Од стотинак Срба који су у дивљачкој акцији косовских специјалаца повређени у уторак ујутру у Зубином Потоку, једанаесторо је задржано на болничком лечењу у Клиничко-болничком центру у северној Косовској Митровици. Са вишеструким повредама тела и главе налазе се на одељењу Интензивне неге, где су смештена четири пацијента, по три су смештена на Ортопедском и Хируршком одељењу, док је један пацијент примљен на Интерном одељењу.

- Код свих повређених пацијената констатоване су контузије главе, грудног коша и стомака, са подливима, хематомима, огреботинама, отисцима дугих цеви којима су ударани по целом телу - рекао је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици директор КБЦ доктор Милан Ивановић.

Он је прецизирао да од 11 хоспитализованих пацијената, четворица имају фрактуре костију лица, јабучне кости, максиле и потиљачне кости, један пацијент има фрактуру ребара, а двојица фрактуре носних костију.

Начелници одељења на којима се повређени Срби налазе сложни су у оцени да осим видљивих физичких повреда, пацијенти имају значајне менталне повреде које ће, како кажу, бити видљиве и након пуштања из болнице.

Да је прави циљ акције албанских специјалаца на северу Космета био малтретирање српског становништва, а не борба против криминала, потврђују и повреде Милене Миловановић, која је брутално претучена пред очима своје мајке, оца и браће.

НЕГА Код свих повређених констатоване су контузије, подливи и хематоми

- Упали су на наше породично имање, удаљено стотинак метара од магистралног пута, и одмах кренули са бруталном применом силе. Викали су да подигнемо руке увис, а ја сам и чучнула када ме је један од маскираних полицајаца ударио чизмом у леђа. Пала сам на земљу и у том тренутку отац је покушао да ме одбрани. Њега су ударили кундаком у стомак и сломили му ребра, а касније су им везали лисице на руке и крвнички их вукли до возила у којем су и касније наставили да их туку - говори за "Новости", из болесничке постеље митровачке болнице Милена Миловановић.

Она посебно истиче да никаквог повода за такво дивљачко понашање албанских специјалаца нису дали и никакав отпор нису пружали.

- Били смо потпуно голоруки и ништа нисмо говорили, али су они и поред тога наставили да нас ударују пушкама, ногама и рукама, а нису поштедели ни наше покућство. Све што им се нашло на путу уништили су - говори Милена.

ТОРТУРА Милан Орловић


ПРОЧИТАЈТЕ И:ТРОЈИЦА АЛБАНАЦА НАПАЛА ДВОЈИЦУ СРБА: Тражили да купе њиву па претили пиштољем

Мржњу према свему што је српско на својој кожи осетио је и Милош Орловић, који има више "успомена" у виду подлива од пушчане цеви и цокула којимa је шутиран.

- Био сам у селу Угљаре када су наишли и одмах су ме ухватили. Нисам ни стигао да их питам што ме хапсе, а већ сам добио ударац пушком у пределу леђа. Са тортуром су наставили и у возилу где су се сликали са мном као са уловљеним трофејом - присећа се Орловић.

Председник општине Зубин Поток Срђан Вуловић најавио је да тужбе против припадника косовске полиције.

- Користићемо сва правна средства, ангажоваћемо адвокате како бисмо потражили правду за све који су брутално претучени, за малтретирање и уништавање имовине - каже председник општине Зубин Поток.