ВРЕМЕ је да бирамо између слатких лажи и горке истине. Без тога нећемо знати за шта смо способни и колико можемо, где су границе наше земље и наших снова, баш као и наше стварности. Без тога нећемо знати где је Косово, где је Метохија, ко њима управља, где смо ми Срби на КиМ. Циљ је да добијемо највише што можемо и изгубимо најмање што морамо.

Ово је у понедељак поручио председник Србије Александар Вучић на почетку обраћања на посебној седници парламента посвећеној Косову и Метохији, на којој је отворено говорио о тешкој ситуацији у којој се држава на- лази и намерама западних сила да заокруже незави- сност јужне српске покрајине, због чега дозвољавају да Приштина вуче једностране и неразумне потезе који директно блокирају дијалог, од увођења такса до оптужби Србије за геноцид.

- Мој посао као председника је да људима саопштим истину, каква год била, али то не значи да се нећу борити за српски народ који тамо живи. И то ви- ше од оних који истину знају али је прећуткују. И који би да за Косово ратују туђа, а не њихова деца - нагласио је шеф државе. Он је без увијања упозо- рио да пoстоје два различита сценарија за Косово - да се нормализују односи између Срба и Албанаца или да имамо замрзнути конфликт, који би био катастрофалан.

Прочитајте још - ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ ИСТАКАО: Приштина не жели стварни дијалог у овом тренутку; Београд неће сести за преговарачки сто све док не буду укинуте таксе

- Албанци могу да га одмрзну у сваком тренутку и нападну Србе. Питање је дана и месеца када ће то да учине, јер они губе живце и ову ситуацију више не могу да поднесу. Али више никада неће бити нових погрома Срба на КиМ, то нећемо дозволити и са тим смо упо- знали највише међународне представнике - био је одлучан председник, након чега је уследио дуг аплауз присутних у сали. Председник је катего- рички одбио да се дијалог настави док Приштина не укине таксе, а када се то догоди, Србија је, нагласио је, спремна да се врати за пре говарачки сто:

- Ако не пристанемо на компромис, изгубићемо све, а последице ће бити катастрофалне и за Србе и за Албанце. Док сам председник даћу све од себе да се постигне компромис о коме ће коначну реч дати парламент и грађани на референдуму и та одлука ће бити обавезујућа. Вучић је објаснио и да се нормализација односа може десити само у два случаја, један - како га доживљава међународна заједница и Албанци - постизање споразума у којем је Косово независна држава, у којој би Србима дали некаква права, или по моделу две Немач- ке, што Албанци, ни Американци неће, већ траже да Београд призна независност, што ми нећемо.

- Друга могућност, коју смо испустили, јесте она о којој сам говорио и због које сам нападан и о којој су и пре мене говорили. У десетоструко повољнијој ситуацији су нудили неку врсту разгра- ничења да спасемо здраво ткиво на КиМ, да сачувамо народ од прогона, да можемо да живимо мирно у будућности. Та идеја је у овом тренутку потпуно пропала. Први човек Србије је указао и да су европске силе и САД дозволиле Приштини да шест година не формира Заједницу српских општи- на, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума.

Прочитајте још - ВУЧИЋ СА СРБИМА СА КиМ: Припремили смо "јаке мере" као одговор на понашање Приштине; Сачекаћемо са применом до састанка у Паризу

- Прошло је више од 200 дана како су увели таксе на робу из централне Србије, а да се нико због тога "не секира". Понављам, Приштина је та која не жели да настави дијалог, а да ли ће га желети, много је више питање за њи- хове западне менторе. Председник је рекао и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање "велике Алба- није", а да се у Србији говори о Републици Српској, ме- тафорички речено, обесили би нас у Бриселу. Додао је и да је актуел- на власт успела да подигне углед Србије у свету, и да се о КиМ поново прича, иако је још 2010, после одлуке Међународног суда правде, све што се тиче Косова - било завршено: - Србија је у десет пута ло- шијој ситуацији него што је била досовска власт, без вој- ске и полиције, са формално проглашеном независношћу Косова, покушала да се врати у разговоре, да очува мир и политичку стабилност, јер немамо више глава за губљење и деце за бацање. Успели смо да питање Косова вратимо на сто, не са великим шансама, али са шансама да се Србија ипак нешто пита. Вучић је поручио да је Србија, у основи, у потпуности успела да заштити своје интересе у покрајини и у контексту европских интеграција, упркос критикама за наводну предају српских институција:

