Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Савет безбедности УН "представља важну платфрому" за расправљање о косовском питању и да су због тога "неки нервозни и не желе да се тамо говори о томе".

"Од саме седнице не очекујем стратешки закључак, али је прилика да Србија изнесе и аргументе и прикаже каквом смо терору изложени на Косову и Метохији", рекао је Ђурић за ТВ Прва.

Говорећи о данашњим састанцима српског руководства са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером, Ђурић је рекао да је то веома важно и да је Србија земља која нема луксуз да разговара само са државама са којима се слаже, већ и са онима са различитим ставовима.

Прочитајте још - Дрецун: Још једна седница, а не "Дан Д"


На питање о различитим изјавама представника Кфора о томе да ли су били обавештени о акцији РОСУ на севeру Косова, Ђурић је казао да њихови "вербални преокрети" говоре да њихова политика није статусно неутрална.

"Од људи на Косову и Метохији често чујем да немају до краја поверење у њихово деловање", рекао је Ђурић.

ЂУРИЋ: ВУЧИЋ ЋЕ ИЗНЕТИ ЧЕЛИЧНО СНАЖНЕ АРГУМЕНТЕ

Председник Србије Александар Вучић искористиће данашњи састанак с високим функционером Стејт департмента Метјуом Палмером, да упозна америчку страну са свим потезима Приштине којима се крши међународно право, с тешким положајем Срба на Косову и Метохији и с бруталним нападима на раднике Уједињених нација, изјавио је данас директор канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

Он је за ТВ Прва рекао да је изузетно важно да представници држава које не деле ставове Србије по питању КиМ, чују аргументи српске стране, који су у овом тренутку, како је истакао, "челично снажни".

“Ми смо мала земља и немамо луксуз да разговарамо само са онима са којима се у политичком смислу слажемо, а познато је да са САД по питању КиМ имамо различите ставове, али морамо да разговарамо чак и са онима с којима имамо другачије ставове, поготово сада када имамо прегршт челично снажних аргумената”, навео је Ђурић.

Он је подсетио да су српско државно руководство и председнк Вучић месецима пре него што је Приштина повукла низ непримерених потеза, као што је увођење такси на српску робу, упозоравали на штетне последице, али да реакција међународне заједнице изостала.