Споразум ЦЕФТA не обавезује Уједињене нације

Д. Р. Ђ.

27. 05. 2019. у 09:53

УНМИК о томе зашто се прогласио ненадлежним за евентуалну арбитражу са Приштином

Споразум ЦЕФТA не обавезује Уједињене нације

СПОРАЗУМ ЦЕФТА који је Унмик потписао у име Косова не подразумева одговорност Уједињених нација за његово спровођење, нити ствара било какву законску, финансијску или било коју другу обавезу за Уједињене нације. У складу са тим, Унмик је искључен из ангажовања у било ком поступку арбитраже.

Ово је одговор који смо од Унмика добили на питање због чега је заузео став да се у случају да Београд одлучи да арбитражом решава спор са Приштином због такса на српску робу прогласи ненадлежним.

Арбитража је једна од мера које предвиђа ЦЕФТА у случају непоштовања постигнутих договора, али Влада Србије одлучила је да не искористи ту опцију. Српске власти зато ће применити друге мере, за које је председник Александар Вучић, после састанка са представницима Срба са КиМ, најавио да ће бити оштре. Примена тих мера, према Вучићевој најави, почеће тек после састанка са приштинском делегацијом у Паризу 1. јула.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Mija Pećanac

27.05.2019. 10:55

Nadamo se da će te kontra mere zaista biti oštre jer u suprotnom će šiptari biti još bezobzirniji i agresivniji.

Miso.Pec

27.05.2019. 12:56

Ovih laži od strane umnika nam je svakako dosta,dali su možda bili nadležni da se razoruža teroristička ovk i da osim kfora nesme da postoji nijedna druga oružana formacija a oni ni manje ni više već formiraše vojsku Kosova.