Скупштина Србије наставља данас седницу посвећену извештају Косова и Метохије.

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности о тренутној ситуацији на Косову и Метохији после упада јединица РОСУ у четири српске општине на северу српске покрајине.

Он је истакао да ће Војска Србије заштити народ на Космету уколико буде нападнут.

Са председником су у парламент дошли и министар полиције Небојша Стефановић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Председник је у понедељак на седници скупштине рекао да је "време је да бирамо између слатких лажи и горке истине".

Он је тада на седници Скупштине Србије о КиМ рекао да би расправу о КиМ требало почети одговором на важно питање: "у шта верујемо, у лажи или у истину - јер, без тога, нећемо знати за шта смо способни и колико можемо, где су границе наше земље и наших снова, баш као и наше стварности".


Прочитајте још - Припадници РОСУ ухапсили 13 особа; Пуцњи и шок бомбе у Зубином Потоку, специјалци дивљали у селу Вараге (ФОТО+ВИДЕО)

10:49 - УХАПШЕНЕ 23 ОСОБЕ ТОКОМ АКЦИЈЕ РОСУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је током излагања у Скупштини да је током акције тзв. косовских снага ухапшено 23 особа.

"ФИТ и ЊСО (некадашња РОСУ) упали на територију севера КиМ са 73 возила и још 50 чека у Косовској Митровици. До сада је ухапшено 23 особе српске и бошњачке националности. Реч је о припадницима КПС". казао је председник.

"И даље је тешко стање у Зубином Потоку, где се ненаоружани грађани супротставаљају. Срби нису располагали наоружањем, Албанци су им пуцали изнад глава бојевом муницијом", рекао је Вучић.

"Имамо доказе да су упадали у куће и разбијали све", додао је он.

10:56 - ВУЧИЋ: НАТО СЕ НЕ МЕША У ТО

Вучић је истакао да је НАТО рекао нашим властима да се не меша у то.

"Мађарски припадници КФОРА покушали су да интервенишу, али их је командант вратио. Позвали су нас да се умиримо и да разумемо да је само борба против корпуције", рекао је председник Србије.
10:59 - ВУЧИЋ: ВОЈСКА ЋЕ ЗАШТИТИ НАРОД АКО ГА НАПАДНУ

Председник је истакао да је понашање НАТО-а лицемерно.

Уколико дође до нарушавања уставног поретка и напада на Србе на северу Косова и Метохије заштитићемо наш народ, поручио је данас у Скупштини Србије председник Србије Александар Вучић.

Он је рекао да је јутрос у 6.29 минута као врховни командант наредио пуну борбену и бојеву готовост српских армијских јединица.

"Уколико дође до било каквог угрожавања поретка и живота људи на северу КиМ наша војска ће заштити наш народ", рекао је Вучић.

Он је рекао и да су све полицијске јединице посебне и специјалне намене у приправности и истакао да Србија ништа ни од кога неће да крије.

Свесни смо, истакао је, тешких и ужасних последица и Београд ће наставити да ради на очувању мира и стабилности.

"Ми да дозволимо нову Олују у било ком делу где живе наш народ - нећемо", рекао је Вучић.

11:07 - ВУЧИЋ: АЛБАНЦИ ПУЦАЛИ НА ЉУДЕ ЈЕР СУ ИХ СРБИ ГАЂАЛИ КАМЕНИЦАМА

Председник Србије осврнуо се на бахатост Приштине.

"На најбахатији начин показују колико су велики и снажни и моћни. До сада нема погинулих, Албанци ће за повређене од каменица рећи да су рањени, У Косовској Митровици су пуцали на људе у једној од споредних улица јер су их Срби гађали каменицама", додао је Вучић.

"Желим да вас упознам о ономе што смо предузели и намеравано да предузмемо после јутрошње седнице Савета безбедности", рекао је Вучић.

"Упознали смо све којима смо причали да ћемо толерисати све осим упада на север КиМ са ситуацијом, а они су рекли да је то само полицијска акција против кримминала и корупције? Замислите такву акцију коју води Харадинај?", рекао је председник и наставио:

"Већ годину и по дана, најжешћим интензитетом напада се народ на КиМ и покушава се њихова криминализација. Оптужују нас и за убиство Оливера Ивановића. Чак и мене лично", додао је он.

11:13 - ВУЧИЋ: НА КиМ ПРИВЕДЕН И ЈЕДАН РУСКИ ДРЖАВЉАНИН

Председник Александар Вучић пренео је данас у Скупштини Србије да постоје информације, које су још непотврђене, да је претучен и приведен и један руски држављанин на КиМ, Михаил Красношченко, радник УНМИК администрације.

Српске власти су о томе упознале надлежне органе руских државних власти, додао је председник.

"Претукли су га и привели да би се, ако је информација поуздана, највероватније да би се додворили онима који су целу акцију одобрили", рекао је Вучић.

11:19 - НЕЋЕ БИТИ ГРАНИЦЕ НА КОПАОНИКУ, ЗАШТИТИЋЕМО НАРОД

Председник Србије Александар Вучић указао је данас и на могућност да Приштина покуша да успостави албанску границу на Копаонику, али да ће Србија то онемогућити, да ће у случају ескалације заштити свој народ и - победити.

Вучић је указао да је председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи у понедељак позвао Албанију на уједињење, а то значи, истиче, да они желе да упоставе албанску границу према Србији на Копаонику.

"Дакле, граница велике Албаније може и у наредних неколико дана да нам се појави на Копаонику, захваљујући и Србима, који су им помагали у томе, а мој одговор њима је - неће бити такве велике границе на Копаонику".

Вучић каже да о томе није говорио јуче у скупштини, да му злонамерни не би пребацили да тиме скупља политичке поене.

"Знам да ће сви ови јунаци који су ме оптуживали за идају и који су на фашистички начин покушавали да спрече посланике да раде свој посао овде. знам да ће ођедном да постану главни миротворци и говорити како би требало да заштитимо наш народ".


Вучић је нагласио да ћемо ми да се боримо да сачувамо мир и стаибнлост, као и да ћемо бити у потуности спремни да у најкраћем могућем року заштитимо свој народ.

"Разумем потпуно тежину ситауције. Желим да имате поверења у мене као председника Србије да ћемо сваку врсту наређења коју будем издао много пута промистити, али оно што вам гарантујем то је да, ако дође до екслације сукоба и ако дође до даљих напада на спски народ и српски живаљ... све што могу да вам кажем - Србија ће победити", поручио је Вучић.

11:25 - ВУЧИЋ: ПОКУШАЈИ КРИМИНАЛИЗАЦИЈА СРБА

Председник Александар Вучић указао је данас да је на Косову и Метохији трају покушаји криминализације Срба, а све се чини да би се српском народу утерао страх у кости и да би се онемогућила одбрана севера Космета.

Председник је навео да већ годину и по дана највишим могућим интензитетом трају најжешћи напади на српски народ, нарочито на северу и да је у току покушај пуне криминализације српског народа.

Вучић је додао и да је годину и по дана од оптужби да држава, или он лично, или неко од српских лидера, стоји иза убиства Оливера Ивановића, јер је било страховито важно да се крене против Срба на северу.

"Једини докази биле су изјаве српских политичара који виде КиМ на разгледници једном у три године, а лажно се представљају да су са КиМ", рекао је Вучић.

Са друге стране су покушаји криминализације Срба, јер је, како је појаснио, најмања стопа криминала управо на северу Космета.


"То звучи чудно, јер сте читали по многим западним медијима или од многих српских политичара који служе онима који Сбрију желе да растуре - да се Срби плаше Срба. Не, Срби се плаше Албанаца. Само се нечасни Срби плаше свог народа", подвукао је Вучић.

11:33 - КРИМИНАЛИЗАЦИЈА СРБА ДА БИ СЕ ОНЕМОГУЋИЛА ОДБРАНА СЕВЕРА КиМ

Вучић је истакао да је криминализација Срба ишла дотле да је морало да се покаже и у броју ухапшених држављана наше земље, да могу да кажу да је то борба против криминала и корупције и да зато хапсе Србе у све четири општине на северу.

"Да се народу утерао страх у кости и да би се онемогућила одбрана севера Косова. Да се у будућности навикнемо, да то постане уобичајено и да мог да спроводу слично ономе из 2004. године завршавајући причу о независности Косова", закључио је Вучић.

11:43 - ШЕШЕЉ О ИЗЈАВИМА УГЉАНИНА

Посланик Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ рекао је да је Сулејман Угљанин, политичар из Новог Пазара који је, каже, познат по антисрпским изјавама казао како је Стефан Немања ратни злочинац.

