У јуну отварамо само једно поглавље?

Д. М.

03. 06. 2019. у 09:02

У јуну отварамо само једно поглавље?
"Хладан туш" за наше европске интеграције стиже из Брисела. Могући преговори око области 9, која се односи на финансијске услуге. Успорен ритам посебно диктирају неке чланице ЕУ, попут Хрватске

КАКО сада ствари стоје, Србија би до краја јуна и завршетка румунског председавања Европској унији можда могла да отвори само једно преговарачко поглавље - сазнају "Новости" у дипломатским круговима у Бриселу.

То би било поглавље 9, које се односи на финансијске услуге, али ни око њега није постигнута коначна сагласност међу државама чланицама. Односно, у овом тренутку није искључена ни опција да се у јуну уопште и не закаже међувладина конференција Србије и ЕУ, тј. да Београд наредних недеља не отвори ниједно поглавље.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Брисел без одговора о одговорности и гаранцијама за ЗСО

Овај "хладан туш" за наше европске интеграције из Брисела се незванично наговештава већ дуже време, што због стања у самој ЕУ, која се суочава са многобројним проблемима, што због покушаја да се изврши додатни притисак на Београд у процесу решавања косовског питања.

Успорен ритам наших европских интеграција посебно диктирају поједине државе чланице, попут Хрватске, која користи сваку прилику да у радним телима ЕУ условљава Србију решавањем отворених питања која имамо са овом земљом. Подозрење показују и балтичке земље, којима сметају наши блиски односи са Русијом.

Међутим, после новог извештаја Европске комисије о напретку Србије, који је у појединим деловима, поготово у вези са владавином права, имао оштар тон, јасно је да ни најутицајније чланице ЕУ нису баш вољне да се убрза наш европски пут.

Очекивања у Београду била су да се до краја јуна отворе најмање два поглавља, али је овакав исход све мање реалан. Иначе, већ дуже време је за отварање технички потпуно спремно пет поглавља, али се чекала политичка одлука врха ЕУ. То су, поред поглавља 9, још и области 2 (слобода кретања радника), 4 (слободно кретање капитала), 14 (транспорт) и 21 (трансевропске мреже).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Лазански: Запад планира велику превару

ПИТАЊЕ КОСОВА КЉУЧНО

У ПРЕГОВОРИМА о пријему Србије у ЕУ, од укупно 35, до сада је отворено 16 поглавља, а привремено су затворена два. Србија је до сада углавном на свако пола године отварала по два поглавља, а уколико у јуну не дође до отварања нових поглавља или се све сведе на једно, то ће условити закључак да Србија остаје под притиском и да је кључна ствар политички интерес да постигне споразум са Приштином као главни услов за могући напредак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)

bane

03.06.2019. 09:57

Čemu ovako dramatični naslov, dajte da mi napravimo našu zemlju jaku a oni će sami doći.

Filip

03.06.2019. 10:09

Ocigledno da je ovo jos jedna vid pritiska i ucene na nas od strane EU a sve u vezi sa Kosovom.

dejan

03.06.2019. 10:28

Ovo nije dobro po nas i nasu zemlju ali moracemo da prihvatimo tu cinjenicu da cemo samo jedno poglavlje otvooritu u junu...

Madrac

04.06.2019. 00:06

Neverovatno svi su se urotili protiv Srbije,Hrvati,Albanci ,Marsovci,Spiderman,pa šta smo mi kome krivi ,osim što ako ne zaratimo s nekim poboljesmo