Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће парламентарни, покрајински и локални изобори бити одржани следеће године на пролеће у марту или априлу.

Гостујући на ТВ Прва, Вучић је истакао да ће избори бити редовни.

Упитан да ли ће уз изборе бити одржан и референдум, председник је одговрио да уколико би имао шта да понуди грађанима он би то радо учинио, али, додао је, није тако.

НЕ ЗАНИМА МЕ КО ЋЕ ДА МИ "ЗАБИЈЕ НОЖ У ЛЕЂА"

Председник СНС и Србије Александар Вучић изјавио је данас да је дуго у политици и да је на све спреман и да га не занима ко ће од сарадника "први да му забије нож у леђа".

"Ја сам дуго у политици и знам шта је политика. Сви чекају да ми буду леђа окренута", рекао је Вучић за телевизију Прва коментаришући медијске наводе претходних дана, али је истакао да не говори о својим блиским сарадницима.

Рекао је и да је не треба нико да га брани, ни њега ни његову политику.

"У људској природи је да човек тражи себи лакши пут, као и вода, да се сналази за себе и брине о себи. Људи су себични, што би рекли да им је Вучић нешто омогућио својм радом и популарношћу, рећи ће да су сами заслужни што су ту, иако то нема везе", рекао је Вучић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Вучић: Тражићу помоћ од Американаца да се укину таксе; Седница УН о КиМ важна, Париз важнији

Он је навео да верује да је странка коју води убедљиво најбољи тим и да има убедљиво најбоље људе, али да и у њој има кукоља.

КАД МЕ ВИДЕ, КАО ДА ВИДЕ ТИТА
Што се протеста испред Председништва тиче рекао је да ноћу нема никог, а током дана 1 до 2 особе, који, када га виде, као да „виде Тита“ и увек када их поздрави они су срећни. Упитан за истраживања јавног мњења које објављују медији рекао је да мисли да се ради о резултатима који су отприлике тачни и да треба можда само заменити радикале и Шапића.„Међутим није једноставно то протумачити. Погледајте СЗС је јачи од Сергеја Трифуновића, али Сергеј има боље оцене од свих њхових лидера. Не може једна ситница да доведе до губитка или добијања гласова“, објанио је он.Вучић је казао да би, према истраживањима, значило да би СНС имао 140 посланика у Скупштини, довољно да настави са променама у земљи.

Вучић каже да, када је реч о високим функционерима, постоје они који су коректни и одани идеји, програму и плану, а постоје и они који увек гледају како ће да се извуку, пошаљу информације новинарима о својим партијским колегама да новинари не би нападали њих, те да он то види сваки дан.

"Морате да имате разумевања и за такве људе, праштате ствари, не могу да идем и да машем мачем", рекао је Вучић.

На питање о односу према коалиционим партнерима, СПС, који на градском нивоу, у оштини Стари град подржава Марка Бастаћа и да ли је нешто потао Ивицу Дачића о томе, Вучић каже:

"Нисам председник СПС, нека раде шта хоће. Нисам га ништа питао. Ја мислим да сам коректан. Ако вас није срамота да будете у коалицији са неким ко ружи Београд, немате са тим проблем, што би мене била срамота."

На питање да ли га је срамота да буде у коалицији са неким кога није срамота да буде у коалицији са Бастаћем, Вучић каже:

"То је била моја одлука."

ПРОЧИТАЈТЕ И: БРНАБИЋ СА ПРЕМИЈЕРОМ ЛУКСЕМБУРГА: Има места у ЕУ за вашу земљуСРБИЈА ЋЕ НАСТАВИТИ СА ОТВАРАЊЕМ ПОГЛАВЉА

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење, супротно мишљењу појединих аналитичара, да ће Србија наставити са отварањем нових поглавља.

Гостујући на ТВ Прва, Вучић је рекао да можда грађанима отварање поглавља није важно, али да за државу јесте, јер отварање поглавља, каже, показује да Србија напредује.

Међутим, додаје он, има ствари које је потребно мењати, не због ЕУ, већ због нас самих.

"Има ту ствари које хоћемо да мењамо. Рекао сам министрима и мојим сарадницима да више нема закона по хитном поступку. Нећу да се упоређујем са Ђиласом, Стефановићем, Јеремићем, који су све доносили по хитном поступку. Од сада ће закон по хитном поступку бити ако је нешто посебно битно, као што су међународни уговори...", рекао је Вучић.

Још једна од измена, каже Вучић, јесте да расправа о буџету мора да уђе на време, да се посланицима да дупло време за расправу и да расправа о буџету буде једина тачка дневног реда.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Брнабић: Европу ћемо наставити да стварамо у самој Србији

Такође, истиче он, за време предизборне кампање све политичке странке имаће 45, 50 или 55 дана кампање у медијима, иако, каже, медији нису фер ако се "погледају Ђиласови и Шолакови медији".

ПАРЛАМЕНТ МОРА БИТИ ДЕМОКРАТСКА ИНСТИТУЦИЈАТакође, додаје он, парламент мора да буде демократска институција, где ће се водити расправа, за шта се, каже залагао и као посланик, и не занима га да ли ће се део опозиције вратити."За мене је опозиција у парламенту, само један мали део није", рекао је Вучић.Приметио је да је опозиција слушала његов извештај о КиМ у Скупштини Србије и каже да су послали поруке да је говорио "отворено, храбро и да ће га то скупо коштати".


На констатацију новинара да Н1 у односу на националну телевизију нема никакав значај, Вучић је одговорио да је то избор гледалаца.

"Ви можете да кажете и да Данас нема никакву снагу у односу на Информер, што је такође тачно, али да ли они имају исте услове? Тако и Н1 и ваша телевизија (Прва) имају исте услове. Драган Ђилас и његов режим је одлучио да Прва и б92 добију ту фреквенцију, а није добио Н1, сада му се то не свиђа. Што се тиче РТС-а, спреман сам за промене о којима говори опозиција, иако мислим да су на тој телевизији они више гостовали него ја", рекао је Вучић.

Додао је и да ће бирачки спискови бити сређени, јер, како каже, не жели више да слуша