Шешељ је упитао да ли је могуће да такве изјаве пролазе без реакција надлежних органа, као и због чега СНС и коалициони партнери подржавају Угљанина у Босанском националном већу (БНВ).

Он је позвао државне органе да се јасно ограде од Угљанинових изјава и да предузму све мере против деловања Угљанина и његове странке.

Шешељ је питао Министарство спољних послова каква је реакција Србије на то што је један број Срба осуђен у Црној Гори “за измишљено дело покушај државног удара”

Посланик Странке модерне Србије (СМС) Немања Радојевић питао је министра за заштиту животне средине Горана Тривана да ли је тачно да ће се у Пожаревцу градити спалионица за медицински отпад и да ли ће се то чинити у другим градовима Србије.

Интересовало га је и када ће у скупштину доћи измене и допуне Закона о финансијској подршци породицама са децом.

11:53 - АТЛАГИЋ О МЕДИЈСКИМ НАПАДИМА

Посланик Српске напредне странке (СНС) Марко Атлагић питао је тужилаштво има ли елемената кривичног дела у медијским нападима на председника Александра Вучића, наводећи да никад у новијој историји ниједан председник није био тако брутално нападан, као што није имао ни толику подршку народа.

Како је рекао, брутални напади на Вучића и његову породицу дела су разних политиканских група и појединаца било иностраних, било домаћих са циљем да се ослаби улога и значај председника. Ових дана су, каже, ти напади интензивирани како би се ослабила преговарачка позиција председника у решавању питања Косова и Метохије.

Атлагић је питао тужиластсво и да ли ће да испита финансијске транскације Драгана Ђиласа.

Он је питао да И је тачно да је “Ђилас опљачкао Телеком 2011. године тако што је извршио притисак да то јавно предузеће купи четири кабловска канала за 7,7 милиона евра”

12:22 - ВУКАДИНОВИЋ: ШТА ЈЕ КОМПРОМИС, ШТА "ЦРВЕНА ЛИНИЈА"?

Посланик Нове Србије - Покрета за спас Србије Ђорђе Вукадиновић питао је председника Србије Александра Вучића шта подразумева компромис за који је Србија спремна, не у смислу детаља плана, већ шта је “црвена линија”.

Вукадиновић је подсетио да је у скупштини 2013. године усвојена Резолуција у којој пише да свако решење питања о привременом или коначном статус КиМ мора да буде у складу са уставом И резолуцијом 1244.

Навео је да су му неки пријатељи рекли да у парламент донесе Устав и Мирослављево јеванђеље, али да то, како каже, није његов стил, али да јесте “лајт мотив” његовог излагања.

Вукадиновић је критиковао Бриселски споразум називајући га “неуставним актом”, те рекао да за време Милошевића, Тадића, Коштунице, РОСУ нису могле преко Ибра.

“Ми смо као држава немоћни, а нисмо били тако немоћни”, рекао је Вукадиновић.

Он је такође критиковао атмосферу у скупштини рекавши да она није добра и да “то можда одбија неке људе да присуствују седници”.

12:28 - ПУПС ПОДРЖАВА ВУЧИЋА ОКО КиМ, "ЦРВЕНА ЛИНИЈА" - ИМОВИНА

Народни посланик ПУПС-а Хаџи Милорад Стошић поручио је данас да та партија даје пуну подршку председнику Србије Александру Вучићу у решавању питања Косова и Метохије и истакао да је за ПУПС "тема свих тема" око КиМ очување имовине грађана Србије, државе и Српске православне цркве.

За ту партију, истакао је Стошић, црвена линија у решавању тог комплексног питања је имовина грађана, државе Србије и СПЦ која, како је навео, вреди стотине милијарде евра.

"Ако се у Србији постигне сагласност да је то питање почетак свих даљих преговора око будућнисти КиМ и да је то црвена линија преко које ниједан политички субјект, било да је власт или опозиција, неће прећи, онда ће и будући статус КиМ бити известан", уверен је Стошић.

Он је навео да је око 60 одсто земљишта на КиМ у српској својини и да су Албанци узурпирали око милион парцела обрадивог земљишта у јужној покрајини у којој се, како каже, налази 14, 7 милијарди тона резерви руда и минерала.

"То је довољно за експлоатацију у наредна два века и разлог више да се боримо за очување имовине на КиМ", рекао је Стошић и указао да Србија враћа око милијарду евра дугова КМ и да ће их враћати до 2041.године.


Стошић је приметио и да кроз басен Трепча "шпартају" разни инострани истраживачи, али да заобилазе Владу Србију која, оценио је, треба да буде једина адреса за потенцијалне инвеститоре.

12:32 - ВУЧИЋ: ЗАПАДНЕ СИЛЕ РЕКЛЕ ДА АКЦИЈА РОСУ НЕМА ВЕЗЕ СА БОРБОМ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Председник Србије Алексансдар Вучић рекао је да се припадиници ЊСО (бивши РОСУ) повлаче са Севера Косова након упозорења западних сила да су у Зубином Потоку прекорачили дозвољену употребу силе.

"Према информацијама које имамо, само још четири возила ЊСО налазе се на Северу Косова и они се повлаче. То је добра вест за очување мира и стабилности и за наше грађане КиМ", рекао је председник у Скупштини Србије.

"Што се тиче западних сила, оне нису јавно изашле са ставом, али су њима рекли да је оно што је било у Зубином Потоку било прекорачење дозвољене употребе силе и да је важно да се брзо повуку. Претпостављам да је то кључна ствар због које су се тако брзо повукли", пренео је Вучић.

Он је напоменуо да је план косовских снага био хапшење 26 лица, а да је њих 19 са севера Косова је приведено у јужни део Косовске Митровице.
12:35 - ВУЧИЋ: БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ ЗАШТИТИО СРПСКИ НАРОД НА КиМ

Бриселским споразумом смо спасили оно што се могло спасити и заштитили смо српски народ на КиМ, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић одговоарајући у парламенту на критике бриселског споразума од стране посланика Нова Србија - Покрет за спас Србије Ђорђа Вукадиновића.

Вучић је оптужио Вукадиновића да износи неистине са политичком намером која није наивна и да се управо због таквих ствари и погоршавао положај Срба на КиМ.

"Суштина бриселског споразума је да смо ми спасавали шта се може спасити и спасили српски народ, а да ништа суштински нисмо изгубили. Већ да имамо полицију на северу која треба да зашитити Србе, састављену од Срба, коју раније нисмо имали. Тачно је да та полиција ради у оквиру косовског тзв. легалног система, али раније нисмо имали никакаву полицију тада већ су Росу и остали могли да вршљају како хоће", казао је Вучић.

Нагласио је да је то сушитнска разлика, пошто се садашња власт по питању КиМ изборила да будемо поштовани од међународне заједнице.

"Да сачувамо углед Србије, да не могу да нас окриве за било шта, а да суштински не изгубимо ништа и да не будемо немоћни онако како смо били апсоллутно немоћни у ваше време и у време власти коју сте подржавали", рекао је председник Вукадиновићу.


Са друге стране, бивша власт је довела до тога да је, додао је Вучић, до половине 2012. Влада Србије прихватила и печат са званичном ознаком царине Косова, као и договор о управљању прелазима и јурисдикцију Косова, што је све наследила садашња власт.

12:43 - НЕТАЧНО ЈЕ ДА ЈЕ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ ИЗДАЈА

Вучић је оптужио Вукадиновића да износи неистине у парламенту са политичком намером која није наивна и да се управо због тих ствари и погоршавао положај Срба на КиМ.

Нагласио је да је потпуно нетачно да је бриселски споразум издаја и да до њега није било упада Росу на северу КиМ и изнео податак да је јединица Росу управо упала на север 26. јула 2011. године, за време претходне власти.

"Специјалне јединце РОСУ упадају на север Косова са 19 моторних возила са немаром да остваре пуну контролу на Јарињу и Брњаку и тада је погинуо један припадник те јединице у селу Зупче код Зубиног Потока", навео је Вучић.

Објаснио је да је актулна власт на основу бриселског спозума добила правни основ да Росу и друге наоружане јединице не могу да иду на север и да сада имамо правни основ на основу којег можемо да тражимо њихово уклањање.

