РАСПРАВА о извештају о Косову и Метохији која почиње у понедељак у 16 часова трајаће два дана. Према незваничном плану, посланици ће првог дана рада полемисати до поноћи, а другог до касних послеподневних сати.

Напредњаци ће предложити да се расправа продужи, па ће уместо уобичајених пет, на располагању за дискусију бити десет сати. На крају рада, извештај ће бити стављен на гласање.

У скупштинско здање, осим председника Александра Вучића, који ће представити извештај о преговорима са Приштином и ситуацији на КиМ, доћи ће премијерка Ана Брнабић, сви министри и директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да би било нормално да се постигне консензус.

Прочитајте још - ВУЧИЋ СА СРБИМА СА КиМ: Припремили смо "јаке мере" као одговор на понашање Приштине; Сачекаћемо са применом до састанка у Паризу

- Када је реч о политичким странкама не знам како ће се на овој теми тражити неки политички поени, али оно што је сигурно јесте да државно руководство чврсто стоји на становишту да дијалог у Бриселу мора да траје - истакао је Дачић и додао да ће резултат седнице бити велика подршка преговарачком процесу и снага за наставак чврсте позиције у преговорима, да Србија не пристаје на понижења и уцене.

Ипак, тешко да ће посланици доћи до консензуса. Док се у великој сали буде разговарало о КиМ, део опозиције који бојкотује парламент износиће своје ставове у холу.

Посланик Народне странке Мирослав Алексић рекао је да неће учествовати на седници, јер "нису створени услови за нормалан дијалог" и да се из извештаја "не види која је позиција Србије":

- Да ли настављамо да се придржавамо Резолуције 1244 и Устава по којем је Косово аутономна покрајина? У извештају се не види да ли је то и даље наша позиција.

Савез за Србију саопштио је јуче да политичке странке, покрети и савези који су потписали документ назван Споразум са народом неће учествовати на седници о КиМ, јер "доследно поштују обавезу према грађанима да ће напустити рад скупштина у којима је власт укинула демократска начела". Из СзС поручују и да би евентуално учешће у раду значило кршење обавезе према грађанима и да би та организација или појединац престао да буде део Споразума са народом.