Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поновио је данас да је Декларација лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа и Борка Стефановића о помирењу српског и албанског народа, ништа мање него декларација о помирењу између тајкуна и терортиста.


"Неко би могао да помисли да је ово што говорим претерано, али ако образложимо ставку по ставку видећете да има доста аргумената за то. Мислим да нема потребе да аргументујем зашто су ови тајкуни, а зашто су ови други бивши команданти ОВК терористи", навео је Ђурић за ТВ Пинк.


Ђурић је навео да је Декларација која је јуче представљена у политичком смислу "чардак ни на небу ни на земљи", јер они се противе било каквом решавању питања КиМ, а кажу да ни статус кво не ваља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Đurić: Vučić i Srbi sa KiM - sedam zaključaka; Haradinaj da prihvati da je Kosovo deo Srbije


"Против су да се било шта везано за статус ради. Они заузимају потпуно идентичан став као Рамуш Харадинај по питрању територијалне целовотости Косова, кажу да ту ништа не сме и не треба да се дира", рекао је Ђурић.


Према његовим речима, људи који су увели административне прелазе Јариње и Брњак 2011. године, односно Борко Стефановић који је, каже, интегрални део Тадићевог, Ђиласовог и Јеремићевог режима, постигао је споразум којим је успостављена граница, а сада предлаже протокол о слободи кретања.


"И то раде људи који су Србима на КиМ наметнули косовске личне карте у којима пише националност "косовар"", истиче Ђурић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Đurić: Sa predstavnicima Srba ozbiljan razgovor o kontramerama na poteze Prištine


Додао је и да се у тој декларацији о помирењу говори и о успостављању сарадње између академских заједница, а да су постигли договор којим су приморали Србију да призна све дипломе са албанских универзитета, док се дипломе са Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици не признају на КиМ.


Коментаришући најаве дела опозиције да неће сутра присуствовати седници Скупштине на којој ће се говорити о КиМ, Ђурић каже да се "пристојни људи гњушају гурања теме Косова у блато дневне политике, што је оно што они раде свакога дана".


Сматра да опозиција од дискусије у Скупштини "бежи" са великим разлогом и додаје да су нападали председника Александра Вучића да у парламенту нема дискусије о КиМ, а сада када је заказана седница они неће да дођу, што показује неколико ствари, од којих је прва да не поштују Србију.


Наводи и да опозиција каже да не желе сада да разговарају о КиМ, већ о РЕМ-у и питањима, како наводи, која су директно везана за економске интересе њиховог правог лидера Драгана Ђиласа.


"Сутра ћете моћи да чујете целу истину о КиМ од председника Вучића, каква је ситуација и како смо дошли до ње", казао је Ђурић.


Наводећи неке од Харадинајевих изјава од пре месец дана у којима је казао да би било каква решења која доводе у питање територијални интегритет такозваног Косова довела до нових ратова и сукоба, Ђурић је цитирао део из декларације - "било каква решења размене територија довела би до даљих захтева за промену граница уз велику опасност да поново сведочимо новим сукобима и ратовима".


"Можете видети да они користе и исти речник врло често", истакао је директор владине Канцеларије за КиМ.