12:49 - ВУЧИЋ: УСТАВ ВАМ САДА СЛУЖИ ДА ГА МЕНИ ПОКАЗУЈЕТЕ 11 ГОДИНА ПОШТО СУ АЛБАНЦИ СВОЈ ПОСАО ЗАВРШИЛИ

Вучић је прочитао документ из 2011. године који је Србија потписала управо после поменутог упада РОСУ, у којем се у тачки 2 каже да су се странке договориле за почетак рада заједничког управљања прелазима Јариње, Брњак, Кончуљ, Мутиводе и Мучибаба.

"Изјавили сте нешто што ме је заболело, као и сваког Србина на КиМ, да смо данас много немоћнији него пре 2012. године. Па јесу ли 2004. године на Косову спаили 29 храмова, ломили крстове на црквама, убијали на десетине људи и прогонили на хиљаде њих?", запитао је Вучић Вукадиновића.

Додао је Вучић да "моћна држава" реаговала тако што је запаљена џамија у Београду и да су представници власти тада заборавили Србе на КиМ.

Када је реч о поштовању Устава из 2006. године, Вучић је подсетио држава није реаговала када је Косово прогласило независност 2008. године и да су се тадашњи носиоци власти сада сетили тог устава.

"Устав вам сада служи да га мени показујете 11 година пошто су они (Албанци) свој посао завршили", додао је Вучић.


12:55 - ВУЧИЋ: КО СТЕ ВИ ДА ЧУПАТЕ ЗНАКОВЕ У ОВОЈ ЗЕМЉИ?

На примедбе о томе како у парламенту није добра атмосфера и да нема толеранције, Вучић је казао да је Вукадиновић могао да каже све што је хтео, као и да никада у српској историји није био случај да су опозициони посланици спречавали друге посланике да уђу у парламент, иако је било кроз историју случајева и да се посланици посвађају и побију.

"Да ли је та толеранција да окружите Председништво и кажете да не дате мени као председнику да изађе из зграде. Ко сте ви да чупате знакове у овој земљи, да разарате имовину ове земље, ко вам је дао то право?", запитао је Вучић.


13:11 - ВУЧИЋ: ХВАЛА СРПСКОМ НАРОДУ НА ХРАБРОСТИ

Вучић сматра да ће провокације бити настављене.

"Хашим Тачи је рекао да зна да не сме на Косово јер га ту чека НАТО и ја то знам, и знам колико је тешка ситуација за нас. И веома сам срећан кад је Тачи миран и сигуран да све добро зна и да све добро раузме", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Он је поручио да ће Србија гледати да сачува мир, изразивши захваланост српском народу за "храброст и јунаштво и што су још једнапут успели да сачувају српска огњишта и показали како голоруки умеју да чувају своје куће и породице".

Вучић је подсетио да Србија није реаговала на учешће представника косовских трупа на вежби у Хрватској.

"Не зато што нисмо могли, то је страшна провокација, то се не ради. Намерно сам желео да прећутимо да бисмо показали да не морамо да реагујемо у сваком тренутку. А они који су то урадили - урадили су то само да би видели нашу исхитрену реакцију и ама баш ништа више", сматра председник.

Он је поручио да ће Србија да радио свој посао у складу са међународним јавним правом увек.

"Даћемо све од себе да обезбедимо економски и социјални напредак Србије", закључио је.

13:22 - ВУЧИЋ: СРБЕ СУ ВЕЗИВАЛИ КАО ЗВЕРИ

Председник Александар Вучић поручио је да је циљ данашњих хапшења Срба на северу КиМ да им се утера страх у кости, јер је једини циљ Приштине да заузме север, а да ће реакција Београда бити планирана, озбиљна и нимало немоћна.

Како је рекао, приликом хапшења, Србе и Бошњаке су „везивали као звери", док су Албанци, који су ухапшени, добили позив да се јаве у станицу.

„То је слика и прилика оних који су нам се постављали и као посредници у разговорима. Никакву одговорност не осећам зато што ЕУ није желела да спроведе у дело оно за шта је била гарант", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

"Да ви знате како су 'глуви телефони' када нешто треба да се учини за Србе. Када ми задржимо на граници неког од српских 'слугу' на 15 минута, па 50 њих зове истог секунда. Ево, одмах да их обавестим, пошто многи од њих, бирократа разних, неће имати прилику да ме чују телефоном - мењам телефон и биће искључен за њих у сваком од сличних случајева", рекао је Вучић.


13:27 - ВУЧИЋ: УПОЗОРИО САМ НА ХАПШЕЊЕ

Председни Вучић подсетио је да је на хапшење већ упозорио, јер је имао обавештајне информације и изашао јавно са њима у покушају да заштити људе и позвао представнике ЕУ и међународне заједнице да реагују, да се то не деси.

„Намерно нису то урадили, намерно су чекали, јер ми овде говоримо о компромису и о миру, не би ли покушали да изазову нашу исхитрену и нервозну реакцију. А, наша реакција ће бити планирана, озбиљна и одговорна и нимало немоћна“, истакао је председник.

Налазимо се, каже, у веома тешкој позицији, са мало наше кривице данас, али са делом наше кривице у прошлости, али и то да данас има много више кривице оних који су мислили да бацањем Србије на колена могу да испуне своје геополитичке интересе и мисле да су у томе потпуно успели.

13:33 - ВУЧИЋ: ЉУДИ СУ УХАПШЕНИ ДА БИ ИМ СЕ УТЕРАО СТРАХ У КОСТИ

Поручио је да је 25 људи ухапшено не због криминала и корупције, већ да би се утерао страх у кости, јер је једини циљ и жеља Приштине да заузме север Косова.

Председник се захвалио српском народу, пре свега у Зубином Потоку, који се, каже, голорук супротставио до зуба наоружаним специјалцима.

Додао је да ће се о томе говорити у Србији и да то неће остати незбележено.

"И не морају да брину, јер као што сам већ и рекао, чуваћемо мир и стабилност, а буду ли нас приморали да заштитимо Србе - све што имам да кажем за разлику од претходних деценија, Србија ће победити", закључио је Вучић.

13:39 - ВУЧИЋ: ПОКУШАЋЕ РУСА ДА ПРЕДСТАВЕ КАО ШВЕРЦЕРА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у парламенту да ће Приштина вероватно покушати да представи ухапшеног руског административца Унмика као шверцера који је уплетен у криминал.

"За руског држављанина званично је реаговао амбасадор Русије Чепурин. Вероватно ће у Приштини рећи да је и тај Рус неки шверцер који је учествовао у крималним радњама, па ће то сад на неком новом Штрахе снимку да нам покажу", казао је Вучић у парламенту.

Вучић је претходно рекао да је Хашим Тачи потврдио да су ухапсили рушког држављанина, као и да на КиМ Албанци хоће да буду "хероји Америке и покажу да могу да раде шта хоће и како хоће".

Према још непотврђеним информацијама, претучен је и приведен један руски држављанин на КиМ, Михаил Красношченко, радник УНМИК администрације.

13:41 - ЧАНАК: ЗАШТО СЕ НЕ ИДЕ НА ПРОМЕНУ УСТАВА?

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак упитао је председника Александра Вучића зашто се не иде на промену Устава, како би се тај документ усагласио са фактичким стањем на КиМ.

Он је нагласио да би, по слову актуелног Устава, требало ангажовати све полицијске и војне снаге, отићи у Приштину ухапшити Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја и угушити побуну на делу територије Србије.

"Да ли то може да се уради? Наравно не. Ако не може да се уради, онда се мора усагласити Устав са фактичким стањем", рекао је Чанак.

Додаје да постоји озбиљан неспоразум око преговора који су у ћорсокаку већ дуже, јер се увек креће од исте платформе која је, по његовом мишљењу, националистичка и централистичка.

Каже да је погрешно инсистирати на томе да постоји неспоразум између Албанаца и Срба, те да треба разграничити да ли је у питању конфликт Албанаца и Срба или актуелне приштинске администрације са делом становништва српског порекла које живи тамо.

По њему је потпуно погрешна поставка покушај решавања косовског питања, јер се помиње да је на Јарињу и Брњаку стављена граница изумеђу Срба и Срба, те да не треба да чуди ако у Албанији помену да на свим својим границама имају Албанце са једне и друге стране.

"Долазимо у позицију да се правда великоалбански пројекат који добија на популарности. Хоћу да скренем пажњу да се губе потенцијални савезници, савезници добре воље", каже он.

13:45 - ЧАНАК О ЋОРСОКАКУ У ПРЕГОВОРИМА

За ћорсокак у преговорима, Чанак каже да треба погледати судбину Велике Британије после избора за Европски парламент у коме је Британија, упркос Брегзиту, учествовала и где се види да се отвара низ нових проблема које је ЕУ затворила.