- Срби на северу КиМ, поготову данас, апсолутно доминирају у свим институ- цијама што није био случај до 2013. Сматрам да је све што смо урадили у дијалогу донело веома опипљиве резултате за Србе на КиМ и за државу у целини. А посебно мислим да смо кроз тих 188 састанака са албанском страном успели да заштитимо углед и репутацију Србије, да смо успели да сачува- мо интерсе нашег народа. Седници је присуствовала премијерка Ана Брнабић, сви чланови Владе, директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић, представници Српске листе, шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици, као и представници дипломатског кора. Присутно је било 156 посланика СНС, СПС-ЈС, СРС, ЛДП, ЛСВ, СМС, посланик Ђорђе Вукадиновић, из групе Покрет за спас Ср- бије - Нова Србија, и самостални посланик Миладин Шеварлић. Лидер ЛДП Чедомир Јовановић поручио је Вучићу да је на власти седам година, и да је у том периоду пропуштено време да се Србија уведе у ред нормалних дру- штава.

- Која је то истина коју треба да изаберемо уместо лажи - питао је Јовановић, који је рекао да је подељеност у друштву велика, да се заказују митинзи и контра- митинзи, да Шешељ гази политичке противнике колима испред Скупштине". Док је говорио, Шешељ је и њему добацивао, рекавши између осталог да је Јовановић "давао новац Чумету". - Штета што нисам имао довољно да те ракетом избацим у свемир, али и из свемира би те вратили, као што су из Хага - навео је он, и позвао Вучића да настави разговоре са Албанцима. На крају скоро тросатног излагања, Вучић је још једном рекао да је време да престанемо да обмањујемо сопствену јавност: - Проблем КиМ не желим да сведем на то ко је крив за садашње стање и грешке које су до њега довеле, већ да престанемо да се самообмањујемо. Пораз политика претходних векова и деце- нија неће бити анулиран и промењен прстом осуде. Потребно је да признамо да нам се догодио тежак национални пораз, да смо изгубили територију, људе, године у ко- јима смо се лагали и нисмо хтели да признамо пораз. Посланици СВМ Балин Пастор тражи од Вучића да учини све да би дошло до компромисног решења и да очувамо мир.

Прочитајте још - БРИТАНСКИ АНАЛИТИЧАР: Косовско питање ће на крају бити решено поделом

ШТИТИЋЕМО ГЕНЕРАЛЕ

ВУЧИЋ је открио и да је Приштина припремила оптужницу против генерала Љубише Диковића, којом га терети за ратне злочине на КиМ. Нема, додао је, сазнања да је таква оптужница покренута и против генерала Божидара Делића. - За сваког генерала за којег из Приштине мисле да треба да га гоне, знате какви ће бити поступци наших органа. Не верујем да би председница Владе Србије ишла против овакве политичке воље и доносила другачију одлуку - рекао је Вучић.

НАДАМО СЕ РЕШЕЊУ ЗБОГ ДЕЦЕ, ОДЛУЧНИ СМО ДА ОСТАНЕМО

ДОК су њихови политички представници пратила седницу са галерије скупштинске сале, са готово истом пажњом расправу о Косову и Метохији пратили су и грађани широм јужне покрајине.

У северном делу Косовске Митровице, велики број грађана пратио је излагање председника Александра Вучића у својим домовима. Ипак, било је и оних који су говор председника Србије и ставове народних посланика слушали у друштву - у кафанама и кафићима.

- Драго ми је да се прича о Косову и Метохији свакодневно држи у јавности, јер нам то даје наду да нисмо заборављени и препуштени само себи - каже нам један од гостију у кафани у центру Косовске Митровице. - Видимо да се наш председник Вучић бори за нас, и то је овим својим излагањем пред посланицима и јавношћу још једном аргументовано потврдио. Зато смо уверени и да ће се до краја беспоштедно борити да пронађе најбоље решења за српски народ на Космету.

Наш саговорник каже да му је жао што опозиција није прихватила да се укључи у расправу, како би чули какво решење она нуди за косовско питање.

Иако разумеју разлоге због којих ни председник Србије није у потпуности изнео свој предлог решења косовског чвора, Митровчани кажу да би им то ипак много значило:

- Волео бих да знам које је то компромисно решење које се спомиње и да ли ће оно донети будућност нашој деци. Ми смо одлучни да овде останемо и живимо ма шта да буде, али се бринемо за своју децу - говори нам средовечни Митровчанин.

(И. Р.)

