Председник Србије Александар Вучић на свечаној Ифтар вечери, чији је домаћин био амбасадор Египта у Београду Амр Алгувејли, честитао је свети муслимански месец Рамазан и поручио да Србија има жељу да развија пријатељске односе са целим муслиманским светом, саопштила је египатска амабасада.


Како се наводи, обраћајући се амбасадорима Организације исламске сарадње, лидерима Исламске заједнице Србије и црквеним представницима у резиденцији египатске амбасаде у Београду, Вучић је истакао жељу Србије да јача постојеће пријатељство, учврсти темеље сарадње и развије пријатељске односе са целим муслиманским светом.


Амбасадор Египта Алгувејли захвалио је председнику Србије на доласку на свечану вечеру Ифтар, чиме је, како је рекао, показао да постоје одлични односи између Египта и Србије и упутио "важну поруку" целом исламском свету преко присутних амбасадора, верских лидера, парламентараца и академика "специјализованих за интеркултурално разумевање и међуверски дијалог".


Алгувејли је посебно истакао да је у питању прва прилика те врсте, којој присуствује спрски председник.


Он је додао да би требало угледати се на египатски модел, који је заснован на "јединственом склопу" муслиманског и коптског (хришћанског) наслеђа.


Амбасадор је Вучићу уручио симболичан поклон, комад египатске тканине за прављење шатора, која традиционално украшава египатске куће током Рамазана коју је, како се наводи у саопштењу, Вучић похвалио као пример културне баштине коју треба сачувати.


Претходно је синоћ, на Инстаграм налогу будућностсрбијеав, објављено да је Вучић присуствовао у амбасади Арапске Републике Египат свецаној Ифтар вецери.


Према фотографијама које су објављене на том налогу, председника Вучића је дочекао амбасадор Египта Амр Алгувејли, који му је том приликом уручио поклон.