"То су проблеми Шкотске и Ирске. Останком у ЕУ ти проблеми би били релаксиранији, ако не би били потпуно уклоњени. Деветнаестовековни концепт поимања нације везане за територију у овом случају искључиво је штеточински, зато што нас доводи у позицију да повезивањем нације и територије губимо из вида да интегративни процес какве нуди ЕУ су суштинско решење за то. И зато што више ЕУ, то мање тензија", закључио је он.

13:51 - ВУЧИЋ: И ДАЉЕ СМО НА ПУТУ КА ЕУ, У ПРКОС ЛИЦЕМЕРЈУ...

И даље се залажем за европски пут Србије, упркос лицемерју које показују по питању Косова и Метохије, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је оценио је да ће ово што се данас догодило упадом специјалних полицијских снага Приштине имати много теже последице.

Вучић је, одговарајући на питања посланика Ненада Чанка, истакао да ова акција неће бити "било па прошло".

"Сада се једна велика сила, Русија, укључила у то и то због свог грађанина, али и свих других ствари. Многе ће се тиме опције отварати, и не мали део ствари променити, које могу бити добре за нас, али и могу да отворе бројне опасности по нас", објаснио је он.

Вучић је истакао да се залагао и да се даље залаже даље за европски пут Србије, упркос лицемерију, сличном оном његових политичких противника који данас не знају да објасне шта се све дешава на Косову, а тврде да је он "наместио" упад специјалаца.

"Бићемо на европском путу, али не значи да нећу имати довољно храбрости да им говорим о лицемерју, све што раде на КиМ, и како се односе према нама када испунимо све услове. Ми данас када би ушли у ЕУ не бисмо били најсиромашнија земља. Једна земља је добила 40 милијарди евра помоћи, а и дан дана има мање плате и пензије него код нас. Не морам да кажем колико би само део такве помоћи допринео развоју код нас", објаснио је Вучић.

13:55 - ВУЧИЋ: ЕУ НАМЕРНО НАС НАМЕРНО ДРЖИ У ПОГЛАВЉУ 35

Вучић је рекао да је Србија испунила све економске услове, а ЕУ не отвара намерно остала поглавља у жељи да нас држи у поглављу 35.

Поновио је да није спорно да је наш стратешки пут чланство у ЕУ, али и додао да се нашим грађанима не дозволи да виде шта се догађа око нас.

"Док добијамо снимак док пуцају изнад глава нашим људима, они се не јављају на телефон, јер је њима то нормална ствар. Знам да су неки западни представници инсистирали да се прекине акција, али неће нико то јавно да каже, већ ће рећи 'подржавамо легалну и легитимну акцију полиције'. То је нешто што вас доводи у ситуацију када говорите о заштити нашег народа... Имамо ли још нешто на столу, а да се не понашамо једнако неодговорно као власти од 2000-2012? Шта да урадите - да пустите да нестане народ? Да ли мислите да тако нешто може да траје, да иду из акције у акцију. То неће моћи", подвукао је Вучић.

Указао је да Приштина није разумела ни границе трпљења нашег народа, ни трпељивости и стрпљења српске државе.

14:01 - ВУЧИЋ: НЕМА РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ СРБИНА У СРБИЈИ ИЛИ БИЛО ГДЕ

Председник ВУчић се и на појам који је посланик Ненад Чанак користио "људи српског порекла" на КиМ током седнице о јужној покрајини, рекавши да се ти људи зову Срби.

"Нема разлике између Србина који живи у Војводини, у централној Србији или било где. Ми смо својевремено у странци имали расправу око босанских Срба. Они који су из БиХ, РС, било којег дела они су Срби. Нису они ничији Срби, па ни босански. Како Томиславу Жигманову да кажем да је српски Хрват", објаснио је он.

Даље је негирао да је централиста, рекавши да је само по питању финансија више централиста него други, јер је из искуства видео колико смо проблема имали због неодговорности општина и других локалних самоправа.

"У свим другим областима не видим проблем децентралзације", казао је он. Што се Воводине тиче рекао је да је веома срећан што је после деценија пропадања и стагнације било много добрих ствари.

Подсетио је да је само он отворио 20 нових фабрика и великих погона, и да је верује да ће даље фабрике које треба да се отворе бити нови сигнал за убрзан развој Војводине.

Уверен је да грађани виде бољитак и да зна да нису још сасвим задовољни.

14:05 - ВУЧИЋ: ПОТВРЂЕНО ХАПШЕЊЕ 19 ОСОБА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да има информацију да је за сада потврђено хапшење 19 Срба, Бошњака и једног Албанца у данашњој акцији специјалних јединица косовске полиције на северу КиМ и додао да су сви ухапшени сада у Јужној Митровици.

"Тренутно се 19 Срба и Бошњака и један Албанац са севера налалазе у Јужној Митровици. То је наша информација. Видећемо, пошто смо имали прву дојаву за више лица", рекао је Вучић.

Додао је да је било претреса кућа и станова више лица.

"За сада имамо потврду за 19, што не значи да је то коначан број. Замислите, са целог југа, колико смо добили информацију, добило је позив - папирче да се јаве. А, српских полицајаца је укупно 6,8 или 6,9 одсто. И, сад видите, исти је број Срба и Албанаца - 13 према један, 'тако то иде у демократији', јер су Срби 13 пута већи криминалци него Албанци", рекао је Вучић.

Каже да је видео да је Фатмир Љимај рекао да је то страшан удар криминалу на северу КиМ.

Вучић је запитао како реаговати када неко као што је Љимај каже да је нешто страшан ударац криминалу и додао да је Љимај за ЕУ, нажалост, легитиман представник.

14:10 - ВУЧИЋ: РАМБУЈЕ 2 БИ НАС ДОВЕО У НЕМОГУЋУ СИТУАЦИЈУ

Председник Александар Вучић рекао је данас да је скептичан према идеји организовања "Рамбујеа 2" или неке велике мировне конференције на којој би се решавало косовско питање, јер би такав скуп Србију довео у немогућу позицију.

"Плашим се да би нам на том скупу иза затворених врата било понуђено веома мало и недовољно, као и да нећемо моћи ни на који начин да кажемо да не испуњава најниже захтеве српске стране", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Он је додао да говори из искуства разговора са представницима ЕУ и других западних земаља.

Вучић је рекао да би такав скуп окупио више различитих западних сила те истакао да њих, сем независности Косова, највише интересује како да се осигура интегритет БиХ, те да им је зато важно да се, али и на који начин, заврши ситуација око КиМ.

"Зато неће да дају готово ништа, а размишљају о томе шта Србија може да 'прогута'. Од немачке канцеларке Ангеле Меркел сам у Давосу, пред 20 људи, када сам молио, добио одговор да разуме шта говорим, али да не може да прихвати оно што тражим, јер нема шта као алтернативу да понуди. То су речи најмоћније жене у Европи", пренео је он.

14:17 - ВУЧИЋ: ПРЕГОВОРИ СУ У ЋОРСОКАКУ

Председник Србије нагласио је да су преговори са Албанцима у ћорсокаку, јер приштинска администрација ниједног секунда није желела ниједан компромис.

Додаје да је Приштини једини циљ да се призна Косово на целој тероторији и да нису спремни на суштински компромис.

14:20 - МИЛОШЕВИЋ ИМАО НАЈБОЉУ ПОЗИЦИЈУ, ДОС ЈОШ МОГАО ДА СЕ "ИГРА"

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у парламенту да неће одустати од борбе за КиМ, али да људи морају да схвате да немамо превелику моћ у сопственим рукама и да су нам позиције различите у односу на претходне периоде.

"Милошевић је имао најбољу позицију, ДОС нешто лошију, али је још могао да се 'игра', а ми смо данас у ужасно тешкој позицији, а при томе нисам дефетиста, већ сам само опрезан", рекао је Вучић, приметивши да је то много бољи приступ у политици него онај по систему "лако ћемо" јер је неодговаран.

Ипак, каже он, борићемо се снажно, свом енергијом, са много ентузијазма, иако имамо много мање простора.

Упоредио је то са борбом у рингу са противником који је три ранга изнад нас а нама још везана рука.

"Ми то констатујемо али неће да одустанемо од борбе, па чак и од победе", рекао је Вучић.

