају напред и да је за грађане Србије и грађане Косова важно да се усмере на европску будућност за обе земље", рекао је он и закључио:

"Треба да признамо какву цену је платио народ на обе стране због те операције и да се окренемо бољој будућности".

ПАЛМЕР: ТАКСЕ ПРЕПРЕКА ДИЈАЛОГУ - ДА СЕ УКИНУ!


Високи функционер Стејт департмента Метју Палмер изјавио је данас у Београду да су таксе које је увела приштинска власт препрека дијалогу Београда и Приштине, а тиме и њиховом европском путу, и да би Вашингтон желео да се оне укину.

Заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, задужен за Западни Балкан, Палмер је најавио да ће се касније данас састати са представницима америчких компанија које послују у Србији, са којима ће разговарати о томе какву штету трпе због такси које је Приштина увела.

САД, према његовим речима, настављају да подржавају дијалог Београда и Приштине, који се води под посредовањем ЕУ, а има за циљ нормализацију односа.

„Јако је важно да се настави дијалог, јер он отвара европски пут, како за Србију, тако и Косово. Видимо да су таксе препрека томе. Желели би да се оне укину и да се тиме омогући обема странама да се врате на дијалог“, казао је Палмер на заједничкој прес конференцији, након разговора са председником Александром Вучићем.

Он се захвалио председнику Вучићу за партнерство са САД, и за посвећеност дијалогу.

„Можете да рачунате на пријатељство САД и подршку европској будућности Србије“, поручио је Палмер.

Он је пренео да је са Вучићем разговарао о многим аспектима односа САД и Србије, о томе где се налази дијалог Београда и Приштине.

„Нашироко смо разговарали о билатералним односима, који су јаки и напредују, посебно у економској области“, рекао је он.

Истакао је да су САД посвећене подршци и инвестирању у Србију.