Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије је осудио изјаву косовског председника Хашима Тачија да неће дозволити формирање Заједнице српских општина (ЗСО), оценивши да се тиме "анулира" Бриселски споразум.

"ЕУ је показала потпуну немоћ као посредник у разговорима између Београда и Приштине, својим одсуством реакције на изјаву Хашима Тачија да неће испоштовати оно што је потписао у Бриселу. Јавним признањем да одбија да сада или било када у будућности дозволи формирање Заједнице српских општина, он је обесмислио Бриселски споразум", изјавио је народни посланик и председник ПОКС-а Жика Гојковић.

Према његовим речима, "земљама ЕУ које су признале лажну државу Косово сада је сасвим јасно да су створиле Франкенштајна на кога утицај има само САД" и да је "јасно да у наставку дијалога као посредници могу да се појаве само САД и Русија, а да за ЕУ нема места".

"ПОКС позива ЕУ да и формално одустане од посредништва јер се показало да никакав утицај на шиптарске лидере немају. Одсуством реакције на отворено одбијање Тачија да примени оно што је потписао у Бриселу, као и игнорисање захтева ЕУ за повлачењем такси, ЕУ је доживела понижење какво јој нико до сада није приредио", истиче се у саопштењу ПОКС-а.