14:22 - ВУЧИЋ: ОПЕТ ЋЕ СЕ ПОНОВИТИ ДРАМА

Председник је подсетио на писмо убијеног премијера Зорана Ђинђића Савету безбедности у којем, између осталог, каже да је Србија спремна да врати одређени број својих полицајаца и војника на КиМ, али и на тадашње саопштење ДС С да тај позив премијера предствља двоструки промашај - прво јер је упућен ненадлежном лицу, а затим јер предстваља трик за прикупљање полтичких поена.

"Од тада је прошло 16 година, а ми смо доживели погром, за 50 одсто је мање Срба на КиМ, 2008. је проглашена независност, 2009. изместили смо то питање у ЕУ, 2010. смо имали пресуду МСП, 2011. поставили границу на Јарињу и Брњаку. И при свему томе очекујете од мене да 16 година касније, у троструко лошијим условима, да реагујем онако како ваша партија није ни пре 16 година. И ја вам кажем: не брините, реаговаћемо снажно", рекао је Вучић одговарајући посланику Милану Лапчевићу, раније члану ДСС.

Додао је и да то што је данас завршена драма на КиМ није крај, имаћемо 7 "добрих дана" и опет ће се поновити.

"Али, наша реакција не сме да буде иста, позивање да нас саслушају, помогну и да нам не туку народ. Наша реакција ће бити одговорна, увек ћемо се трудити да чувамо мир, али и да сачувамо одређене резерве у сопстевном понашању и у сопственој реакцији и различите врсте изненађења за оне који мисле да могу да малтретирају српски народ", каже он.

"Ако то није довољно, ако то није фер, онда ја не знам шта је фер".

14:23 - АЛБАНЦИ НЕ ЖЕЛЕ ПУНУ АУТОНОМИЈУ

Вучић је у Скупштини Србије рекао да Албанци на Косову не желе пуну аутономију иако су је нудили и Коштуница, и Тадић, Милошевић.

"Они то нису хтели ни 90-их година, а камоли данас кад их цео цивилизован и модеран свет, како они сматрају, признаје. Немојте да обмањујемо свој народ да је могуће да неко од њих то да прихвати. Они су, по њима, стекли независност, а ми см ти који их ометамо у спровођењу ефеката пуне независности. И зато се боре против нас", додао је Вучић.

У нашим рукама није превелика моћ, али оним што јесте управљамо боље него пре, каже он.

"Само нећи да лажемо народ да говоримо да је у нашим рукама превелика моћ", рекао је Вучић ддодајући да само говори каква је реална ситуација.

"Ако мислите да се Србија развија, хоћете ли да одустанемо од немачких, италијанских фабрика? Ја то не могу као председник јер ћете сутра да питате колике су нам плате. Морамо да гурамо земљу да иде брже од осталих а да политички опстајемо", казао је он.

14:25 - ВУЧИЋ: СТАВИТЕ СЕ У МОЈУ ПОЗИЦИЈУ

Вучић је од посланика затражио да се понекад поставе у његову позицију.

"Па ћете видети да бисте се много пута чесхе сложили са мном него што сте то данас учинили", каже он.

Када је говорио катастрофи за српски народ, објаснио је данас, мислио је у дугорочном смислу.

"Нисам говорио о дану Д, да ће све да пропадне у једном преподневу, већ да суштински губимо шансе за економски напредак и мислим да ту нисам ништа погрешио", рекао је он.

Додао је и да је на формирање косовске војске такође веома оштро реаговао, да је звао и генералног секретара НАТО, кој је то осудио, али да то није вредело.

"Рекли смо да Албанци крше и свој сопствени устав али то никога није интересовало јер су земље Квинте без изузетка то подржале, а онда то подражавју и друге западне земље. А на који други начин смо то могли да спречимо, шта да направимо", упитао је Вучић.

14:50 - ЛАПЧЕВИЋ: НАЈВАЖНИЈЕ КАРТЕ ЈОШ У РУКАМА СРБИЈЕ

Без пристанка Србије Косово никада не може бити међународно призната држава у пуном смислу, рекао је данас Милан Лапчевић из посланичке групе Двери - ДСС на седници посвећеној Косову и Метохији.

“Без обзира на нашу тешку ситуацију мислим да су још увек најважније карте у рукама Србије и да још увек много тога, ако не и све, зависи од нас”, рекао је Лапчевић.

Он сматра да је Србија требало јаче да реагује на формирање војске Косова, наводећи да је та тема била у другом плану у односу на увођење такси.


Лапчевић је истакао да је КиМ важно питање које не би требало да се користи за међустраначко обрачунавање.

"То је важна тема и максимално треба да се уздржавамо било којих тешких речи, оптужби, прозивки и да је користимо за међустраначко обрацунавање”, навео је он.

14:56 - ВУЧИЋ: НЕМА АЛТЕРНАТИВЕ ПРЕГОВОРИМА

Боље је 1.000 дана преговарати, него један дан ратовати, изјавио је у парламенту председник Србије Александар Вучић у одговор на питања посланика који је смисао преговора, те запитао да ли уопште имамо алтернативу преговорима.

"Моје питање је - шта је алтернатива, ако немамо преговоре, шта радимо онда? Па је'' л мислите да је неко желео да се повуче", поручио је Вучић.

Како је рекао, са било ким да се ратује, ствари морају да се заврше преговорима и разговорима. Председник је нагласио да је преговарање суштина посла представника државе, а све како не би дошло до сукоба.

"Многи који су се заклињали у то да је Косово срце Србије допринели су томе да Косово у добром свом делу и де факто не буде под контролом Србије", навео је Вучић.

14:58 - ВУЧИЋ: МОЛИМ ВАС ЗА МАЛО ВИШЕ РЕЛАНОСТИ

Председник Србије апеловао је на обичне људе да разумеју, пошто смо у изборној години, да је политика вештина могућег, а не немогућег и поновио да неће обећавати грађанима ствари које су немогуће.

"Пребацује нам се да желимо да предамо Косово. Па, то се десило за време њихове власти, 2008. године и када смо поражени 1999. од велике НАТО силе. Зар мислите да може после тога да се не плати цена, а евидентно је било да смо изгубили у том сукобу? Како мислите да је могуће да све остане исто и да се ништа није променило?", запитао је Вучић.


Подсећа да је он први увео обележавање годишњице НАТО агресије и називање тога агресијом уместо НАТО бомбардовањем и НАТО кампањом.

"Молим вас за мало више реланости. Неће престати ни на Србију нити на Републику Српску. Избор је само да ли да се боримо или да одустанемо од свега", рекао је Вучић на шта му је лидер радикала Војислав Шешељ добацио да треба да изаберемо одустајање од ЕУ.

14:59 - ВУЧИЋ: ЗА СРБИЈУ ВАЖАН ЕВРОПСКИ ПУТ

Председник Александар Вучић је запитао, ако причамо без емоција, да ли стварно неко мисли да је одустајање Србије од ЕУ могуће и да ли неко мисли да би имали као земља 3,5 милијарди евра страних инвестиција годишње да нисмо на европском путу.

Додао је да му нису увек пријатни разговори са представницима ЕУ због њиховог лицемерја по питању КиМ, али да је за Србију важан европски пут ако хоћемо да имамо јачу економију.

Казао је да два велика њихова инвеститора 2017. нису намерно хтела учествују у куповини наших обавезница и да смо једва избегли кризу, само захваљујући стабилности српских финансија.

Председник је истакао да морамо да будемо рационални и да грађани треба да разумеју да Србија иде по танкој жици и да је то можда једини начин да опстане као земља.

15:15 - ОБРАДОВИЋ И АЛЕКСИЋ АКЦИЈУ "ПРИПИСУЈУ" ДОГОВОРУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

Мирослав Алексић, члан Народне странке Вука Јеремића, и председник Двери Бошко Обрадовић изашли су данас са тврдњом да је акција хапшења на северу КиМ резултат договора Београда и Приштине.

"Режија", 'директан договор Вучића и Тачија', тврди Обрадовић, који је новинарима у холу Народне скупштине, пошто бојкотује заседање, рекао да је договор "измакао контроли", јер се народ у општини Зубин Поток супротставио јединицама РОСУ.

Обрадовић је навео и да све више чланова владајуће коалиције, попут министара Александра Антића, Расима Љајића и Александра Вулина, говори о разграничењу као једином решењу за КиМ што њему говори да је "све договорено".


И приликом ранијих инцидената на северу КиМ, попут хапшења Марка Ђурића, неке партије у Београду су тврдиле да је и то резултат договора Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић је данас у Скупштини, на информације о Обрадовићевом и Јеремићевом ставу, рекао да је то израз лицемерја његових политичких противника, који данас не знају да објасне шта се све дешава на Косову, а тврде да је он "наместио" упад специјалаца.

