Потпредседник Главног одбора СНС Марко Ђурић оценио је данас да Декларација о помирењу српског и албанског народа коју је представио Драган Ђилас не представља ништа више од документа о помирењу тајкуна и терориста, јер се залаже у потпуности за исте ствари као и Приштина.

"Ово је још један од доказа да они питање Косова не схватају на озбииљан начин и доказује и показује зашто беже од расправе и засто не желе да дођу у Скпуштину, показује да и даље имају контитуитет немања политике о КиМ и да су спремни да због шаке власти заузму потпуно идентичан став као Рамуш Харадинај, као Кадри Весељи али и као други лидери опозиције у Приштини", казао је Ђурић новинатима у централи СНС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Đurić: Vučić i Srbi sa KiM - sedam zaključaka; Haradinaj da prihvati da je Kosovo deo Srbije

Према Ђурићевим речима, декларација не доноси ништа садржински осим памфлета и коинцидира са ставовима Рамуша Харадинаја који се као и Ђилас залаже за тетриторијални интегритет Косова у нашој јужној покрајини.

Предлог декларације се противи било каквој промени граница, рекао је Ђурић и додао да "сви знамо да су управо они у јулу 2011. на Брњаку и Јарињу успоставили административне прелазе".

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ -  Đurić: Narod na KiM niko ne može da zastraši

Ђурић је указао да се Ђилас у документу залаже за слободу кретања, иако је познато, како је навео, да је Борко Стефановиц који је према његовим речима један од, вероватно, коаутора текста, постигао договор о успостављању де факто границе и прелаза.

"Говоре о успостављању академске сарадње и оне у области образовања, а заборављају да је Ђиласова, Јеремићева и Тадићева власт, односно Стефановић као главни преговарач, направила споразум са Приштином по коме је читав наш Универзитет остао непризнат", казао је Ђурић.

Према његовим речима, тај договор предвиђа да институције Србије признају њихове дипломе, али не и они наше.

У декларацији потпуно подрзавају интегритет на исти начин као Рамуш Харадинај и као земље које се залажу за независност Косова, наво је Ђурић.

Ђурић је изразио жаљење што уз све то у декларацији говоре да нису за ресење статуса, али нису ни за статус кво.

"Дакле нису ни за то да се нешто мења, а ни да ствари остану исте", казао је Ђурић и додао да ти људи не знају шта хоће.

"Када погледате текст декларације, који са разлогом називам декларацијом о помирењу тајкуна и терориста, видите да нема никве разлике између њихових ставова", рекао је Ђурић.

Он је оценио и да Ђилас и део опозиције покусавају да занемаре институције Србије, да желе да их понизе, тиме што игноришу парлемент, стар више од два века, "да дрзаву у целости и њене инситуције блате у блату своје дневне неуспешне политке".