ШЕШЕЉ: ВУЧИЋА ХТЕЛИ ДА УБИЈУ 1999, ПОКУШАЋЕ ОПЕТ

ЛИДЕР СРС Војислав Шешељ рекао је да је Александар Вучић избегао убиство 1999. када је требало да да интервју једној страној телевизији у згради РТС: - Случајно си преживео 1999. Сећаш се да је требало да гостујеш на РТС када је зграда бомбардована. Пуком случајношћу си то избегао. Опет ће хтети да те убију. Највише ти прете отрови. Озбиљан сам. Води рачуна о томе - казао је Шешељ

ДЕО ОПОЗИЦИЈЕ БОЈКОТОВАО СЕДНИЦУ, ЛИДЕР НОВЕ СТРАНКЕ ОСУДИО ТАЈ ПОТЕЗ

ПОСЛАНИЦИ дела опозиције - ДС, Народна странка, Двери, Странка слободе и правде, СДС, Нова Србија, ДСС и ДЈБ, као што су и најавили, бојкотовали су седницу парламента, наводећи да не желе да учествују у "ријалити програму" у ком ће председник Србије Александар Вучић, како су оценили, покушати да пребаци на опозицију "кривицу за дебакл" политике према Косову.

Но, ни међу њима није било слоге око овог потеза. Тако лидер Нове странке Зоран Живковић сматра да би опозиција остварила већи ефекат да је прихватила да учествује у скупштинској расправи о КиМ:

- Ја сам одустао од идеје да присуствујем седници из солидарности са већином опозиционих странака. Опозиција је остварила победу тиме што је натерала Вучића да дође у парламент и прича о Косову. То је посебна ситуација и зато је требало ући у парламент.

Шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић рекао је да је тема Косова "важна за све", али да се на бојкот нису одлучили због тема, већ тражећи демократију и фер изборе.

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да посланици опозиције бојкотује седницу, јер "немају шта да кажу".

- Дошли би тамо да би се такмичили ко ће даље да пљуне, али то није решење за Косово. Причају о помирењу са Албанцима, али није јасно на чему се заснива то помирење.

ЂИНЂИЋЕВО ПИСМО УН

ДЕО свог обраћања, Вучић је посветио хронологији решавања косовског проблема од 1998. године. Навео је и ко су били преговарачи, поменуо бомбардовање, шта се након тога дешавало. Рекао је и да је успео да пронађе значајну документацију, укључујући и писмо које је 2003. тадашњни премијер Зоран Ђинђић послао Савету безбедности УН:

- Ту је предвидео шта ће се све догодити на КиМ и да Албанци желе да створе независно Косово. Написао је и да су све биле неистине шта су говорили у претходном периоду и указао је на све опасности - рекао је Вучић, и додао да тада представници Србије први пут почињу да моле бар за поделу Косова.

ЗА 20 ГОДИНА ПРЕПОЛОВЉЕН БРОЈ СРБА

ПРЕДСЕДНИК Србије указао је и на драматичне демографске податке о броју Срба на Косову и на Балкану у последњих 120 година:

- На КиМ је 1455. живело око 98 одсто Срба, затим 1871. живело је 32 одсто Албанаца, 64 одсто Срба. Након српско-турских ратова најдраматичније губимо број Срба и првих пут 1899. Арбанаси представљају већину са 48 одсто, док је Срба 44 одсто. За 20 година, од 1971. до 1991. број Срба на КиМ је преполовљен, са 21 одсто на само 11 одсто! Данас на Косову живи око 93.000 Срба. Уколико нешто не променимо, уколико себе не променимо, 2100. године, према проценама УН, биће двоструко мање Срба на Западном Балкану него Албанаца.

БОШКО ДОБАЦИВАО И ЗАКРЧИО ПРОЛАЗ

ПРЕДСЕДНИК "Двери" Бошко Обрадовић и неколико посланика тог покрета развили су испред улаза у парламент транспарент "Данас издаја, сутра робија", којим су дочекивали представнике власти. Када је председник Вучић стигао, Обрадовић му је добацивао "издаја, издаја", а испред зграде су били и бројни посланици СНС. Пре тога опозиционари су транспарентом препречили пут и аутомобилу у којем је био председник СРС Војислав Шешељ. Након краћег кошкања са представницима опозиције и пратње лидера радикала, а у којем је учествовао и сам Шешељ, он је прошао у зграду парламента.

У једном тренутку пале су и тешке речи: - Кажи једну реч против Вучића ако смеш - обратио се Обрадовић Шешељу, који му је узвратио псовком.

Представници опозиције упућивали су тешке увреде и на рачун других представника власти који су долазили у парламент, већина министара их је игнорисала, али било је и оних који им нису остали дужни.