Изразио је неразумевање за такве тврдње политичких противника.

"Нисам у стању да разумем да неко нормалан тако нешто и помисли", закључио је Вучић.

15:21 - ВУЧИЋ: ВЛАСТ ЈЕ ИЗАБРАНА ВОЉОМ НАРОДА

Ова власт је изабрана вољом народа, а не било каквих западних сила и да је другачије, уверен сам да се нико од ових људи не би налазио на овом месту, а ја сигурно не бих, поручио је данас председник Александар Вучић.

Он је тако одговорио посланику СРС Милораду Мирчићу који је током расправе у парламенту рекао да влада мора бити спремна за велике изазове и још веће потресе и да се зато мора извршити припрема која подразумева и реконстуркцију владе.

Мирчић је рекао Вучићу и да он живи у заблуди и мисли да ће министарка Зорана Михајловић увек бити уз њега, наводећи да радикали о томе говоре, као и да она није једина.


Милорад  Мирчић

Такође, Мирчић је навео и да ЕУ увек нађе погодне да зарад личне власти ураде шта треба, и да је сада дошао ред на гарнитуру која треба да промени Устав, који је препрека за све сто је замислила ЕУ.

Вучић је истакао да, иако не може да говори све што зна и никад није злоупотребљавао информације које има од безбедносних служби, има сазнања о утицају различитих фактора на нашој политичкој сцени и на политичкој сцени региона.

"И у складу са тим трудио сам се, и као председник странке, а не само као председник Републике, да предлажем људе који имају интегритет и ауторитет, који неће зависити од воље било које амбасаде. То се односи на Зорану Михајловић, као и на све друге", рекао је Вучић.

15:31 - ВУЧИЋ: РАДИТЕ САМО ЗА ЈЕДНУ ЗЕМЉУ

Председник Србије поручио је да људи за које би се показало да су у агентурном односу са било којом другом земљом, не само са САД, већ и са Русијом, Немачком, Француском, Великом Британијом... више никада не би имали његову подршку.

"И то гарантујем. Не можете да радите за две земље, него за једну. Можете да волите земаља колико хоћете, али да радите можете само за једну", подвукао је Вучић током говора у Скупштини Србије.

Он је рекао да има поверења у Зорану Михајловић, а они у које нема, видеће се после следећих избора.

На питање лидера радикала Војислава Шешеља када ће избори, Вучић је одговорио да су избори ускоро и да смо свакако одавно ушли у изборну годину.

"Ако Ана (Брнабић, премијерка) предложи реконструкцију, имаће моју подршку. Ово је било само моје размишљање", додао је Вучић.

15:33 - ВУЧИЋ: НИСАМ ДЕФЕТИСТА

Упитао је и посланик СРС Милорад Мирчић каква је брана и препрека био Устав 2008. године за све што се догодило.

"Никаква", констатовао је Вучић и додао да нам је остало да се заносимо и уживамо, што се правимо да не знамо шта се десило на КиМ и кажемо да је потпуно исто као пре 11 или 19 година, иако је много теже и лошије за нас.

"Нисам дефетиста, нити тражим изговоре због којих ће неко да призна КиМ или ће неко нешто да им да, већ говорим зато што не може Устав, већ много већа снага Србије, јединство и боља економија да буду разлог нашег напретка и веће шансе да сачувамо оно што се сачувати може на КиМ", рекао је Вучић.


Подвукао је да Србија има добре, искрене и пријатељске односе са Русијом и Белорусијом, да ће наставити да гради и учвршћује односе са тим земљама, али се налази на путу ЕУ.

"То говорим на сваком месту, то је политика од које не желим да одустанем. Ако би се догодило да од те политике морамо да одустаемо, било би време да истог секунда идемо на изборе и понудимо владу и власт неким другим људима са другом политиком", рекао је Вучић.

15:35 - НА УСТАВ МЕ ПОЗИВАЈУ ОНИ КОЈИ ГА НИСУ ПРИМЕНИЛИ 2008.

Данас ме сви позивате на Устав, чак и они који је требало да га спроведу, 2008. године, када је Косово прогласило независност, рекао је данас у Скупштини председник Александар Вучић и такође навео да са собом има фасциклу са чланцима из приштинских медија, у којима га нападају, како би их показао свима који верују у теорије завере.

"Једина особа коју надају у свим приштинским медијима сам ја. Нико други. А зашто им сметам ја кад сам се са њима договорио. Је л' може неко то да објасни? Изгледа да не може", рекао је Вучић.

Он је, реагујући на дискусију Вјерице Радете из СРС констатовао да ће бити много теже да се разговара са Србијом од данас него што је то било до данас.

“Нисам био дефетиста и нећу да будем. Борићу се за нашу земљу. Немојте да живите у теоријама завере како се неко договорио са неким, па само чека дан када ће то неком да обелодани. Нема ништа од тога”, рекао је Вучић.

Он је у парламент донео фасциклу у којој су, каже, чланци из приштинских медија да их покаже онима који верују у теорије завере.

15:39 - ВУЧИЋ: ЈЕДИНИ САМ КОЈИ НИЈЕ ИСПОРУЧИО НИЈЕДНОГ СРБИНА ХАГУ

Посланик СРС Вјерица Радета рекла је председнику Александру Вучићу да треба да учини све да сачува мир, али и целовиту Србију, онако како је Уставом дефинисано.

“Ви сте јуче завршили обраћање Пекићевом реченицом, да треба љубити земљу деце своје, а не дедова. Није вам добро поређење. Не могу деца имати земљу ако је не наследе од дедова. Ја ћу завршити са Његошем - свак је рођен да по једном умрије, част и брука живе довијека”, рекла је Радета.

Вучић јој је рекао да у последње време слуша само две ствари, да треба да заврши са Косовом и да скине муку са леђа и да је крив ако то не учини, док други говоре, мада не директно, да ће издати КиМ и да ће се тако уписати у историју најгорих.

“Данас ме сви позивате на Устав, чак и они који је требало 2008. године да га спроведу када је Косово прогласило независност”, рекао је Вучић.


Осврнуо се на догађаје испред скупштине у уторак, када је Бошко Обрадовић покушао да га спречи да уђе, рекавши да је много књига о фашизму и нацизму прочитао, а да још није пронашао сличне случајеве.

“Све сам то трпео ових седам година. Нисам отишао на одмор дуже од четири дана, борио сам се да извучем земљу из тешког стања. Сваки дан се борим за Србију и данас сам једини који није испоручио ниједног Србина Хагу, па ни тебе Вјерице, ни Јојића, ни Шешеља”, рекао је Вучић Радети.

Напоменуо је да то свакако није урадио због њих, већ због Србије.

15:45 - ВУЧИЋ: НА СЕВЕРУ КиМ УХАПШЕНО 28 ЛИЦА, ОД ТОГА 19 ПОЛИЦАЈАЦА

У данашњој акцији на северу Косова и Метохије ЊСО (бивша РОСУ) је ухапсила 28 лица, од тога 19 полицајаца и девет грађана, каже председник Србије Александар Вучић.

Он је у скупштинској расправи рекао да је од тих 19 полицајаца 11 Срба, седам Албанаца и један Бошњак.

Од тога, наводи, 12 је са севера, седам са југа, а свих девет грађана су Срби из Зубиног Потока, обични грађани који су им се супротставили код места Вараге."Нека ми кажу само ови из међународне заједнице како је то два или три месеца паланирана акција против криминала и корупције. Шта сад можете да им кажете? Осмехнете се и кажете 'да, да, у праву сте' и 'честитам вам на владавини права за коју се залажете' пошто ће да дође неки стручњак да ме пита 'председниче, зашто сте на граници задржали некога 17 минута', а за ово ће да нам кажу да је изванредна акција у борби за правну државу и владавину права", рекао је Вучић.

То је, додао је, ситуација са којом морамо да се суочимо и морамо да се боримо за најбоље инетересе нашег народа.

"Зато ћемо да се боримо и од тога нећемо да одустајемо никада", каже Вучић.

15:54 - ВУЧИЋ: ДИЈАЛОГ СМАЊИО ЕТНИЧКИ МОТИВИСАНО НАСИЉЕ НА КиМ

Дијалог Београда и Приштине донео је мир и стабилност и већу безбедност за наш народ и грађане, рекао је данас у парламенту председник Србије Александар Вучић и то поткрепио подацима о смањењу етнички мотивисаног насиља на КиМ од 2014. године.

У скупштинској расправи, Вучић је рекао да је од 1999. године до данас на КиМ било 9.000 етнички мотивисаних напада, а у периоду од 2014. до данас несто мање од 500 напада.

"Хоћу да вам покажем да ти резултати нису тако мали како изгледају и када погледате пропорцију, видећете да је ово вишеструко мање него што је било у претходном периоду када су говорили да је све много боље него што је данас", рекао је Вучић.

Навео је да је дијалог донео мир и стабилност и, иако недовољна права за Србе, нешто већу безбедност за наш народ и за наше грађане.

"То је ствар због које сам задовољан", рекао је председник Србије.

15:56 - ДРЕЦУН: СРПСКИ НАРОД МОРА ДА РЕДЕФИНИШЕ НАЦИОНАЛНУ СТРАТЕГИЈУ

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да српски народ мора да редефинише националну стратегију и да одлучи да ли ће је заснивати на линији Београд-Пришитна или Београд-Бањалука.

"На почетку 21. века морамо редефинисати националну стратегију и рећи да ли ћемо је заснивати на линији Београд-Приштина и том нерешеном конфликту, или ћемо форсирати линију Београд-Бањалука. Отворено морамо размишљати о томе и изнети ставове како би сви знали шта од нас да очекују", рекао је Дрецун на седници парламента посвећеној КиМ, а на којој, као и јуче, говори председник Србије Александар Вучић.

Дрецун је на седници на којој се говорило и о упаду РОСУ на север КиМ представио и "лични оквир за решавање косовског проблема" који, како је рекао, подразумева "полицентрично решење" и искључује могућност признавања независности Косова.

"Мој оквир потврђује да су преговори једини начин за постизање решења које не може бити засновано на новој реалности коју Приштина покушава да уведе, од формирања војске до увођења такси", рекао је Дрецун.

Дрецун је додао да његов предлог подразумева и спречавање уједињења Косова и Албаније, али и отварање пута ка ЕУ интеграцијама.

15:58 - СРБИЈА ПОКАЗАЛА АЛБАНЦИМА УВЕРЉИВУ ПОРУКУ

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да је Србија показала снажну и уверљиву поруку Албанцима и целокупној међународној заједници да жели да реши косовски проблем на миран начин, да жели наставак дијалога и историјско помирење, док из Приштине стиже одговор да неће решење, помирење, наставак разговора и да желе да заврше ужасно етничко чишћење.

Од косовског питања зависи пут којм ће цела Србија и српски народ ићи у 21. веку, казао је он и додао да у решавању косовског проблема велику улогу има међународни чинилац и да је зато важно да се размотри што се дешава у свету како бисмо знали како најбоље да заштитимо интересе.

Према његовим речима, то није рађено до сада и зато је крајње време да се то учини јер после овога неће бити могуће исправљати грешке.

Такође, додао је да би у супротном могли да почнемо да реагујемо срцем, а то нам, како је оценио, неће заштити интересе.

Председник Одбора оценио је да треба да се зна да Русија и Кина, које ће нам помагати да се спречи улазак Косова у УН, не могу и да реше то питање.

"Налазимо се на простору где је доминатни утицај евроатлантских савезника, чији је капацитет да урушавају интересе Србије и српског народа огроман и толико снажан да не смемо дозволити да нам се понови 1999", рекао је он.

16:04 - ДРЕЦУН: ПОМОЋ ПРИЈАТЕЉСКИХ ЗЕМАЉА ЈЕ ОГРАНИЧЕНА

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун истакао је да је помоћ пријатељских земаља ограничена и да зато односе треба усмерити на САД, НАТО, ЕУ, Немачку.

То су земље преко којих можемо створити маневарски простор да умањимо постојећу штету и спречимо настајање велике Албаније, рекао је он и додао да управо за остварење тог циља Албанцима треба оправдање у једној непромилшљеној реакцији Србије.

Дрецун је додао да ће се решење, какво год било, одразити и на положај Републике Српске.16:34 - ЕУ НЕЋЕ ПРОПАСТИ, АЛИ ЋЕ ОДЛУЧИВАЊЕ ПО СРБИЈУ БИТИ ОТЕЖАНО

Председик Србије Александар Вучић оценио је да није било великих изненађења на изборима за Европски парламент и да ЕУ после последњих избора неће пропасти, али да ће доношење одлука у Бриселу бити отежано и све компликованије, посебно за одлуке које се односе на Србију и Балкан.

Вучић је то рекао у Народној скупштини на седници посвећеној КиМ, одговарајући на питање посланика СРС Александра Шешеља о томе да ли би Србија требало да преиспита свој европски пут после избора за ЕП.

Вучић је рекао и да прихвата Шешељеву констатацију да је можда "преспавао" пад Берлинског зида, али је нагласио да Србија неће преспавати актуелан тренутак и да се на време окренула Кини са којом, каже, имамо најближе односе, што нам неретко замерају у Бриселу и другим центрима моћима.

Вучић је подвукао и да се са њим не разговара језиком уцена.

"Када су ме уцењивали или Шешељ у Хаг или санкције, ја сам знао шта ће бити мој одговор без обзира на то да ли сте ми политички противник или не", рекао је Вучић.


16:36 - ПРЕДСЕДНИК ЈЕДИНИ СРБИН КОЈИ ЈЕ ПОСЛЕ 105 ГОДИНА ДОБИО ОРДЕН НЕВСКОГ

Говорећи о односу Србије према Русији, Вучић је подсетио да је он једини Србин који је после 105 година добио орден Александра Невског.

"Није ми Путин лично уручио орден зато што не разумем и не волим Русе, ја само увек, чак и испред много драге Русије, увек стављам Србију, руководим се интересима србије и грађана и то је оно због чега сам изабран и што је моја обавеза", нагласио је Вучић.

Истакао је да смо први приметили да свет више није униполаран, већ мултиполаран и да га он дели на четири велике силе: САД, Кину, ЕУ и Русију.

Вучић сматра да треба да користимо пријатељства са свим тим земљама и да их молимо за подршку Србији, као и да нови однос снага на глобалној светској сцени неће много утицати на позицију Србије када је реч о питању КиМ .


16:42 - ВУЧИЋ: ПРОБАЈТЕ ДА БУДЕТЕ ФЕР, НЕ ОПТУЖУЈТЕ МЕ..

Председник Србије Александар Вучић каже да је данас више пута чуо како је дошао у парламент са неким документом о признању Косова, поручујући да, нити је дошао са таквим документом, нити му је то идеја, те позвао посланике да буду фер и да му не пребацују нешто што није рационално.

На добацивање посланика да постоји страх од евентуалног таквог исхода, односно признања, Вучић је приметио да смо опет дошли у фазу ирационалног.

“Тај страх не треба да постоји, али нас то неће спасити и неће нам дати више од Косова и Метохије него што имамо данас”, рекао је Вучић и додао да је добро рекао један владика на синоду СПЦ - да шта год да он, Вучић, уради, да ће да се каје и да ће свима бити крив.

На коментаре посланика СРС Немање Шаровића да има велику подршку народа и да не треба да буде опијен тиме, Вучић је одговорио да није опијен ни подршком, ни аплаузима, већ да се понашао одговорно и озбиљно и да резултати то показују.

“Где год да кренете, видећете фабрике које смо отворили. Тиме се поносим као и фискалном коснолидацијом, домаћинским односом и пословањем .Желим да учиним што више великих ствари и жури ми се. Хоћу да спринтом трчим колико дуго могу, а не да килавим”, рекао је Вучић.

16:50 - МЕНЕ ОПТУЖУЈУ ДА САМ ИЗДАЈНИК, А ЈЕРЕМИЋ СЕ ПРЕДСТАВЉА КАО ВЕЛИКИ РОДОЉУБ

Председник Србије је приметио да њега, који се бори са својим народом за КиМ, оптужују да је издајник, док се један од лидера СЗС-а Вук Јеремић, који седи у кафани у Њујорку, представља као велики родољуб.

"По којој сам то логици издајник, шта сам то урадио, шта сам потписао? кад будем имао било шта, доћи ћу у народну скупштину и харбро ћу вам предложити. Немам никакав план, немамо ни разговоре, боримо се за опстанак и живот нашег народа.

"Кажу 'ниси ти Вучићу ништа потписао, али постоји страх у народу да хоћеш'. Шта да кажем на то? Најбољи је онај што је у Њујорку или онај што је сваки трећи дан у Лондону. Сваки дан ме оптужују да ћу признати независно Косово, а кад им кажем да нећу, кажу да што то кажем нећу значи да ус твари хоћу. А да сам рекао хоћу, рекли би ето признао је да хоће", рекао је председник Србије.

Вучић је казао да део опозиције који га напада добро зна да се он бори за Србију и упитао је да ли је њихов однос увек фер, да ли их је нечим увредио и шта могу да замере по питању економске снаге земље.

"Наравно да није све иделано, неће никад бити, али у ком смо периоду ми били задовољни? Имамо проблем КиМ. Јесам ја за то крив, јесам ли ја донео или на било који начин створио тај проблем?", питао је Вучић

Како је рекао, нема никакав скривени план за КиМ и бориће се за компромис и за живот људи, јер мисли да је боље да чувамо животе људи и будућност Србије , а то, како је подвукао, значи да ће се борити и за животе наших грађана на КиМ.

"Молим вас да пробате да будете некада фер, немојте да ми захваљујете, критикујте све, али базирајте то на чињеницама, а не на томе да постоји страх у народу или да је баба Ванга рекла да ће то да се деси", поручио је Вучић опозицији.

Додао је и да стално слуша како је на доведен јер је обећао да ће потписати признање независности Косова и подсетио да је прошло седам година откако је на власти, а да се то за шта га оптужују није десило.

17:17 - УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Скупштина Србије усвојила је са 145 гласова за извештај о Косову и Метохији, који је посланицима представио председник Србије Александар Вучић.

Против је било четворо посланика, уздржаних није било, а 13 посланика није гласало.

Извештај о КиМ је био једина тачка дневног реда седнице парламента.

17:27 - ВУЧИЋ: ПАРТИЈУ ИГРАМО ЦРНИМ ФИГУРАМА, УЗ ДАМУ И ТОПА МАЊЕ

Председник Србије Александар Вучић је рекао у парламенту, на питање посланикаа СРС Дубравка Бојића зашто стално играмо црним фигурама "шаховску партију" за КиМ, да смо на то приморани и да ту партију играмо са дамом и топом мање.


Бојић је у свом обраћању рекао:

"Господине председниче, знам да сте добар шахиста, послужићу се шаховском терминологијом да вам поставим једно питање. Зашто ми увек играмо црним фигурама, зашто ми не предузимамо одређене иницијативе? Конкретно, рекли сте да ћете тек после сусрета са Макроном изаћи са јасним планом контрамера Приштини на уведене таксе које су више од шест месеци на снази?".

Вучић му је на то одговорио да су нас натерали да да играмо црним фигурама, али и да "дамо даму".

"Приморани на то да стално играмо црним фигурама и не само то, пошто видим да познајете шах, већ су нас натерали да дамо и даму, али нам пешака не мрдају напред, него само са топом на Х линији, држе једног напред и то је то. Играмо црним фигурама и имамо даму и топ мање. И не можете другачије", објаснио је он.

Ако мислите да ми можемо да играмо белим фигурама и после Куманосвког споразума и после 2004. и 2008. године и у оваквој констелацији снага у свету, то није реално и није могуће, нагласио је Вучић.

17:47 - ВУЧИЋ: ПОСЛЕ ОВОГ НАПАДА НА СЕВЕР СТВАРИ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да после акције специјалне косовске полиције на северу КиМ ствари више неће бити исте и да ће Србија имати другачији однос према албанским преговарачима и свима који су се данас "правили блесави".


Вучић је у обраћању новинарима, по завршетку седнице парламента о КиМ, рекао да сутра сигурно нећемо рећи за то што се догодило - "пуј пике не важи".

"Биће другачији однос према албанским преговарачима и онима који су се данас правили блесави и говорили да је у питању борба против корупције или се у првом тренутку нису ни јављали. Јавили су се тек када су схватили да смо врло озбиљни у намери да сачувамо свој народ", рекао је Вучић.

Каже да је у парламенту представљен озбиљан и исцрпан извештај о КиМ који је одоговорно сачињен.

"Још један тежак дан је за нама који говори о намерама албанских властодржаца и оних који их подржавају. То што су причали да је у питану борба против корупције је смешно. Број ухапшених Срба говори довољно, ваљда испада да су Срби генетски 14 пута већи криминалци од Албанаца. То баш и нема неког смисла, а о ономе шта су оставили у Зубитном Потоку не треба посебно говорити".

Додао је да ситуација није ни мало лака, али да ћемо нашом одлучношћу и вером у себе и озбиљношћу целе државе и храброшћу нашег народа на КиМ још више марљивије радити за безбедност Срба на КиМ.

"Да будемо спосбни да грантујемо сигурност и безбедност нашем народу на КиМ", нагласио је прерседник.

Додао је да је задовољан током расправе пошто је чуо раличите врсте примедби за које је знао да немају реланог основа.

"Добро је да је целокупна јавност могла да се увери у то."

Вучић је најавио да ће се Срби на КиМ сутра у подне мирно окупити у Косовској Митровици и поручио да ће Србја увек бити уз њих.

17:54 - ВУЧИЋ: НЕДОЛАЗАК ДЕЛА ОПОЗИЦИЈЕ ГОВОРИ ВИШЕ О ЊИМА

То што део опозиције није дошао на седницу Скупштине Србије о Косову и Метохији више говори о њима, а мој посао је да будем у парламенту, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и навео да је захвалан већини посланика који су били на седници.


Упитан да прокоментарише то што на скупштинској седници није било дела опозиције, Вучић је новинарима после гласања о извештају о КиМ у парламенту, рекао:

"Он су имали телевизоре у својим собама као бископе, па да науче нешто и о КиМ. Неки од њих су гледали, неки су на далеким путовањима, уживају у светским метрополама, лепо им је."


Како је истакао, његов посао је да буде у парламенту.

"Срећан сам што нисам изашао из сале ниједног секунда, што сам успео да саслушам све посланике, да одговорим и покажем поштовање према свакоме", рекао је Вучић.

Тако председник, каже он, треба да се понаша, говори и иступа.

"А што се њих тиче, то што нису били, већина посланика је била. Захвалан сам тим посланицима, они који нису били много више су говорили о себи него о мени, о нама или о било коме другом, а понајмање о Србији", каже Вучић.

Како је рекао, народ ће то свакако умети да оцени на најбољи начин јер је, додаје, народ увек најбољи судија.

18:49 - ВУЧИЋ: НИСАМ ГОВОРИО О ВОЈНОЈ ИНТЕРВЕНЦИЈИ

Ни у једном тренутку нисам рекао да ће Србија "војно интервенисати" ако дође до озбиљних сукоба на северу Косова, већ да ће заштитити српски народ, рекао је председник Србије Александар Вучић.


На питање новинара после седнице парламента о КиМ о томе да је он рекао ће војска интервенисати, Вучић је исправио новинара и истакао да никада није употребио речи војна интервенција и да је пажљиво користио термине.

"Нисам рекао да ће Србија војно да интервенише, рекао сам да је Србија спремна да заштити свој народ, немојте да додајте речи које нисам изговорио. Нећемо да ратујемо, чувамо мир готово по сваку цену, а то готово по сваку цену је - ако неко мисли да може да изврши погром над нашим народом. Никакве интервенције нисам помињао, ви сте их помињали", одговорио је Вучић.

Упитан да ли је упознат да по Кумановском споразуму свака интервенција на територији КиМ значи аутоматски рат са НАТО и да ли је Србија спремна да се упушта у тако нешто ако на северу Косова дође до озбиљнијих сукоба, а Вучић је упитао да ли га сада оптужују да је и "ратохушкач".


"Данима сте ме оптуживали за издају и да не помажем Србима, а малопре су неки, који су протежирани код вас, држали конференцију и рекли да сам издајник и да Руси треба да дођу на Косово, а не само ми. Сада ме оптужујете да ратујем. Јуче сам био изђаник, а сада би да ратујем, хајде договорите се шта сам од тога", рекао је Вучић.

Председник је истакао да он није неодговаран човек који би Србију довео у тешку ситуацију, нити, каже, неозбиљан да би српски народ на КиМ довео у безизлазну ситуацију у којој би "ставили завежљаје на раме и потрпани на тракторе дошли у централну Србију".

"Између тога да сам издајник и ратохушкач, што користе сваког дана, лажно и усмерно против мене, ја бирам средину. Један озбиљан и одговоран човек који ће да штити свој народ увек када је потребно, онако како може у складу са међународним правом и законима. Истовремено, да се не бусам у јуначка прса и да не глумим већег хероја него што јесам, као што то раде они који се у вас заклињу", закључио је Вучић.